NOUA TOLERANTĂ SAU CREŞTINISMUL SUB ATAC

 

NOUA TOLERANŢĂ SAU CREŞTINISMUL SUB ATAC

O „toleranţă” ameninţătoare

Poate ceva numit toleranţă să ne ameninţe? Este posibil să ne temem de ceea ce numim toleranţă?

Răspunsul este da. În societatea vremurilor noastre, numită şi postmodernă, suntem  şi vom fi martorii unei schimbări culturale ce poate fi etichetată drept cea mai vijelioasă şi mai întunecată din istoria omenirii ( Josh McDowell). Şi toate aceste schimbări de rău augur se vor face în numele aşa zisei „Noua toleranţă”. Doctrina propagată azi, şi care se face tot mai simţită şi în ţara noastră, în special în şcoli, în universităţi şi politică este diferită de definiţia din dicţionare în  care toleranţa este descrisă astfel: „a recunoaşte şi a respecta credinţele, opiniile şi practicile altora fără a le împărtăşi”.

Toleranţa tradiţională era o frumoasă virtute creştină. Era  îngăduinţa creştină izvorâtă din iubire, care te îndemna să-ţi iubeşti aproapele, să-l respecţi, să-l preţuieşti şi să-l accepţi chiar dacă nu erai de acord cu comportamentul lui. Toleranţa tradiţională nu te obliga să aderi la convingerea şi comportamentul unei persoane sau grup de persoane cu care nu erai de acord.

Noua toleranţă este la kilometrii distanţă de ceea ce înseamnă toleranţa tradiţională.

Ea afirmă că nu mai există adevăr absolut. Toate convingerile, valorile, stilurile de viaţă sunt egale. Toate punctele de vedere trebuiesc respectate sau apaludate. După principiul toleranţei tradiţionale puteam transmite copiilor noştri respectul pentru nişte valori morale, de exemplu să-i fie fidel viitorului partener de viaţă, iar copiii noştri aveau dreptul atât să fie fideli cât şi să afirme că acest comportament este cel mai bun.

După noua toleranţă nu mai ai acest drept. Noua toleranţă spune că toate comportamentele sunt egale. Dacă judeci  comportamentul greşit al vreunei persoane eşti etichetat ca intolerant.

Un alt exemplu: În urmă cu câţiva ani nu numai societăţile creştine ci şi cele  capitaliste sau comuniste considerau că homosexualitatea este o boală, o aberaţie sexuală. Iar ca orice bolnav homosexualul trebuia înţeles, tratat şi vindecat. Chiar dacă acceptai persoana nu erai obligat să fii de acord cu comportamentul ei. Noua toleranţă spune că şi comportamentul acestor oameni este tot atât de demn de respect ca orice alt comportament. Învăţătura creştină spune că homosexualii (sodomiţii) alături de cei care comit adulter, de hoţi, beţivi, lacomi, defăimători nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. O astfel de afirmaţie a învăţăturii creştine este socotită intolerantă de noua toleranţă.

Iată ce se afirmă într-un Centru al noii toleranţe din Chişinău. «  In domeniul moral indivizii au dreptul de a-si alege modul de viata, valorile la care vor sa ţină, chiar şi greşelile ce vor a le comite,  fara nici o intervenţie din partea societăţii sau a statului » (www. tolerance. org.)

Decesul adevărului

În noua toleranţă nu există adevăr absolut. Adevărul este relativ şi depinde de împrejurări. În noua toleranţă fiecare are adevărul lui. Nu mai există standarde morale, sisteme de referinţă. Este într-adevăr înfricoşător să te gândeşti în ce lume debusolată este posibil să trăiască copiii noştri, dacă noi vom accepta această ideologie, această doctrină.

Această ideologie loveşte cel mai tare în creştinism. „Avem de a face cu o schimbare de o asemenea amploare, încât implicaţiile ei sunt deconcertante. Lucrul cel mai înfricoşător rămâne totuşi ignoranţa şi pasivitatea celor mai mulţi dintre creştini”-spun Josh McDowell şi Bob Hostetler.

“Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”  afirmă, Isus Hristos Mântuitorul nostru. Pe măsură ce cunoşti Evanghelia şi pe Isus Hristos devi fascinat de semnificaţia, de lumina şi de puterea transformatoare acestei afirmaţii a Fiului Lui Dumnezeu. El Dumnezeu, venind ca Om şi trăind fără de păcat este Destinul nostru, Eliberatorul de păcate, Calea de împăcare cu Dumnezeu, Calea spre Viaţă.

În noua toleranţă afirmaţia de mai sus a Lui Isus Hristos este intolerabilă. Nimeni nu are voie să deţină adevărul absolut. Nu există adevăr absolut. Iată de ce noua toleranţă va lovi în special în creştinism.

Un copil ce îşi atacă părintele

Este ciudat faptul că noua toleranţă s-a născut şi s-a dezvoltat în societăţile cele mai democratice, mai dezvoltate şi mai civilizate. Cultura creştină este cea care a oferit baza morală pentru dezvoltatarea societăţilor respective şi mai mult de atât, a oferit omului cea mai mare libertate, comparativ cu alte religii şi culturi. Paradoxal însă, de această frumoasă libertate au început treptat să abuzeze diferiţi indivizi şi grupări minoritare: mişcări feministe, asociaţii pro-avort, activişti homosexuali, asociaţii pentru drepturile animalelor, etc. Ei sunt minoritarii şi vor drepturi ( discriminare pozitivă), vor nu numai să fie aceptaţi ca persoane ci vor să le fie acceptate şi aplaudate şi comportamentele şi paradoxal, societatea majoritară este de acord cu revendicările lor. În lumea noii toleranţe discriminarea selectivă este lăudabilă dacă discriminarea sau segregarea favorizează un „grup minoritar” în detrimentul aşa-zisei culturi dominante. Cultura creştină este „cultura dominantă” şi nu are voie să lezeze „drepturile civile” ale grupărilor minoritare. Şi astfel noua toleranţă tolerează orice înafară de a-ţi manifesta credinţa în Dumnezeu şi mai ales în Isus, pentru că acest lucru presupune că există adevăriri absolute. Acest lucru  presupune că răul este întotdeuna rău, că furtul, minciuna, crima, adulterul, etc. sunt greşite pentru toţi. Mai presupune că dreptatea, mila, smerenia, bunătatea sunt atitudini corecte pentru toţi oameni. Dar în noua toleranţă sunt intolerabile asemenea presupuneri.

Şi astfel cultura creştină a devenit „victima singurei forme de bigotism care pare a fi acceptat de noua toleranţă- bigotismul împotriva creştinilor”

Şi totuşi nu condamnare, ci înţelegere şi iubire!

Trebuie să privim la cauzele mai profunde ce au geneat şi generează aceste schimbări culturale. Epoca pe care o trăim este cea a însingurării şi singurătăţii. Maica Tereza spunea: „Singurătatea este o lepră a vremurilor moderne. Însă nimeni nu vrea să recunoască faţă de altul că este lepros”. Chiar dacă oamenii sunt adunaţi în centre urbane aglomerate ei sunt tot mai singuri. Este o realiate faptul că pe măsură ce oamenii se îndepărtează de Dumnezeu se îndepărtează şi unii de alţii: părinţii se îndepărtează de copii şi copiii de părinţi; vecinii se îndepărtează de vecini şi prietenii de prieteni. Nu înseamnă că nu mai sunt împreună, dar lipseşte acea comunicare, acea relaţie profundă de înţelegere, acceptare şi iubire pe care o insuflă Hristos.

Însingurarea, suferinţele relaţionale şi emoţionale generează  răzvrătirea, sfidarea şi nerecunoaşterea stadardelor, a legilor morale şi adevărului absolut.  Niciodată nu vom şti câtă suferinţă se ascunde în spatele „convingerilor greşite” şi „comportamentelor păcătoase”.

Dacă noua toleranţă cere oamenilor să considere toate comportamentele şi convingerile demne de aprobare, dragostea creştină trebuie să meargă şi mai departe. Adevărata dragoste creştină va încerca să depisteze nevoile relaţionale şi emoţionale din spatele acestor convingeri  şi comportamente . Un autor spune: „Cred cu toată convingera că Dumnezeu vrea să demolăm „ghetourile noastre creştine” şi să mergem înspre cei cu convingeri, comportamente şi stiluri de viaţă necreştine. Să-i invităm în casele noastre, să luăm masa împreună cu ei, să-i îngrijim în vreme de boală, şi astfel să îi aducem în prezenţa lui Hristos, prin Duhul Sfânt.”

Material de referinţă cartea:

Noua toleranta  de  Josh McDowell

32 thoughts on “NOUA TOLERANTĂ SAU CREŞTINISMUL SUB ATAC

  1. Altfel spus, apostolii ”noii toleranțe” sunt extrem de intoleranți față de creștinii care afirmă că există un singur Adevăr, Dumnezeu, un Cuvânt al Lui neschimbat, o Evanghelie a Lui veșnică, un plan al veacurilor, un viitor programat și o judecată inevitabilă.
    Toate din Cristos, prin Cristos și pentru Cristos. De 6000 de ani.
    Mă gândesc la Pavel care l-a îngrozit pe Felix vorbindu-i despre neprihănire, despre înfrânare și despre judecata viitoare. Trebuie să fii foarte plastic în vorbire ca să îngrozești pe cineva. I-o fi vorbit despre iad, despre foc, ce l-o fi îngrozit pe Felix, un guvernator roman corupt și ligușitor?
    Nu știu.
    Știu însă că dorința de a fi pe placul Iudeilor l-a făcut pe Felix să calce dreptatea și să-l țină pe Pavel închis pe nedrept. ”Ca un model pentru noi” de fapt, așa i-a spus Domnul.
    ”Felix a vrut să facă pe placul Iudeilor și l-a ținut pe Pavel închis.”
    Iată ce ”tolerant” a fost Felix față de Iudei.
    Se pare că ”toleranța” este noul nume dat dragostei de lume, de a fi acceptat de toți, de a evita crucea.
    Mărit să fie Domnul!

    Like

  2. Ceea ce am citit aici este infricosator prin faptul ca este probabil si chiar posibil. De aceea ma intreb cum de nu se unesc toti crestinii , indiferent de confesiune, pentru a constitui un zid impotriva pericolului comun, atat de bine relevat in acest articol si in comentariu. Miscarea ecumenica, atat de hulita de unele voci ortodoxe, cu argumente de-a dreptul sovine si total contrare oricarui spirit crestinesc, este un mijloc foarte puternic de contracarare a acestor schimbari din lume. Luptele interne nu fac decat sa vlaguiasca, sa destabilizeze si sa-i aduca intr-o stare de confuzie pe credinciosii mai putin siguri in credinta si poate mai putin informati- deci usor de manipulat-, tocmai acum cand important este sa se evidentieze nu ceea ce desparte diferitele forme de crestinism, ci ceea ce le uneste, adica credinta in Isus Cristos.

    Like

    • Este intr-adevar trist ca nu suntem mai uniti ca si crestini. Este foarte trist ca societatile asa zise crestine nu numai ca tolereaza propaganda aticrestina a diverselor grupari minoritare (homo, proavort, feministe…) dar nu fac nimic sa stopeze prigoana si tortura crestinilor din tarile musulmane. Nici un musulman nu este discriminat in tarile crestine, pe cand in tarile arabe problema crestinilor nu este discriminarea, ci tortura si uciderea. Am o deosebita apreciere pentru crestinii care isi asuma totusi riscul si merg sa propovaduiasca pe Isus Cristos in aceste tari conduse de regimuri totalitare, intolerante, plina de ura. Din fericire chiar daca Satan “racneste ca un leu”, si lupta cu furie, vremea lui se apropie de final. Iar Rascumparatorul nostru se va arata in curand!

      Like

  3. Pentru Maria

    Ai scris: ”Miscarea ecumenica, ….. este un mijloc foarte puternic de contracarare a acestor schimbari din lume.”

    Maria… mișcarea ecumenică este cea mai puternică apărătoare a noii toleranțe descrise de Mariana.
    Nu comentez metodele lor de luptă, dar ortodocșii se pare că văd mai bine ca majoritatea protestanților pericolele ecumenismului catolic.
    Probabil sunt mai aproape. 🙂

    Domnul vine curând.

    Like

    • Ecumenismul nu este nici ortodox, nici catolic, nici protestant. Ecumenismul este anticrestin si satanic. Sa altfel supus, promovarea comunismului intre crestini prin mijlocirea liderilor religiosi.

      Pr. Vasile

      Like

      • Parinte draga , iti dai seama ce ai scris?Ecumenism inseamna UNITATE”O singura turma si un singur Pastor” crezi in aceste cuvinte.Anti-Ecumenism inseamna SATANISM, de ce? Ia gandestete ce au facut in urma cu aproape 1000 si ceva de ani,doi draci Fotzie si Celularie sau cum se scrie ,ca nu doresc sa mai imi amintesc de acesti impostori, cea ce au facut unii “barbosi”precum Patriarhul bolsevic Iustinian Marina analfabet pana si-a dat sufletul im mainile celor pe care i-a slujit,ala nu a fost SATANIC ,pune mana pe biblie si citeste-o ca pe Cartea Cartilor si poate Duhul Sfant te va lumina.Auzi Ecumenism =Satanism.Doamne Dumnezeule pana cand mai accepti fariseismul in Biserica .
        Un preot simplu

        Like

    • pentu “Veste Buna”
      “Nu comentez metodele lor de luptă, dar ortodocșii se pare că văd mai bine ca majoritatea protestanților pericolele ecumenismului catolic.”
      Doamne Dumnezeule cum ai putut scrie asa ceva,tu crezi in ce scrii?? In ce crezi tu?”Lupta “azi poate maine vei scrie RAZBOI,MOARTE CATOLICILOR,SA CURGA SANGE……vai daca ti-ar citi Isus cea ce tu ai scris ce va zice oare.Domnul vine? A si venit “Orbule” deschide ochii si sufletul ptr al vedea pe Domnul
      Amin

      Like

      • Domnule Lucian Dudas,

        Daca inca nu v-ati dat seama de faptul ca Satan gaseste metode noi de a amagi, si de a induce in erroare, atunci probabil ca nu sunteti contient de faptul ca fiecare crestin adevarat este implicat intr-o lupta, si ca aceasta lupta este una contiuna. Atunci cand Scriptura este singura autoritate dupa care te calauzesti, nu este greu sa-ti dai seama ca ecumenismul este o unealta a lui Satan, si sa percepi aceasta unitate ca fiind una falsa.
        Unitatea adevarata nu poate fi decat in jurul Adevarului. Sigur, fiecare grupare pretinde ca detine Adevarul, dar atunci de ce am sustine ecumenismul, aceasta miscare care lupta sa uneasca grupari care au credinte atat de diferite in ce priveste doctrinele fundamentale ale bibliei? A fi fariseu inseamna mai degraba a pretinde ca nu vezi ca diferentele sunt ireconciliabile.

        Ma gandesc ca ar trebui sa fiti mai rezervat cu exprimarea dumneavoastra. Isus a deschis ochii orbilor, nu numai fizic vorbind, ci si spiritual, iar in acelasi timp, pe cei carora li se parea ca vad ia lasat in intuneric.

        Va doresc sa fiti pe langa “un preot simplu”, si unul care este pasionat de Adevar asa cum il gasiti in Scriptura, si acest Adevar sa fiti gata sa-l aparati, si in acelasi timp sa-l impartasiti turmei peste care sunteti preot. Domnul sa va ajute!

        Like

      • Domnule Lucian,
        probabil ca esti preot, dar nicintrun caz ortodox, pentru ca l-ai fi cunoscut pe parintele Iustinian;si…
        pentru ca ai avea frica sa vorbeste despre parintele Iustinian Marina, un om care a trait cu frica de Dumnezeu, pina in clipa plecarii la Domnul.
        Ma cutremur sa citesc aceste lucruri.
        In casa am si un fiu ortodox, care a facut teologia si studii aprofundate in teologie; cunoaste bine lumea ortodoxa;
        am mai citit odata niste minciuni depre oameni, semnate cu
        numele calugarului Teofil Parain –de la Simbata.
        Cunoscindu-l personal ,mi-am dat imediat seama ca el nu scrie pe net, deoarece e nevazator (era) ; scriind acelui om, mi-a raspuns cu cele mai nastrusnice si posibile injuraturi grotesti si scandaloase.
        Oricine isi poate atribui cite un nume; insa dupa ceea ce scrie omul iti poti da lesne seama daca e un om duhovnicesc sau nu; pentru ca cel duhovnicesc nu se incumeta sa arunce cu mizerii in confratii lui, mai ales minciuni.
        Je regret beaucoup.

        Like

      • Domnule Lucian,
        “orbule, Domnul a si venit” nu Domnul inca nu avenit, dupa Inviere s-a inaltat la Tatal si nu a venit; El traieste in copiii Lui, dar inca nu a venit; sa nu mintim lumea;
        chiar nu se vede, ca in jur sunt atitea mizerii crunte?
        Domnul le va face pulbere , cu glasul Sau va nimici toate hoardele.
        Repet, nu cred ca esti preot ortodox, poate catolic, dar nu omul lui Dumnezeu; El nu are asemenea oameni, care arunca cu otrava.

        Like

      • pentru Pr. Lucian
        Multumesc pentru urarile frumoase pe care mi le-ati facut. Imi doresc si eu ca Dumnezeu prin Duhul Sfant sa-mi calauzeasca pasii, si nu numai mie, ci tuturor acelora care il cauta cu adevarat pe El.
        Sunt de acord cu ceea ce spuneti, ca Dumnezeu nu-l lasa pe Diavol sa-si faca de cap, si ca actiunile lui sunt limitate de planurile si scopurile lui Dumnezeu. Este o mare mangaiere pentru crestin lucrul acesta. Sunt de acord si cu faptul ca suntem chemati sa iubim, dar in acelasi timp asta nu inseamna ca trebuie sa lasam deoparte anumite principii biblice doar pentru ca ceilalti nu sunt de acord cu ele, si sa facem asta de dragul asa zisei “unitati”.

        Cred ca in anumite privinte acest ecumenism poate sa fie de folos, si asta mai ales cand este vorba de lupta impotriva discriminarilor de care au parte tot mai mult crestinii, discriminari care ii favorizeaza pe cei in alte religii, asa cum se vede si din articolele postate de Mariana. In ceea ce ma priveste cred ca aceasta lupta este straina de lupta pe care trebuie sa o duca fiecare crestin. Nu sustin ca este gresita, ci doar ca si asta poate sa reprezinte o directie gresita in care crestinii sa investeasca timp si energie, si sa fie astfel abatuti de la chemarea lor.

        Ma bucur ca aveti o comunitate infloritoare si ca va bazati pe Sfanta Scriptura. Sper ca acest lucru se vede si in viata oamenilor pe care-i pastoriti, si ca si acestia la randul lor cunosc Scriptura si cauta sa o implineasca in viata lor. Va doresc si eu sa aveti parte de tot mai multa lumina, calauzire si binecuvantare din partea lui Dumnezeu.

        Like

        • Felicia, ESTI o Mare DOAMNA!

          Cinste Tie!

          Cu Admiratie, Respect si Recunostinta (ca de altfel si Doamnei MARIANA! si, neaparat lui SACCSIV prin intermediul caruia eu tocmai V-am descoperit!)

          Like

          • Multumesc Arhanghelos! Si eu am mare apreciere pentru SACCSIV ( nu stiu cine este in spatele numelui), dar stiu ca este un om al lui Dumnezeu, credincios, care se lupta din rasputeri sa ne deshida ochii, ca sa vedem ce vremuri traim. A pus pe blog un numar impresionant de documente si ii sunt recunoascatoare pentru aceast lucru. Cred ca cei care il cauta pe Dumnezeu cu adevarat, in aceste vremuri, se vor apropia tot mai mult de El si vor face fata vremurilor ce vin. Iar cei ce fac raul se vor adanci si mai mult in rau. Datoria noastra este de a ajuta pe cat de multi sa vada ca fara Dumnezeu este ingrozitor si in viata aceasta si va fi cumplit si in cea viitoare alaturi de demonii care se fac inca de pe acum tot mai vizibili, mai ales in tarile bogate, arogante, unde domenste tot mai mult un totalitarism infricosator

            Like

      • Dudaș dragule
        nu știu ce-ar zice Isus la ce-am scris eu, dar pe tine te-ar trimite sigur să mai înveți un pic de limba română.
        După punct se lasă pauză.
        La virgulă știai tu ceva, dar ai grijă că pauza se pune după, nu înainte de ea.
        Iar cuvintele ! ? !
        ………………….
        Ecumenismul catolic este o înșelătorie pusă la cale și administrată de o armată de experți în manipulare și prefăcătorie. Tu Dudaș ești un exemplar din această armată. Colegii tăi, ca și tine nu se sfiiesc să se prefacă, ba baptiști, ba penticostali, unii chiar sunt, ca să poată semăna aceleași cuvinte pentru promovarea unității false.
        Aveți un coleg penibil la Iași.
        Domnul a lăsat o singură Unitate, cea în moartea Lui.
        Prin credință suntem făcuți una cu El.
        Nici un altfel de unitate nu merită să ne preocupe, nici nu are rost să ne pierdem vremea gândindu-ne la ea.
        Cu pocăința cum stai Dudaș?
        Ai lepădat idolatria?
        Ai terminat cu idolii din inimă?
        Ce citești în Cuvântul Domnului? Crezi tu ce scrie acolo?
        Popia ta este în Cuvânt, ai găsit-o acolo? Ai grijă că ești un uzurpator de autoritate divină, un înșelător ca cei ce te-au hirotonisit și vei avea o mare pedeapsă!

        Like

  4. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (08.01.2011) « România Evanghelică

  5. Zilele trecute s-a dat frau liber vrajitoarelor sau magicienilor .Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca este sa-si plateasca taxele.(asta e prioritatea dregatorilor)
    Paleologu spunea (in franceza, suna mai doct) : “Toleranta? Exista case pentru asa ceva”. Se pare ca toleranta a iesit pe strada.

    Like

  6. Pingback: 4 postări în Top 10 WP (08.01.2011) « România Evanghelică

  7. Multe cazuri nu se mediatizeaza fiinca este frica si coruptie foarte mare ,iar daca cineva ajunge sa mediatizeze faptele firii pamintesti ai asa pretinshilor crestini ,lideri de biserici sau asa pretinshi doctori evanghelisti ,ajungi sa fii izolat si chiar discutat ciudat!!!Trist este ca mesajul din faptele apostolilor pentru multi Lideri ai Bisericilor nu se doreste sa fie inteles si aplicat !Iar despre cei cu pretentii este trist ca din pretentie nu ajung la traire fiinca pentru mintuire este nevoie de sfintire ,neprihanire si astfel se poate ajunge la desavirshire!Si sa nu uitam de mesajul care este expus in apocalipsa 21 ;”1Apoi am văzut un cer nou şi un pămînt nou; pentrucă cerul dintîi şi pămîntul dintîi pieriseră, şi marea nu mai era.
    2Şi eu am văzut coborîndu-se din cer dela Dumnezeu, cetatea sfîntă, noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei.

    3Şi am auzit un glas tare, care ieşea din scaunul de domnie, şi zicea: ,,Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, şi ei vor fi poporul Lui, şi Dumnezeu însuş va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor.

    4El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tînguire, nici ţipăt, nici durere, pentrucă lucrurile dintîi au trecut.“

    5Celce şedea pe scaunul de domnie a zis: ,,Iată, Eu fac toate lucrurile noi.“ Şi a adăugat: ,,Scrie, fiindcă aceste cuvinte sînt vrednice de crezut şi adevărate.“

    6Apoi mi -a zis: ,,S’a isprăvit! Eu sînt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfîrşitul. Celui ce îi este sete, îi voi da să bea fără plată din izvorul apei vieţii.

    7Cel ce va birui, va moşteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, şi el va fi fiul Meu.

    8Dar cît despre fricoşi, necredincioşi, scîrboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli, şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.“
    Acum depinde de noi ce dorim sa alegem….din mesaju scriptural expus !!!Mesajul este simplu si nu necesita filozosfie ;ci doar invatare,meditare si aplicare in viata de zi cu zi.

    Like

  8. Va salut si eu…
    crestinismul este atacat sub multe forme…
    nu doar din afara ci si din interior..
    este nevoie de veghere si atentie pentru a nu uita ca poarta este ingusta si calea este stramta…
    am scris un articol pe blogul personal care poate fi de ajutor pentru unii…
    cu bine,

    Like

  9. Vorbim despre toleranta crestina,pai ce au facut tarile crestine Europene inpreuna cu cea mai mare tara crestina din lume,USA in Iugoslavia,cind a bombardat atitea luni [mai ales in sarbatoarea Craciunului]. Presedintele Clinton a oprit atacurile aeriene in Irak de sarbatoarea RAMADAN casa nu-i supere pe musulmani,dar tot lui nu ia pasat de crestini cind a bombardat Belgradul de CRACIUN.A distrus o tara crestina pentru o mina de criminali Musulmani. Ce au facut Crestini din Europa si cei din toata lumea?Nimeni nu sa revoltat,dar in schimb guvernele asa zise crestine sar in sus de suparare daca cineva incearca sa critice homosexualii sau musulmanii pentru crimele pe care ei le fac impotriva crestinilor.To asa zisii Crestini au introdus toate legile astea care au promovat libertatea si toleranta pacatelor.Cind vine vremea votarilor tot pe aceasi excroci si mincinosi ii votam in guvern in Romania ,Europa si in USA apoi incepem sa ne facem ca nu stim ce se intimpla si de ce este atita intoleranta impotriva crestinilor,ne place sa ne ascundem dupa deget si sa dam vina pe altii.Scriem carti si diferite publicatii ,desbatem problema dar in fond nu face nimeni nimic.Liderilor nostri sfinti le este frica sa spuna ceva impotriva tolerantei ca nu cumva ei sa fie etichetati INTOLERANTI. Rusine Mare fratilor crestini.Lideri nostri au fost de partea comunistior iar acuma sau dat de partea Capitalistilor,vor sa roada si de la astia un CIOLAN.Degeaba ne framintam noi astia mici,Biblia ,Cuvintul Sfint este adevarat si etern si se va inplini exact cum scrie,nu va mai necajiti de geaba caci judecata si pedeapsa sfinta a lui Dumnezeu va veni cu siguranta si nimeni nu poate sa o opreasca sau sa scape de ea.Nu are importanta cite legi sau cite organizatii se creaza pentru “DREPTURILE OMULUI”Judecata este aproape,si va incepe chiar din casa asa zisa a Domnului.Vai si amar de cei ca IUDA ISCARIOTEANUL.Proslavit sa fie Domnul Cel Sfint, Dumnezeul Unic Si Adevarat,MARANATA.DOMNUL VINE CURIND,AMIN.

    Like

    • Dar ce au facut CRESTINI ortodocsi sarbi in SREBENITZA , VUCOVAR SARAJEVO iti mai scriu orase,DA ? mai doresti ,gropi comune de la Pancovar unde oameni nevinovati,copii, batrani si femei si-au gasit sfarsitul.Astazi opinia publica din Serbia , dupa nebunul de Milosevici,invinovateste si Biserica Ortodoxa Sarba pentru ca din anvonul multor biserici sa propovaduit MOARTE si nu Pacea Iubirea Aproapelui cea ce ne indemna Hristos Iisus sa o facem.Vai Vai Vai Domne cata rautate ,este foarte usor sa scoti paiul din ochiul aproapelui si sa la si Barna in ochiul”MAGIC” Ha Ha Ha ha.Haz de necaz Pacat.Mai pomenesti numele de Maranata???????Nu iti este frica,Mie NU imi este frica deoarece ma lupt cat pot sa nu fiu “murdarit” de LUME.Ma voi ruga Dumnezeului Celui Sfant si INTREIT sa te ajute,sincer ma rog pentru voi.
      semnat un simplu om

      Like

    • George, ni s-a spus ca ne vom pierde credinta; “va mai gasi Domnul la venirea Sa credinta pe pamint?Vremuri chiar apocaliptice traim.
      Multi asteapta trezire, dar Scriptura ne spune ca se instaleaza Apostazia.

      Like

  10. Nu stiu daca au existat vremuri in care sa se puna un accest mai mare pe nevoile oamenilor decat vremurile in care traim. Este directia spre care se merge de ceva vreme buna incoace, si cred ca asta se intampla din cauza sesibilitatii majoritatii crestinilor la propriile lor nevoi, nevoi care ar trebui in mod normal sa fie satisfacute prin Cristos. Atunci cand “ai totul deplin in Christos”, ai si credinta ca nevoia cea mai mare a oamenilor este nevoia lor de Evanghelia lui Cristos, care este puterea lui Dumnezeu spre mantuire.
    Crestinii nu vor fi persecutati niciodata pentru ca sunt buni, sunt nobili, sau pentru ca se implica in ajutorarea nevoiasilor. Pentru astfel de fapte ajungi erou, asa cum de alfel a ajuns si Maica Theresa, care era si ea o adepta a noii tolerante, ca si biserica din care facea parte. Pentru prezentarea adevarului Scripturii ajungi martir, sau cel putin ai putea avea aceasta perspectiva. Multe sunt capcanele in care pot sa cada “crestinii” atunci cand nu inteleg mandatul lor. Actiunile globale(la nivel de biserici, organizatii) nu fac decat sa ascunda saracia sufletelor lor, si putina credinta pe care o au in eficienta practicarii invataturilor lui Isus la nivel personal. Suntem chemati sa fim “sare si lumina”, fiecare individual, sa traim evanghelia si sa o predicam, avand nadejdea ca Dumnezeu va lua valul de pe ochii unora, si acestia vor da slava lui Dumnezeu.

    Decadenta si putreziciunea din lumea de astazi, arata faptul ca sarea celor multi si-a pierdut puterea de a sara, fiind multi aceia care si-au plecat urechea la “istorisiri inchipuite”, si au ajuns astfel sa creada minciuni in locul adevarului, una din ele fiind si aceasta “toleranta”.

    Like

    • Ai punctat niste lucruri foarte importante Felicia, la care putini crestini se gandesc. Se confunda faptul de a fi bun, a face bine, cu acela de a fi adevarat crestin. Si eu cred ca cu cat decaderea morala este mai accentuata intr-o societate, cu atat se insista pe “nevoile oamenilor”. Si acel care satisface poporului aceste nevoi de bine relativ, de un dram de paine (sau chiar de circ/distractie, cum vedem in campanii electorale), acela ajunge sa fie considerat erou. Este bine ce face maica Tereza, dar un adevarat crestin trebuie sa mearga si mai departe, la esenta lucrurilor adica la propovaduirea singurului adevar, pe domnul Isus Cristos. Daca maica Tereza ar fi propovaduit pe Isus in tarile musulmane, de exemplu, ar fi fost demult martirizata. Si eu cred ca cu cat societatea este mai corupta cu atat insista pe “nevoi”, “drepturi”, “egalitate”. Vedem cate “drepturi” au dat si aceste guverne corupte de dupa 1989 incoace, “drepturi” care intodeauna defavorizeaza pe ceilalti. Corupti si imorali, in fiecare campanie electorala politicienii veneau sa mai acopere cate o “nevoie” a oamenilor saraciti de ei, mai dadeau cate un “ajutor”, cate o indemnizatie, cate o pomana, mai dadeau niste drepturi, in loc sa ne arate ca vor sa se intoarca la moralitate, in loc sa renunte la acea rapida inavutire personala din banii natiunii si sa sigure dezvoltarea tarii si prin urmare prosperitate pentru toti.
      Dar nimeni nu poate sa fie moral, nici oameni, nici guverne, fara Dumnezeu fara Harul Lui. Putem probabil, asa cum ai spus tu Felicia, sa fim buni cateodata, sa facem bine uneori, mai ales cand stim ca toate acestea ne aduc aplauze, sau alte castiguri personale. Dar Dumnezeu ne vrea oameni schimbati, din a caror inimi sa curga izvoare de apa vie, ne vrea oameni pregatiti pentru cer, ne vrea evanghelii vii. Iara aceasta este un har al Domnului.

      Like

  11. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (10.01.2011) « România Evanghelică

  12. Unii crestini se mira cind avem o atitudine critica, dar avem motive sa zimbim?
    cind totul se degradeaza cu repeziciune?
    Putere mai avem? ascultare facem?
    Daca nu facem ascultare, nu avem nici putere; daca paharul este plin de”noi”
    nu mai e loc pentru Dumnezeu.
    Biserica trebuie sa faca ceva, trebuie sa lupte; nu facem nimic cum spunea Felicia, care sa opreasca coborirea pe tavalugul lumii; trec legile prohomosexuali si altele..noi ce facem?
    Trebuie sa ne revizuim atitudinea, sa nu dorim si noi “o gindire pozitiva”.
    pozitiva pentru ce? pentru pacat?
    Mi-e dor de vremea cind nu cunosteam toate relele ca acum.
    Nu am T.V. si nu mi se polueaza mintea cu dementele stiri; dar simt o mare lincezeala,
    o stare nebenefica spiritului, si multe duhuri…
    Mi-e dor de Tine Doamne.

    Like

  13. Eu cred ca ecumenismul este de doua feluri, unul brutal si altul al dragostei.
    Toti cei care sunt uniti prin credinta pe care o au in Dumnezeu, a carui Fiu este Hristos,
    trebuie sa se uneasca; slujind a Aceluias Dumnezeu.
    Altfel inseamna ca iubirea lui Hristos nu este in noi.
    Ortodocsii cunosc si studiaza f.mult despre ecumenism; dar il evita pe cel blinf–ecumenismul dragostei.
    Domnul vrea ca si frati in Hristos sa ne iubim ; ba chiar si pe vrajmasi;
    satana(nu-l scriu din principiu cu majuscula, desi e nume) vrea sa ne unim aiurea toti, de pe tot mapamaondul ca sa ne paote urmari mai bne , prin miinile masonilo.
    Noua era mondila, despre care doar citeam acum vreo zece ani, s-a instalat pe nesimtite, insa noi inca dormim si ne preocupa multe fleacuri, iar daca incerci sa cauti sfintenia si sa o marturisesti esti luat in batjocura de catre fratii tai, acre iti pun porecle:
    sfimtisori, sfintoci, sfinti, sfinta.
    Daca maturitatea noadtra duhovniceasca a a juns doar la acest nivel, cum sa vedem noi pericolele zilelelor din urma, care deja se fac prezente la tot pasul.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.