A trăi sufocat de lucruri!

Aseară am fost să văd o pacientă, recent ieşită din spital, care mă rugase să o vizitez. Diagnosticul este este dintre cele mai obişnuite pentru vremurile noastre: obezitate, cardiopatie ischemică, hipertensiune, dislipidemie, peste care se asociase (ca o complicaţie) un accident ischemic cerebral, motivul pentru care fusese internată. (Doresc  să atenţionez că toate aceste boli sunt autoprovocate printr-un stil de viaţă greşit; cei care doriţi lămuriri în plus, întrebaţi-mă pe blog sau pe e-mail). Femeia vizitată este pensionară şi locuieşte singură într-un bloc cu apartamente destul de frumoase. Dar când am intrat în locuinţă am rămas descumpănită. Abia aveam loc să trec pe hol de mulţimea de lucruri îngrămădite: vreo 2 frigidere, cutii, lăzi, scaune (pline cu lucruri). În bucătăria deschisă se vedeau un amalgam de lucruri, de la multitudinea de ghivece cu flori ce obturau geamul până la o grămadă de farfurii, boluri, vase, oale, etc. Ce să mai spun în dormitorul ei, plin cu perne, pături, plapumi, o masă mare şi scaune pline cu haine.

Mă gândeam că şi eu m-aş fi imbolnăvit de inimă dacă aş fi trăit atât de aglomerată de obiecte.  Femeia stătea în pat şi se simţea destul de bine. Nu mă chemase pentru mare lucru, mă întrebase cum să ia nişte medicamente. Primul impuls era să îi spun: Scăpaţi de lucruri, ele vă îmbolnăvesc, nu vă lasă să vă mişcaţi, vă limitează oxigenul, nu vă lasă să cugetaţi şi să trăiţi calm şi echilibrat.

Cei mai mulţi dintre noi nu avem în jur atâtea obiecte fără rost, ca această bătrână, dar  majoritatea posedăm prea multe lucruri. Chiar dacă noi avem lucruri elegante sau scumpe, chiar dacă trăim mai civilizat, suntem înconjuraţi de prea multe obiecte. Există prea multe decoraţiuni interioare sau obiecte de artă,  prea multe haine, încălţăminte, bijuterii şi produse de înfrumuseţare. Oamenii cred că posedând anumite lucruri vor fi mai fericiţi. Dar cu cât avem mai mai multe lucruri în jur cu atât se îndepărtează fericirea de noi. Ceea ce posedăm ajunge în final să ne posede. Sunt uimită cât de multe magazine mari pline cu lucruri sunt acum peste tot în Romania, cât de mult se cumpără din ele. Trăim într-o lume în care oferta condiţionează cererea. Ceea ce este anormal. Doamne, cât de mult ne împovorăm, cât muncim în plus pentru a ne permite lucruri, lucruri… Cât de mult lucrăm pentru a le şterge de praf, pentru a le feri de degradare.

În ceea ce mă priveşte, cu cât trec anii, doresc să mă debarasez de lucruri, mă rog Domnului să mă ajute să trăiesc simplu şi cu mai puţine lucruri. Ştiu că există o avariţie care apare cu vârsta, acea dorinţă inexplicabilă a unor bătrâni de a acumula tot mai mult, de a se înconjura de prea multe obiecte, de a aduna bani. Cred că atât timp cât avem mintea lucidă trebuie să ne rugăm pentru minte la bătrâneţe.

Este atât de minunat să fii liber, să ai spaţiu în jur, să ştii să trăieşti cu lucruri puţine, cu mâncare puţină şi simplă. Aceasta îţi permite să te plimbi, să citeşti, să meditezi, să primeşti oaspeţi, să investeşti timp în comunicarea cu ceilalţi. Aceasta îţi permite să îl cunoşti pe Domnul Isus şi să afli mântuirea.

8 thoughts on “A trăi sufocat de lucruri!

 1. Dar daca astazi sunt mai multe lucruri ca in urma cu 10-15 ani, sa zicem, nu credeti ca ar trebui sa le cumparam si sa ne folosim de ele? Desi intr-un fel este adevarat ca unele lucruri ca de exemplu multe aparate, scule si ustensile menite sa ne usureze munca, uneori mai mult ne incurca iar alteori le folosim prea putin

  Like

  • Cred că sunt foarte bune facilităţile lumii moderne, ustensilele care ne uşurează munca. Dar totul cu măsură. E necesar să cântărim bine dacă mai avem nevoie de un alt aparat casnic pentru care vom muncii destul de mult să îl obţinem şi pe care îl vom folosi apoi destul de puţin, care ne va aglomera.

   Like

 2. Ca principiu, cred ca un lucru pe care nu l-am folosit un an (dupa ce au trecut peste el cele patru sezoana), nu isi mai justifica prezenta in casa sau in gospodaria noastra.

  Printre acestea se numara: haine, televizoare, casetofoane, calculatoare, lopeti, scanduri, tevi etc.

  Like

 3. Sunt multe lucruri si obiecte in care vedem ceva valoare, insa cu trecerea timpului ne dam seama ca sunt numai mizerie si gunoi cu care ne umplem casa noastra si sufletul nostru. Domnul Isus ne invata:Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina si unde le sapa si le fura hotii; ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura. (Mat.6:19-20)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.