Viaţa ca o junglă

Viaţa ca o junglă

Mă simt adesea  trăind ca într-o junglă. Nu neapărat în mijlocul ei, ci stând undeva la o parte, protejată de credinţă, de statutul social, de cultură. Fără să ignor avantajele vieţii moderne  (comunicare şi deplasare rapidă, acces mai uşor la hrană şi îmbrăcămite) observ în lumea de azi atâta agitaţie, zgomot, vulgaritate şi mizerie în limbajul tinerilor şi adulţilor, multă agresivitate în jur, în fiece ziar, la fiece buletin de ştiri. Suntem asaltaţi agresiv să cumpărăm, să consumăm, să risipim, să ne distrăm, să facem ce ne trece prin cap, sa trăim iresponsabil. Rezultatul este suferinţă umană amplificată, o lume nebună de care îţi este frică, o viaţa de junglă în care nu ai vrea să îţi ştii copiii şi nepoţii.

Părinţii pot feri tinerii de junglă

Cât de dulce este protecţia oferită  copiilor de către părinţi şi de către credinţa în Dumnezeu! Acolo unde valorile credinţei şi familiei sunt respectate copiii se simt iubiţi şi protejaţi. Protejaţi de tot valul de imoralitate care ne-a invadat de o vreme pe toate canalele, imoralitate care produce răni, durere, disperare şi prin care valori preţioase ca respectul şi fidelitatea în dragoste şi casnicie sunt distruse.

Părinţii sunt datori, încă de când copiii sunt foarte mici, să stabilească nişte limite, nişte frontiere morale care să îi apere pe copii. Nimeni, nici societatea, nici şcoala, nici chiar biserica nu le va putea oferi adevărata orientare şi nu le va putea forma caracterul lor aşa ca părinţii. Primii 7 ani ai vieţii sunt de nepreţuit pentru dezvoltarea simţului moral al copilului (să spună adevărul, să nu fie egoist, etc). Copilul are mare nevoie acum de limite precise (pe care cei mai mulţi le vor testa), are nevoie să ştie exact ce vor părinţii de la el şi mai ales are nevoie să fie iubit. Copilul lipsit de reguli bine definite este nefericit şi nesigur având impresia că nu este iubit. Copiii lipsiţi de iubire sunt mai uşor de ademenit spre jungla unei vieţi fără Dumnezeu şi fără speranţă.

Noi nu suntem noi prima generaţie care trăieşte vremuri de junglă. Răutatea a venit întodeauna în valuri. Pe parcursul istoriei omenirii au fost societăţi atât de stricate încât Dumnezeu i-a nimicit în masă, ca pe vremea Potopului sau a Sodomei si Gomorei. Apoi mai târziu civilizaţii întregi s-au autodistrus prin imoralitatea şi corupţia venite din interior. Dar creştinii au avut întodeauna un refugiu – credinţa în Dumnezeu. Chiar dacă le-a fost dat să sufere, şi le va mai fi dat, vor avea întotdeauna pacea şi bucuria dată de prezenţa Domnului Isus Hristos.

9 thoughts on “Viaţa ca o junglă

 1. Maria,
  haide sa lasam “jungla” cu tot ce-i apartine si sa ne mai descretim fruntile,avind in vedere ca noi sintem copii lui Dumnezeu ,Lui ii slujim si pe El sa-l proslavim.
  Tinind seama de vremea pe care o traim,cu asentimentul tau,voi posta urmatoarea;

  URARE PENTRU FRATII CRESTINI!

  Ahoo.. Ahoo.. surori si frati
  Stati putin si va calmati
  Si-n loc de etichetari
  Pune-ti “sfinte sarutari”.

  Dragostea sa creasca-n voi
  Aratind ca oameni noi
  Ca sintem nascuti din nou
  Din Cuvint si nu din om

  Ia mai minati mai…
  De prin munti si de prin vai
  Suflete sa adunati
  Si la Domnul sa-i chemati

  Si din zori de dimineata
  Sa-i treziti din somn la viata
  Iar prin Duhul sa-i imbarbatati
  Ca sa ne devina frati

  Prin Isus sa devenim
  Epistole vii sa fim
  Si-nmprejurul nost sa fie
  Numai dragoste si armonie

  Iar la anul care vine
  Sa ne pregatim mai bine
  Pentru-a Domnului venire
  Imbracat ca si un Mire

  Biserica s-o rapeasca
  Catre bolta cea cereasca
  Si la Tatal s-o prezinte
  Imbracata-n haine sfinte

  Ca-mpreuna cu El sa fie
  Numai in sfinta-n imparatie
  Cea fara de sfirsit
  Din infinit la infinit

  Deaceea ,surori si frati
  Sa nu fim capre si nici tapi
  Ci doar mielusei,oite, oi
  Cum ne vrea Domnul pe noi.

  Iar la judecata mare
  Sa ne zica la fiecare
  Treci la Dreapta, sluga buna
  Ca ti-ai cistigat cununa

  Frati surori nu incetati,
  Domnului sa va rugati
  Si la anul care vine
  S-auzim numai de bine

  Roade sfinte sa rodim
  Pe Isus sa-l proslavim
  Find rascumparati prin Har
  Si prin jertfa pe Calvar.

  Eu inchei a mea urare
  Si doresc la fiecare
  UMPLERE CU DUHUL SFINT
  SI RAPIRE IN CURIND.

  Amin!..Amin!..

  Like

 2. Pingback: Hawt Post – 29 decembrie 2010 (4) « România Evanghelică

 3. Pingback: 17 postări în Top 100 WP (29.12.2010) « România Evanghelică

 4. Aceasta urare ar fi bine sa ajunga nu numai pe paginile internetului ci si in inimile persoanelor umane ,iar cei ce se pretind crestini sa si ajunga adevarati crestini !Si sa nu uitam de mesajul scris;”13Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pămînt nou, în care va locui neprihănirea.

  14De aceea, prea iubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină, şi în pace.

  15Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mîntuire, cum v’a scris şi prea iubitul nostru frate Pavel, după înţelepciunea dată lui,

  16ca şi în toate epistolele lui, cînd vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sînt unele lucruri grele de înţeles, pe cari cei neştiutori şi nestatornici le răstîlmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.

  17Voi deci, prea iubiţilor, ştiind mai dinainte aceste lucuri, păziţi-vă ca nu cumva să vă lăsaţi tîrîţi de rătăcirea acestor nelegiuiţi, şi să vă pierdeţi tăria;

  18ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos. A Lui să fie slava, acum şi în ziua veciniciei. Amin

  Like

 5. Intr-adevar parintii au cea mai mare responsabilitate, in a-si proteja copiii de toate relele de care suntem inconjurati. Dar prea multi i lasa pe seama bisericii sau a scolii.

  Like

 6. Lumea in care traim cu siguranta ca este o jungla, o jungla care samana cu jungla Amazonului, daca te pierzi in jungla cu siguranta ca soarta iti este pecetluita, nu ai nici o sansa decat sa mori, sau sa nu fiu chiar asa de aspru cu afirmatia mea, ai sansa “talharului”, oare cati dintre milioanele de persoane care sunt si se ratacesc prin “jungla” acestei lumi au sansa talharului? Dumnezeu stie, tocmai pentru ca sa nu murim pierduti in jungla inteleptul Solomon ne spune:Asculta, fiule, si fii intelept; indreapta-ti inima pe calea cea dreapta. (Prov.23:19)
  Legea Domnului ne invata calea cea dreapta, calea care ne duce cu siguranta acasa la Tatal ceresc. Foarte mult conteza cei 7 ani de acasa, insa ceea ce vad copii in familie, armonia sau certurile, lasa o urma adanca in mintea si inima lor care va ramane cu ei pana la sfarsitul vietii lor.
  Trebuie sa-l luam pe Dumnezeu in serios si sa nu ne jucam cu cuvintele nefolositoare, Dumnezeu ne cere sa fim preoti in casa noastra, sa fim sfinti ca El insasi este sfant.
  Sa ne ajute Domnul ca sa fim vrednici pentru slujba pe care ne-a credintat-o Domnul, sa fim buni administratori peste pruncii nostri pe care ni le-a daruit Dumnezeu noua pentru o vreme.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.