Înrobirea medicului de familie

Înrobirea medicului de familie

Medicul de familie din Romania este astăzi împiedicat în a-şi exercita profesia. Guvernanţii l-au înrobit tot mai mult prin activităţi colaterale actului medical propriu zis, au crescut cheltuielile cabinetului impunând o formularistică costisitoare, cu obligaţia de a o cumpăra de la cei desemnaţi de guvern, au permis diveşilor terţi să ne impună noi şi noi taxe, care reprezintă o mare povară pentru cabinete.  Prin noul Contract Cadru guvernanţii doresc desfinţarea medicinei de familie, datorită normelor aberante ale acestuia. Aceste Norme fac ca o activitate medicală destinată rezolvării a 80% din problemele de sănătate ale comunităţii să nu mai poată să existe.

Totul s-a petrecut treptat. Încet, încet, medicii de familie s-au trezit înhăţaţi în nebunia unor solicitări şi tracasări psihice excesive, colaterale muncii propriu zise. Pe nesimţite, asemenea unui mic bulgăr de zăpadă ce declanşează o avalanşă, poverile puse pe medicul de familie au crescut treptat până au ajuns să îl sufoce.

Fără să primim vreo înlesnire, vreun sprijin (cu excepţia laptop-urilor) din partea statului, au inceput să ni se ceară tot mai multe, mai complicate şi mai scumpe documente, formulare, registre şi alte înscrisuri. Iar acum avem în spate o masă uriaşă de solicitări sub care unii abia mai respiră. Mă gândeam până unde mai poate fi încărcată mintea medicul de familie. Şi totuşi guvernanţii  doresc să îl înroleze într-o activitate obligatorie de operator de date de natura informatică  legate de cardul de sănătate al pacienţilor şi în plus să îl oblige la o activitate non stop de asigurarea permanenţei.

Pur şi simplu medicul de familie nu mai are timp pentru pacienţi. Menirea medicului de familie este să asigure în primul rând prevenirea bolilor, a celor cronice în mod special. Este inuman şi în acelaşi timp dăunător pentru bolnavi, să îl obligi pe medicul de familie să lucreze ca pe bandă rulantă, cu atenţia împărţită între pacient şi multitudinea de înscrisuri ce le are de făcut în fişe, în câteva feluri de registre, în computer, în formulare pentru gravide, în câteva de feluri de reţete la acelaşi bolnav, în câteva feluri de bilete de trimitere. În plus limitarea numărului de consultaţii la 20 pe zi şi un buget orientativ (plafon la medic) nu face decât să-i afecteze şi mai mult pe pacient şi pe medic.

Suntem nevoiţi să lucrăm sub o presiune colosală. An de an Casa Naţională şi-a înmulţit  ameninţările şi numărul de sancţiuni în ceea ce-i priveşte pe medicii de familie. Adică ţi se iau sume mari de bani dacă nu ai bifat o căsuţă pe reţetă sau pe concediu medical, dacă greşeşti o listă, un cod, dacă un asigurat nu şi-a reînoit dovada de asigurat. Calitatea actului medical, timpul acordat bolnavului  nu contează, ci doar să fie completate toate rubricile şi respectată birocraţia.

Ni se cere o uriaşă muncă de justificare, de înscrisuri, de documente, de dări de seamă, menite a fi puse la dispoziţia celor pentru care prestăm servicii sau la cei ce încasează taxele. Apar noi şi noi formulare de lucru care le modifică neîncetat pe cele vechi. Cele două formulare simple, Reţeta şi Biletul de trimitere s-au multiplicat în  10 feluri de formulare.

Avem reţete pentru:

-boală obişnuită

-bolnavi cu pensie 0-700 lei

-psihotrope compensate

-psihotrope necompensate

-diabet

-cancer

-gratuitate pe boli cronice

Avem bilete de trimitere:

-simple

-pentru laborator

-pentru consult clinc

Multiplicarea tipurilor de reţete cauzează o mulţime de probleme:

-Muncă şi bani în plus prin prescrierea la un singur bolnav a câte 2-5 reţete. O singură reţetă cu mai multe coloane sau rubrici ar face acelaşi lucru, iar medicul de familie ar fi scutit de bani şi timp risipit.

-Reţeta 0-700 face discriminare între pensionari şi alte persoane cu venit mic. Cel cu 750 lei pensie va plăti mai mult pe medicamete, va plăti asigurarea medicală şi în final va fi mult mai sărac ( dacă mai poţi face comparaţie între sărăci) decât cel cu 700 lei. În plus sunt şi salarii foarte mici (sub 700 sau la limită) în familii care au de întreţinut copii.

-Obligaţia de a cumpăra de la un singur furnizor aceste formulare i-a dat acestuia posibilitatea de a creşte taxa de 2 lei, cât era la început topul de reţete, la 9,50 lei.

Munca colaterală actului medical continuă cu:

-Căutarea şi studierea listelor  de medicamente atât de schimbătoare, a protocoalelor şi a ghidurilor legate de medicamnete; informarea despre legi şi ordonanţe ce modifică modul în care ai lucrat până ieri.

-Eşti asaltat apoi de inspectorate: protectia consumatorilor, protectia mediului, direcţia sanitară, direcţia socială, medicina muncii, paza contra incendiilor, poliţia comunitară.

-Eşti asaltat de firme de asigurări în care ţi se spune că eşti obligat să te asiguri pentru clădire, pentru firmă, pentru foc,  pentru cutremur,  pentru hoţi, pentru malpraxis.

-Ai de mers pentru făcut plăţi: la finaţe, la Casa de asigurări de sănătate, la Casa de pensii, la proprietarul spaţiului de cabinet, la cei ce-ţi verifică aparatura medicală, la cei ce-ţi duc deşeurile biologice, la curent, gaz, apă, telefon, colegiul medicilor.

-Te asaltează reprezentanţii medicali.

-Te sună băncile pentru creditul făcut pe cabinet.

-Ai de făcut adeverinţe, avize epidemilogice, scrisori medicale pentru handicapaţi, controale epidemilogice în şcoli şi alte activităţi în afara consultaţilor.

-Te sună organele de control.

Iar acum când medicii de familie doresc să protesteze şi să ceară dreptul la normalitate, guvernanţii au început o aprigă campanie de dezinformare, de atacuri la adresa medicilor de familie, sugerând că noi nu dorim altceva decât mai mulţi bani.

Revendicările noastre sunt acelea de a ni se permite să ne facem profesia.  Dorim debirocratizarea, mai puţine registre şi înscrisuri, simplificarea reţetei compensate (un singur formular). În condiţiile în care an de an apar noi taxe care împovorează cabinetul, evident că cerem un buget care să ne permită funcţionarea.

Specificăm că în mod rău intenţionat, pentru a instiga populaţia împotriva noastră, s-a mediatizat cum că venitul cabinetului ar fi tot una cu venitul medicului. Dar din acest venit doar o mică parte revine medicului pentru că: plătim salarii pentru asistente, contabilă, femeie de serviciu, cheltuielile cu întreţinerea, deplasări la domiciliu, dezinfecţia, sterilizarea, eliminarea deşeurilor patologice, metrologie şi alte multe taxe, plătim toată formularistica stufoasă a cărui preţ CNAS îl creşte de la o lună la alta.

Pacienţii noştri ar trebui să ştie că Medicina de familie din Romania are cel mai mic procent din Fondurile Naţionale de Asigurări de Sănătate colectate de la populaţie, comparativ cu alte ţări europene. Deşi la început, în 1999 s-a pornit bine şi medicinei de familie îi revenea  aproximativ 15 % din acest fond, s-a ajuns la momentul actual la 5, 5%

În aceste condiţii rugăm pacienţii să înţeleagă că doar imposibilitatea de funcţionare în condiţiile impuse de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne determină  ca de la 1 aprilie 2011 să funţionăm fără contract cu Casa de Asigurări.

10 thoughts on “Înrobirea medicului de familie

  1. Trimiteti acest material si la ziarele nationale de mare tiraj si la posturile TV,poate unele vor avea ingaduinta de a-l aduce la cunostinta populatiei.Mai cred ca ar trebui ca fiecare medic de familie sa-l multiplice si sa-l distribuie fiecarui pacient care primeste o reteta,un bilet de trimitere sau intra in cabinet pentru o consultatie.Felicitari pentru acribia dovedita in cele scrise,referitor la adevarata stare actuala a medicului de familie.

    Like

    • L-am trimis la doua ziare si la Pro Tv Cluj. La unele ziare este foarte greu de gasit cum sa intri in contact. De exemplu la ProTv Ro, nu am reusit ca imi tot cereau sa fiu de acord cu conditiile si nu am stiut unde sa dau clic. Dar o sa mai incerc maine

      Like

  2. Excelent materialul! Trimiteti pe Mediafax si , de
    acolo, il vor prelua toate agentiile de stiri si pesa audio-video. Ar fi bine trimis pe site-ul Cnas si MS ! la fel, la ziarele de mare tiraj , Antena 3 si Realitatea!
    Multumim pentru tot !
    dr Doina Mos

    Like

  3. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (05.03.2011) « România Evanghelică

  4. Foarte-foarte bine scris, rezumat si concluzionat. Este accesibil, ca informatie, “nemedicilor” si asta imi pare acuma cel mai important lucru: ca ei, pacientii, sa priceapa ce se petrece. Textul merita trimis si publicat in cat mai multe locuri! Bravo!
    Otilia Tiganas

    Like

    • Multumesc pentru acest comentariu, Otilia. Il apreciez, in special, pentru ca vine din partea unei colege atat de talentata in arta scrisului. De trimis mai departe, nu prea stiu, totusi, cum sa procedez

      Like

  5. Mai intai, vreau sa va urez o primavara frumoasa si calduroasa!
    Daca toata lumea se lauda astazi ca,”face misiune”, atunci eu sunt convinsa ca , cea mai mare ” misiune” in tara asta , o fac medicii , personalul medical si cei din invatamant.
    Asa ca ,fiti tari si mergeti inainte , daca vom obosi , atunci cu adevarat vom fi ruinati.
    POT TOTUL IN HRISTOS CARE MA INTARESTE!!

    Like

  6. Domnul Isus Hristos sa va binecuvinteze! Sa va faca parte de mult har! Doresc ca Dumnezeu sa va binecuvinteze cu si mai multa cunoastere de Dumnezeu, sa va intareasca in orice lucru bun, sa va ajute sa fiti relevanta prin exprimarea lui Isus Hristos in tot ce faceti. Numele Domnului sa fie Laudat!
    Vreau sa va multumesc deoarece am luat hotararea sa nu mai mananc asa multa slanina fripta, carne, mezeluri si sa mananc mai multe fructe si legume verzi si etc. Un corp sanatos pentru Isus Hristos, un templu pentru Duhul Sfant. 🙂

    Like

  7. Oare este asa de greu de inteles ca Romania actualmente este condusa in cea mai mare parte de infractori ( hoti, criminali, tradatori de tara, etc, etc ) ???
    Foarte multe lucruri care se petrec pe pamant in ziua de azi este conspiratie. Sclavia moderna prin saracirea oamenilor este in floare. Un om care duce o viata de subzistenta din punct de vedere financiar, este un om care poate fi manipulat in intregine, datorita faptului ca el din cauza venitului insuficient, nu se poate angaja in actiuni juridice de aparare, pentru ca nu le poate plati.

    Like

  8. Sunt pe cale sa concep un dosar care sa contina astfel de articole pe care sa le citeasca pacientii in sala de asteptare pina le vine randul la consultatie.
    Am scanat dintr-o revista (Medica) articolul despre birocratia si medicul de familie,mai am si altele in vedere.
    Felicitari!Voi trimite articolul si linkul tuturor cunoscutilor.
    Cu drag,
    Danut Ciolompea.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.