Conversaţii care vindecă- conversaţii care îmbolnăvesc

Conversaţii care vindecă – conversaţii care produc boală

            Viaţa noastră poate căpăta frumuseţe, semnificaţie şi sens prin conversaţia cu ceilalţi. Nu putem trăi sănătos fără comunitate, fără interacţiunea pozitivă cu ceilalţi, deşi cultura noastră tinde tot mai mult să ignore aceste lucruri în favoarea vitezei, convenienţei şi excesului de muncă. Chiar şi biserica, lăsată de Domnul Isus Hristos ca loc al părtăşiei,  încurajării reciproce, comunicării calde dintre oameni a devenit un loc de convenienţă în care se „vinde” spiritualitate prin exces de program, ritual şi monologul unui specialist. Dar oamenii au nevoie de comunicare, de conversaţii de calitate, ca de aer. În adâncul sufletului toţi tânjim după un dialog semnificativ, în care să ascultăm şi să fim ascultaţi, să împărtăşim gânduri şi sentimente cu cei din jurul nostru. Toţi tânjim după intimitate şi căldură, Dumnezeu a pus acest lucru în genele nostre. Şi totuşi niciodată nu au fost mai multe obstacole în calea adevăratei comunicări ca în societatea actuală. În loc de participant la viaţă omul este transformat într-un permanent spectator, într-o lume plină de show politic, religios, distractiv, cultural,etc. Astfel se promovează superficialitatea în limbaj, temele pentru conversaţie devin tot mai narcisiste, oamenii vorbind tot mai mult despre cât de ocupaţi sau de obosiţi sunt, despre ce exerciţii  fizice fac, despre ce haine, ce produse de înfrumuseţare sau ce vacanţe îşi permit. Aşa văd la televizor, aşa se poartă vedetele din toate domeniile şi aşa fac şi ei. Dar subiectele narcisite închid căile adevăratei comunicări. Iar fără acea comunicare intimă, profundă, care angajează cu adevărat, care alină şi îmbogăţeşte spiritual, oamenii se „usucă”, devenid cu adevărat depresivi şi bolnavi. Unii se refugiază în diverse vicii cum ar fi mâncatul excesiv, excesul de mass-media sau internet. Sunt atât de mulţi oameni bolnavi astăzi, cu tot progresul industriei farmaceutice, bolile care fac ravagii fiind cele cardio-vasculare, diabetul, cancerele.

Merită să facem efortul să ieşim din rutina vremii, să punem timp deoparte pentru legătura şi comunicarea cu ceilalţi oameni. Conversaţia adevărată înseamnă a fi interesat de cealaltă persoană, a găsi subiecte interesante şi semnificative, subiecte care sunt speciale pentru celălalt, care aduc bucurie şi valoare. În felul acesta poţi îmbogăţi viaţa celuilalt iar el îţi va îmbogăţi la rândul său viaţa ta. Conversaţia poate fi despre ceea ce te pasionează sau înflăcărează pe tine sau pe el, despre literatură, artă sau natură, despre minunile şi frumuseţile lăsate în lume de Creator, despre credinţa în Dumnezeu. Conversaţia semnificativă ia timp dar timpul acesta este nespus de preţios,  fascinant şi îmbogăţitor pentru fiecare dintre noi.

Refugiul în singurătate, lipsa interacţiunii semnificative cu alţi oameni produce alienare, boli emoţionale, care se vor transforma în curând în boli fizice. Una dintre piedicile în calea comunicării este exscesul de TV. Superficialitatea promovată pe acestă cale limitează creativitatea oamenilor, îi face insensibili, lipsiţi de compasiune şi incapabili de a mai purta un dialog semnificativ. Efectul TV-ului este asemănător cu al drogurilor.

Comunicarea eficientă presupune să fii sensibil faţă de nevoile altora, să asculţi, să încurajezi, să insufli altora bucuria de a trăi, curaj, speranţă, credinţă în Dumnezeu. Sunt atâţia oameni în jurul nostru care ne pot atinge vieţile şi ni le pot îmbogăţii, după cum noi, fiecare, putem atinge şi îmbogăţii vieţile altor oameni, ajutându-ne reciproc să ne dezvoltăm. În aceasta stă secretul fericirii. Nu în acumulri materiale, nu în ceea ce ai, ci în ceia ce eşti. Adevărata conversaţie ne întăreşte sănătatea şi sistemul imunitar!

Conversaţii care produc boală

Pe de altă parte există oameni care vorbesc incredibil de mult despre ei înşişi: despre bolile lor,  supărările lor, oboseala lor, despre ce au mâncat, ce au băut, ce şi-au cumpărat, ce vitamine, fibre sau  ceaiuri folosesc, cât au slăbit. Efectul conversaţiei lor este în cel mai bun caz acela de plictiseală, dar, în multe cazuri oamenii centraţi pe propria lor persoană dau supărări şi dureri de cap celor ce îi ascultă. Orientarea excesivă înspre propria persoană îl îmbolnăveşte pe om. Cu cât acesta vorbeşte mai mult despre el şi necazurile lui cu atât va ajunge să fie mai ocolit. Şi cu cât va fi mai ocolit şi respins cu atât se va supăra mai tare pe oameni, va încerca şi mai mult să convingă despre propriile-i probleme şi va fi respins şi mai mult. Am ascultat bolnavi care nu mai termină de descris toate peregrinările lor pe la diverşi specialişi pe care îi acuză nu-şi dau interesul să le  descopere toate bolile, care îşi  acuză partenerul şi rudele că nu le pasă de boala lor, care vorbesc despre ei, doar despre ei. Există boli produse de egocentrism. De prea multa preocupare de propria persoană, boli produse de supărare, de necaz pe cei din jur. Toţi medicii vedem astfel de oameni şi, din pacate, numarul lor devine tot mai mare.

Dacă vrei ca celorlalţi să le pese de tine, arată tu primul, că îţi pasă de ei. Adică nu vorbi prea mult despre tine, nu te văicării. Nimeni nu suportă să stea prea mult în preajma unui persoane care se văicăreşte sau a unui copil care plânge.

Adesea calea înspre sănătate este aceea de a uita de tine şi a te dedica nevoilor celorlalţi. Mai mult de jumătate din bolile de care suferim sunt produse de acţiunea minţii asupra trupului (boli psihosomatice). O minte şi un spirit plin de bucurie, de bucuria de a fi fost de folos unui alt om se vindecă de o mulţime de boli. Există o uriaşă forţă de autovindecare care vine din dăruirea înspre alţii.  Spun adesea bolnavilor care vorbesc foarte mult şi colorat despre o mie de necazuri propri că rezolvarea poate veni dacă vor încerca să uite de ei înşişi şi de bolile proprii şi să se implice în ajutorarea celor mai necăjiţi decât ei.

 

9 thoughts on “Conversaţii care vindecă- conversaţii care îmbolnăvesc

 1. Multumesc doamna doctor pentru acest link.
  Am citit cu interes textul dumneavoastra si as avea si cateva intrebari, observatii, poate chiar sugestii; iata una : Cu Dumnezeu mai vorbesc/mai comunica oamenii ? Cum ? Este posibil ? Este util, este vindecator ?
  Multumesc. Urari de an bun si de binecuvantari sfinte din Bruxelles !

  Like

  • Studiul Scripturii, meditaţia, rugăciunea şi contemplarea creaţiei Domnului sunt căile prin care realizăm legătura dintre noi şi Creatorul nostru. În comunicarea cu Dumnezeu (prin citire, rugăciune, contemplare) avem nevoie cel mai mult de a asculta, a medita, a lua aminte, decât de a spune ceva. În cultura noastră însă, o dată cu instituţionalizarea bisericii, o parte din aceste discipline spirituale s-au transformat în „îndatoriri religioase.” Omul şi-a autolimitat accesul la Cuvânt, mulţumindu-se cu mesaje intermediate de specialişti, rugăciunea a devenit ritualică, iar zgomotul, muzica „urlată”, graba, mulţimea de programe crează mai degrabă o atmosferă de stres şi oboseală în locul uneia potrivită pentru meditaţie. Dar fiecare dintre noi ne putem refugia în liniştea odăiţei ascunse pentru o comunicare adevărată, profundă şi semnificativă cu Dumnezeu. Dacă ne vom concentra mai degrabă pe ascultare şi meditaţie, pe mărturisirea păcatelor noastre, în timpul citirii sau rugăciunii, vom găsi că Scriptura este plină de cuvinte dătătoare de iertare, de vindecare şi de speranţă. Ne vom vindeca de teamă şi de îngrijorări. Numărul nevrozelor, al bolilor psihosomatice sunt tot mai crescute în rândul celor ce nu îşi fac timp să comunice cu Dumnezeu

   Like

 2. Un articol cu un subiect foarte bun si esential pentru omenirea de azi sa-l cunoasca si sa-l inteleaga !!!Intresant ca urmatoarea fraza dezvaluie ;”În adâncul sufletului toţi tânjim după un dialog semnificativ, în care să ascultăm şi să fim ascultaţi, să împărtăşim gânduri şi sentimente cu cei din jurul nostru. Toţi tânjim după intimitate şi căldură, Dumnezeu a pus acest lucru în genele nostre. Şi totuşi niciodată nu au fost mai multe obstacole în calea adevăratei comunicări ca în societatea actuală. În loc de participant la viaţă omul este transformat într-un permanent spectator, într-o lume plină de show politic, religios, distractiv, cultural,etc.”Da ,din pacate spre o astfel de scena omul ajunge si datorita modernizarii si a vietii sociale care devine tot mai sofisticata ,personalitatea umana la urma ,urmei va deveni ca un robot programat si prea putina putere de pastrare a ceea ce Dumnezeu a pus in el chind la creat ,se va mai pastra!!!Noi sintem o generatie de tranzactie si inca in personalitatile noastre se mai gasesc resentimente despre traditie,despre timpul in care oamenii ,indiferent de religii ,comunicau,se ajutau si nu numai de sarbatori se bucurau ,dar si de fiecare clipa a vietii se bucurau si seara la furca sau in povesti se adunau!Azi ,multi nici vecinii nu-i cunosc si prea putin daca ajung sa-i salute ,dar minte sa converseze si sa se ajute!!!Totul a devenit cosmetic si formal !Si astfel plaga incepe sa se extinda si in partea spirituala si se ajunge la implinirea profetii in care este scris;”Dragostea multora se va raci” Si chind dragostea se raceste ;ce se ajunge de se implineste?

  Like

 3. Din respect profesional si chiar spiritual imi permit sa va felicit pentru Blogul deschis si subiectele expuse!!Se vede ca indragiti atit partea profesionala si partea spirituala ,astfel inchit a ti descoperit calitativul divin si partea pshiologica a persoanei umane care nu de multi ajunge sa fie inteleasa si patrunsa!Subiectele expuse contin o realitate in care omenirea a ajuns sa se confrunte si partea spirituala sa aiba putere in persoana umana!!Si totushi vedem ca prea putini ajung sa perceapa si chiar daca explicatiile se expun si se explica nu ajung de multi sa fie intelese!Totusi in subiect a-ti scris;”Adesea calea înspre sănătate este aceea de a uita de tine şi a te dedica nevoilor celorlalţi.”Eu din a mea experienta a vietii scriu;Chind esti sanatos ,puternic financiar si material ,este foarte ushor de indeplinit ce a-ti scris,dar chind ajungi bolnav,dependent de medicamente si limitat in putere financiara si materiala este greu sa uiti de tine si sa uiti si de cei care se pretind sanatoshi si cu pretentii de dr.evanghelist ,crestini si i-ti mai si intind capcane financiare!!Am curajul sa va intreb ;Ce putere crezi ca te mai poate mentine sa zimbesti ,sa iesi din impas si sa lupti sa demonstrezi acestor fel de persoane ca ei sint mai bolnv mental si pshihic ,dechit tine care esti pe tratament si incoltit de boala cronica?Realizam chit de degradat este sistemul pe care noi omenirea am ajuns ca sa-l creiem pe principii si conceptii denaturate fata de planul divin?Si va mirati de ce anumiti pacienti care doresc si ;..”vorbesc foarte mult şi colorat despre o mie de necazuri propri “.Ma bucur ca aveti curajul si timpul de ai asculta si le explicati;”că rezolvarea poate veni dacă vor încerca să uite de ei înşişi şi de bolile proprii şi să se implice în ajutorarea celor mai necăjiţi decât ei.”Indemnul este foarte bun ,dar practica este foarte grea ,in momentul chind handicapul si medicamentele pur si simplu te paralizeaza de anumite abilitati !Pentru persoana sanatoasa este greu de perceput si nu poate sa inteleaga si sa simta pina chind nu ajunge de expermenteaza pe propia personalitate!Chiar daca este un cadru medical astfel de situatii nu poate sa evite si sa nu uitam ca mesajul inteleptului Solomon in fiecare persoana a avut si are implinire !Si prea putini ajung sa accepte realitate!IIar cei care ajung sa o inteleaga se lupta din rasputeri si prea putin sint intelesi si in societate alesi!De ce?Orice personalitate cu dificiente si probleme de sanatate azi sistemului sint o povara si celor din jur o greutate .Greu de acceptat ,insa realitatea de chind omul in pacat a cazut a dorit sa fie evitata si de frica greu expusa!doar un mic exemplu ;Genesa 3;9-13.

  Like

 4. Biserica este o relatie simultana cu Dumnezeu si cu semenii.Mai simplu “iubeste pe Dumnezeu si pe aproapele tau”.Iubirea inseamna cateodata si mustrare (in dragoste , stiu).Aici incep problemele.

  Like

 5. conversatiile politice inbolnavesc dar utati unde am ajuns cu tara nepasandune de politica care a devenit o boala psihica in imaginatia multora cu creierul odihnit .
  daca nu vorbim despre politica atunce sa vorbim despre cum o ducem in nici un caz bine
  ai bani ii va lua statul , ai sanatate o vei pierde , ai credinte , sperante , vise sau idei , toate le vei pierde daca nu te intereseaza politica care este in viata romnului ca sarea in mancare ,daca vrei informati urmareste singura televiziune sincera otv

  Like

  • Dragă Florin, cred că este important să te implici în politică dacă poţi şi ai timp. Dar şi mai important este să se implice în politica şi oameni morali care posedă şi un pic de patriotism. Nu se mai vorbeşte azi de patriotism dar lipsa patriotismului, adică a iubirii de oameni şi de tară ne-a adus în situaţia de acuma. Problema este că nu-i poţi iubi pe oamenii şi nu-ţi poţi iubi ţara cu adevărat, daca nu-L iubeşti şi nu-L cunoşti pe Dumnezeu.

   Like

 6. Pingback: Viaţa e fragilă!  Avem  multă nevoie unii de altii! | Sănătate fără doctori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.