Urzicile, un dar al primăverii!

Profitaţi de sezonul urzicilor!

Urzica, regina verdeţurilor

Urzicile sunt un miracol al naturii, prin mulţimea de elemente chimice dătătoare de sănătate pe care această plantă le conţine. Ele sunt un dar al primăverii la care poate avea oricine acces.  După o iarnă cu alimentaţie monotonă, urzicile vin să revitalizeze organismul. Conţinutul în substanţe benefice sănătăţii este uimitor. Astfel urzicile conţin compelxe vitaminice (A, B, C, K), minerale (Ca. Mg, Fe, Si, K), proteine, glucide, ulei volatil, substanţe grase, amine, steroli şi altele. Puţine plante au atât de multe prorietăţi terapeutice ca urzicile. Dacă nu s-ar găsi din abundenţă în natură ar merita să le cultivăm pentru a putea beneficia de darul lor pentru sănătate. Ele pot fi utilizate în următoarele afecţiuni: Anemie feriprivă, Gută, Infecţii urinare, Afecţinuni ale pielii, Diabet (fiind hipoglicemiante), Bronşite,  Tuse, Adenomul de prostată şi prostatită (ca adjuvant), Litiază renală, Hemoragii, Afecţuini reumatismale, Artroze, Diaree, Dizenterie, Viermi intestinali. Apoi stimulează secreţia glandelor mamare la femeile lăuze, stimulează eliminarea bilei, secreţia gastrică, pancreatică şi intestinală, deplasează acidul uric din ţesuturi şi îl elimină, împiedică înmulţirea bacteriilor (combătând diverse infecţii), tonifică părul, combate mătreaţa.

Urzicile pot fi consumate sub formă de supă, ciorbă, piure, sosuri, ceai şi alte preparate. Pot fi consumate ca salată delicioasă asezonată cu ulei, sare, oţet, lămâie.

Urzica este un tonic general, vitaminizează în mod natural organismul după o iarnă cu hrană mai săracă în vitamine 

 Profitaţi de sezonul când ele pot fi consumate, adică  luna martie si aprilie

11 thoughts on “Urzicile, un dar al primăverii!

  • Daca se trece de câteva ori cu sucitorul încoace şi încolo peste urzicile crude împrăştiate pe un fund de lemn nu mai înţeapă în salată. De asemnea nu înţeapă, la cules, dacă le apuci de dedesubt, de jos in sus. Cârliguţele cu care urzica înţeapă se găsesc pe partea de deasupra frunzei.

   Like

 1. Intr-adevar , de cativa ani sotia mea de cand se topeste zapada si apar primele urzici , prepara cirbe din urzici si putin mai tarziu combinate cu leurda …….o.. oooo delicatete. Daca toata lumea ar consuma urzici cel putin o luna pe an ar da faliment medicii de familie . Da ,o detoxifiere generala se poate incepe chiar acum . pofta buna !

  Like

  • Merita sa ne facem timp pentru a consuma urzici in sezonul lor. Intr-adevar medicii de familie ar avea mai putin de lucru dar ne-am putea dedica mai bine promovarii unui stil de viata sanatos

   Like

 2. felicitari doamna doctor pt.minunatele sfaturi.ma bucur pt. dumnevoastra mai ales ca sunteti din zona noastra,ma mandresc cu dumneavoastra.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.