Profitaţi de sezonul urzicilor!
Urzicile sunt un miracol al naturii, prin mulţimea de elemente chimice dătătoare de sănătate pe care această plantă le conţine. Ele sunt un dar al primăverii la care poate avea oricine acces. După o iarnă cu alimentaţie monotonă, urzicile vin să revitalizeze organismul. Conţinutul în substanţe benefice sănătăţii este uimitor. Astfel urzicile conţin compelxe vitaminice (A, B, C, K), minerale (Ca. Mg, Fe, Si, K), proteine, glucide, ulei volatil, substanţe grase, amine, steroli şi altele. Puţine plante au atât de multe prorietăţi terapeutice ca urzicile. Dacă nu s-ar găsi din abundenţă în natură ar merita să le cultivăm pentru a putea beneficia de darul lor pentru sănătate. Ele pot fi utilizate în următoarele afecţiuni: Anemie feriprivă, Gută, Infecţii urinare, Afecţinuni ale pielii, Diabet (fiind hipoglicemiante), Bronşite, Tuse, Adenomul de prostată şi prostatită (ca adjuvant), Litiază renală, Hemoragii, Afecţuini reumatismale, Artroze, Diaree, Dizenterie, Viermi intestinali. Apoi stimulează secreţia glandelor mamare la femeile lăuze, stimulează eliminarea bilei, secreţia gastrică, pancreatică şi intestinală, deplasează acidul uric din ţesuturi şi îl elimină, împiedică înmulţirea bacteriilor (combătând diverse infecţii), tonifică părul, combate mătreaţa.
Urzicile pot fi consumate sub formă de supă, ciorbă, piure, sosuri, ceai şi alte preparate. Pot fi consumate ca salată delicioasă asezonată cu ulei, sare, oţet, lămâie.
Urzica este un tonic general, vitaminizează în mod natural organismul după o iarnă cu hrană mai săracă în vitamine
Profitaţi de sezonul când ele pot fi consumate, adică luna martie si aprilie
Sunt foarte bune urzicile, mi-ai facut o pofta..:)
LikeLike
,,Pot fi consumate ca salată delicioasă asezonată cu ulei, sare, oţet, lămâie.”
sigur nu mai ,,inteapa”?
LikeLike
se pot manca crude ca salata???-sigur nu inteapa???
LikeLike
Daca se trece de câteva ori cu sucitorul încoace şi încolo peste urzicile crude împrăştiate pe un fund de lemn nu mai înţeapă în salată. De asemnea nu înţeapă, la cules, dacă le apuci de dedesubt, de jos in sus. Cârliguţele cu care urzica înţeapă se găsesc pe partea de deasupra frunzei.
LikeLike
Pacat ca a cam trecut sezonul urzicilor. Mi-am amintit de ele prea tarziu
LikeLike
Intr-adevar , de cativa ani sotia mea de cand se topeste zapada si apar primele urzici , prepara cirbe din urzici si putin mai tarziu combinate cu leurda …….o.. oooo delicatete. Daca toata lumea ar consuma urzici cel putin o luna pe an ar da faliment medicii de familie . Da ,o detoxifiere generala se poate incepe chiar acum . pofta buna !
LikeLike
Merita sa ne facem timp pentru a consuma urzici in sezonul lor. Intr-adevar medicii de familie ar avea mai putin de lucru dar ne-am putea dedica mai bine promovarii unui stil de viata sanatos
LikeLike
felicitari doamna doctor pt.minunatele sfaturi.ma bucur pt. dumnevoastra mai ales ca sunteti din zona noastra,ma mandresc cu dumneavoastra.
LikeLike
Ma bucur ca apreciati sfaturile mele, dar de ce postati ca anonim?
LikeLike
Acestea mai au aceleasi beneficii daca au fost congelate?
LikeLike
Da. Congelarea nu distruge mai mult princiipile alimentare ca si gatitul
LikeLike