Oameni care isi cumpara boala

Oameni care îşi cumpără boala.

Erau în faţa mea. Ea avea un spate masiv, transpiraţia îi ieşea sub bluza de vară şi gâfâia la fiecare împingere a căruciorului cu alimente. Soţui ei la fel de masiv s-a aplecat cu greutate să pună un bax cu sticle colorate de bautură carbogazoasă în coş. Am tras cu coada ochiului spre căruciorul lor cu cumpărături. Era încărcat cu rude de salam, pachete de margarină, fursecuri, iaurturi cu „fructe”, mult ulei, câteva franzele. Erau o pereche de oameni obezi, tot mai comuni în zilele noastre, care pun de fiecare dată în coşul de cumpărături alimente producătoare de supragreutate şi de boală.

Şi ca ei mulţi alţii, deşi au posibilitatea de alegere, aleg să îşi cumpere boala în coşul de la supermarket.

Alegerea sănătăţii sau a boli începe de la coşul de cumpărături  pe care poţi să îl supraîncarci cu alimente rafinate, procesate industrial dar încărcate cu multe calorii şi multă grăsime, cu dulciuri, sucuri, sosuri, băuturi alcoolice şi semipreparate nesănătoase, sau poţi să pui în acest coş alimente de bază, simple, naturale şi adesea mai ieftine, dar sănătoase. Coşul oamenilor normoponderali diferă mult de ce al obezilor. De aceea este interesant şi instructiv să arunci câteodată  privirea la aceste coşuri şi la aparţinătorii lor. Privind un coş de cumpărături cam poţi ghici cine este în spatele lui. Există mare diversitate de alimente sănătoase şi nesănătoase. Mulţi oameni le aleg pe acelea nesănătoase. Şi nu preţul este cel care dictează alegerea ci un alt lucru şi anume gustul. Gustul este o ispită şi o cursă în care sunt prinşi multi. Industria chimică a creat o mulţime de aditivi care dau gustul bun şi aspectul apetisant. Şi riscul cel mai mare este că aceşti aditivi crează dependenţă şi organismul îţi va cere tot mai mult şi mai mult din aceste alimente care în general au multe calorii şi îngraşă.. De aceea este bine să fim atenţi, să alegem ceea ce este natural. Alimentul natural nu crează dependenţă. Ne putem reeduca gusturile şi să ne reobişnuim cu ceea ce este natural

One thought on “Oameni care isi cumpara boala

 1. Nu cred ca avem prea multe de ales dintr-un supermarket ;
  ce anume a mai ramas natural?
  Noi cumparam tot ceea ce se poate de la tarani, din piata, mai mult de fapt de la femeile care vin si se aseaza la piata de fructe, dar aduc si legume de prin gradinile lor’ gasesti si sfecla rosie si ceapa, dar si mere, pere, morcovi si patrunjel, din productiile proprii, mici si fara se tot felul de substante care “protejeaza” planta de imbatrinire sau alterare, dar omoara omul.
  Fiul meu e naturist convins; carne doar de peste foloseste; margarina si zaharul sunt excluse diin alimentatia noastra; cu mici exceptii zaharul; pe care il folosim doar la cozonac si placinta cu mere.
  Folosim miere, dar devenind toxica la temp.inalte, atunci cind facem ,de f.putine ori pe ani, folosim otrava alba(zaharul);
  asa ca, f rar folosim totusi zaharul, cind este nevoie de coacere la cuptor.
  Prajelile sunt uitate in casa noastra; si ne straduim in continuare; eu mai trisez cu cite
  un fel se salam mai bun…carne de pui,,,dar si aceasta e discutabil daca e buna, fiind indopati cu hormoni de stress. :))

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.