NUNTI FRUMOASE, NUNTI NEBUNE!

O nuntă de vis sau nuntă cu inceput păgubos?

Nunta este un eveniment simbolic, cu o conotaţie romantică, o sărbătoare a începutului de căsnicie alături de cei dragi. Ea poate să lase o amintire superbă sau să aducă după consumarea ei un gust amar al falimentului.

Nunta s-a făcut întotdeauna şi cu scopul ca familia şi apropiaţii să ofere un ajutor viitorilor soţi la început de drum.

Dar în ultimii ani, pentru mulţi tineri, nunta nu este decât un început păgubos şi pe cât de reuşită s-a dorit a fi, pe atât de amar este gustul lăsat în următoarele luni.  Atunci, când romanticul rămâne în urmă, tinerii se lovesc de realitatea crudă că nu îşi pot plăti cheltuielile sau că au rămas datori după nuntă sau că urmează să rămână datori în scurt timp prin participarea, din „datorie”, la cei care le-au fost la nuntă.

Problema este că în ziua de azi, cel puţin în România, nunta a devenit o adevărată piatră de încercare pentru viitorii soţi. Nunta poate fi un eveniment frumos, romantic şi simplu, fără cheltuieli inutile, un eveniment în care sărbătoarea să se axeze pe o frumoasă petrecere a timpului cu oamenii care contează şi care vor conta în viaţa mirilor. Dar nunta poate fi şi un început plin de dificultăţi, datorită faptului că, depăşindu-şi posibilităţile materiale reale mirii cheltuiesc inutil, începându-şi viaţa de căsnicie cu datorii făcute de: restaurante de lux, meniuri exagerate,  „flecuşteţe” scumpe, muzică, fotografi şi  cameramani profesionişti, etc. Comercianţii de nunţi fac oferte dintre cele mai ciudate şi mai costisitoare care depăşesc bugetul multora.

O grămadă de profitori se învârt în jurul viitorilor miri. Se oferă o grămadă de accesorii inutile: rochiţe cu fundiţe pe scaune, abţibilduri pe masă, invitaţii cu zorzoane, flori exotice… Tinerii cad în greşeala de a-şi închipui că toate acestea îi fac să pară în ochii invitaţilor mai cu dare de mână. Problema este că foarte puţini tineri (sau părinţii lor) sunt cu dare de mână.

Mirii ar trebui să ştie că:

1.Frumuseţea vieţii de căsnicie şi fericirea în relaţia dintre soţi nu depinde de somptuozitatea nunţii.  Chiar dacă nunţile sunt acum  mai sofisticate şi mai costisitoare numărul divorţurilor creşte vertiginos. Amintirile frumoase de la nuntă nu sunt date de un exces de decoraţiuni ci de aerul romantic creat de iubirea celor doi,  romantism care învăluie participanţii.

2. Nunta costisitoare (peste posibilităţile reale) nu crează o impresie prea bună invitaţilor. Dimpotrivă, rudele şi prietenii cărora le pasă de cei doi, vor fi supăraţi că banii cu care voiesc să ajute mirii sunt risipiţi fără rost.

Florile de nuntă

O lecţie dată snobilor de către famila regală a Marii Britanii

Nu este nevoie de toată mulţimea aceloraşi flori din Olanda pentru ca decorul să fie reuşit. Adesea tinerii cred că cu cât florile sunt mai scumpe ei vor fi percepuţi mai bogaţi. Sunt foarte potrivite şi florile de sezon, adesea mai frumoase, mai simbolice. Orice flori aranjate cu măiestrie pot realiza un decor de vis.

Mi-a plăcut lecţia dată snobilor de către familia regală, la recenta nuntă a prinţului William cu Kate. Ei au ales pentru nuntă doar flori culese din grădinile familiei. Unii n-au priceput şi îi criticau întrebându-se dacă este zgârcenie sau sentimentalism. Nu toţi au prins mesajul.

Era acolo sentimentalism, bun gust,  modestie, şi mai presus de toate, şi un fel de a vorbi mulţimii despre lucrurile importante. Iar mireasa a avut un buchet de flori de lacrimioare. Cât de frumos, de simbolic! Am admirat modestia şi frumuseţea atitudinii. Şi apoi lăcrimioarele sunt florile care mi se par cele mai frumoase pentru un buchet de mireasă, dacă nunta este în sezonul lor.

În România un cuplu de miri cu venituri modeste este în stare să facă împrumuturi în bancă doar ca mireasa să aibă un buchet de trandafiri de Olanda.

(Apropo, daca locuiesti in Cluj-Napoca sau in apropiere poti sa dai    un click aici sau pe poza de mai jos, vei gasi un producator de bujori, cu preturi en gros, bujori cu care puteti sa va faceti singuri aranjamentele pentru nunta)

Bujori 5

Implică-te şi tu în propria-ţi nuntă

În funcţie de posibilităţi, de gust, de stil, de imaginaţie poţi tu, ca mire şi mireasă, să te implici, să creezi ambientul în biserică, în cort sau la restaurant.

-Dacă nu ai bani (sau chiar daca ai) poţi să îţi faci singură ( cu ajutorul unor prietene îndemânatice) buchetul de mireasă şi aranjamentele florale.

-Dacă nu ai bani(sau chiar de ai), cheamă nişte prieteni să-ţi facă fotografiile şi să filmeze. Cu tehnica actuală o grămadă de aparate scot poze şi filme foarte bune. Pozele „prelucrate” nu te vor impresiona peste ani. Atunci vei dori să vezi cum ai arătat în mod natural.

-Dacă nu ai bani (sau chiar de ai) poţi renunţa la restaurant, poti închiria o sală de cantină, sala de la biserică sau un cort şi să aduci mâncare de la catering. Un ambient plăcut ţine doar de implicare şi  creativitate.

-Indiferent câţi bani ai avea, poate fi o provocare în a-ţi folosi la maxim abilitatea pentru a realiza o nuntă de vis cheltuind mai mult creativitate decât bani.

-Nu merită să inviţi prea multă lume la nuntă, persoane cu care nu ai legături deosebite. Cheamă oameni care vor exista şi vor conta în viaţa voastră mulţi ani de acum încolo.

-A cheltui peste posibilităţi este dovadă de prostie şi snobism. Şi va fi o mare problemă să începeţi viaţa în doi în dificultăţi financiare. Pe de altă parte dacă voi sau părinţi voştri îşi permit, nu este o problemă să cheltuiţi cât doriţi. Este greşit doar să aştepţi ca invitaţii să  plătească toate extravaganţele. Pe de altă parte extravaganţa nu este o garanţie a unei nunţi reuşite. Dimpotrivă.

Muzica tare la nuntă

Muzica dată tare, la nuntă, sporeşte sentimentul de dezordine, de gălăgie şi face să dispară frumuseţea şi poezia zilei. E păcat ca acest eveniment să fie unul strident şi obositor cu aer de discotecă. Mai degrabă evenimentul ar trebui să fie romantic, nostalgic, o ocazie în care persoanele cele mai importante din viaţa voastră să poată comunica, să îşi întărească legăturile de familie. Decât să ascultaţi muzică tare mai bine faceţi-vă cunoscută povestea voastră de dragoste prin comunicare cu cei iubiţi, prin proiecţii fragmentate din acestă poveste. Viaţa este oricum trepidantă şi stresantă şi oferă puţine oportunităţi pentru întâlniri cu familia lărgită, cu rudele şi cu toţi prietenii.

O nuntă de vis este creaţia celor doi miri! Creaţia lor poate fi plină de viaţă. Firmele de ceremonii vin doar cu partea artificială. Dacă cei doi nu se implică rămâne doar artificialul.

16 thoughts on “NUNTI FRUMOASE, NUNTI NEBUNE!

  1. Exceptional articol…
    Cateva sfaturi foarte utile pentru cei care sunt in pragul casatoriei sau au de gand sa faca pasul acesta…
    Am observat ca din zi in zi unii imprumuta unele forme din occident, sau din alte parti… iar acest ceremonial care ar trebui sa fie unic in viata tuturor, se destrama pe zi ce trece… trist, dar adevarat…

    Like

    • Ma gandeam de mult sa scriu despre aceste lucruri pentru ca este mare nevoie.
      Cunosc mai multe cupluri de tineri casatoriti care (asa cum sunt multi in ziua de azi), nu prea au avut bani de nunta si nici ajutor din partea parintilor. Dar au avut la nunta invitati credinciosi ce au dorit din toata inima sa-i ajute sa porneasca in viata cu un mic “cheac”. Din nefericire insa, tot ajutorul primit s-a risipit pe achitarea unor extravagante ce le-a “impodobit” inutil nunta. Este dureros…

      Like

      • Ati uitat in articol sa-i mentionati pe cantaretii crestini ce fac ” lautarie crestina “, care folosesc cantarile lui Dumnezeu sa faca acompaniament la nuntasi !!!

        Like

  2. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (24.06.2011) « România Evanghelică

  3. Mulțumesc pentru articol. Și eu gîndesc în același fel și sunt anti-extravaganță. Nu tot timpul ceea ce este scump este și frumos. S-ar putea ca de multe ori invitații să treacă cu vederea sau să nu observe deloc chestiile alea scumpe – pentru că nu astea contează la nuntă. Eu sunt mai degrabă adeptul minimalismului și a pozițiilor echilibrate în fiecare situație a vieții, fie ea și o nuntă.

    De multe ori gradul de reușită al unei nunți este invers proporțional cu prețul ei 🙂

    Like

  4. frumos articol.,oare cati tineri si parinti il vor citi si vor invata sa fie modesti,chiar si la nunta.Si o nunta modesta poate fi frumoasa,daca este dragoste la mijloc

    Like

  5. De fapt casatoria lui William si Kate a fost intre doi curvari, care au trait impreuna cu mult timp inainte de nunta. Si un lucru trist este faptul ca, unii crestini s-au grabit sa vizioneze nunta a doi oameni care pina la acest eveniment au promovat pacatul curviei, avind relatii in afara casatoriei.
    Trist dar adevarat. Sper ca, comentariul meu va fi aprobat asa cum este !!!

    Like

    • Asa este Remus. Este un adevar dureros. Toti tinerii din jurul nostru, toti tinerii din tarile “civilizate” care nu-L cunsosc pe Hristos traiesc in concubinaj inainte de casatorie. Ei numesc acest lucru “emancipare”. Dar noi stim si ei isi dau seama ca acest lucru nu inseamna decat pacat, nebunie, mizerie si multa suferinta. Manati de Duhul veacului lumea/tinerii zac in Cel rau si isi continua viata in mocirla. Nu este fericire (nici aici pe pamnat) sa traiesti iresponsabil, sa traiesti in pacat. Am tratat aceste aspecte in articolul “Tineret in suferinta” .
      Pe de alta parte noi nu ne putem izola, traim printre acesti oameni, dar trebuie sa aratam lumii frumusetea unei vieti neprihanite. Probleme nu este cu cei nemantuiti, ci cu cei care frecventeaza biserici evanghelice si au adoptat stilul de viata a lui William si Kate.

      Like

  6. Cred că vă zbateți degeaba!
    Dacă tonul și dirijarea date de la înălțimea amvoanelor permit astfel de interpretări așa se va ”cânta”. Bineînțeles și nunta va fi cu bine-”punereamâiniipecap” a ”dirijorului”. Cât timp centralizarea este bună(ca la Orwell) face ciudată orice modificare și opoziție.
    Toată lumea s-a aliniat într-o mulțime de zombii a căror singură virtute e conformismul.
    La ce raportați critica dvs? Față de ce e greșită atitudinea incriminată? Dacă tot față de o altă opinie la fel de subiectivă, cine stabilește care e opinia etalon?
    Nu credeți că ar trebui ca considerațiunile dvs. să fie așezate fix și ferm în fața oglinzii Cuvântului lui Dumnezeu?
    Nu cumva cineva se teme de ”oglindă”?
    Nu cumva această oglindă în care cineva s-ar privi să-și corecteze frizura sau fardul ar arăta o lepră hidoasă și veche?
    Cu salutări și prietenie
    al vostru frate
    d.

    Like

  7. Cea mai frumoasa nunta este nunta simpla in care mirii sunt cu adevarat miri adica au o viata neprihanita ,se casatoresc feciori si fecioare . Nuntile dintre feciori si fecioare ar trebui mediatizate . Tinerii care traiesc o viata crestina fac nunta simpla ca fecioara Maria si Iosif .Nuntile cele mai frumoase sunt cu parintii si nasii si doar catva invitati.

    Like

  8. william si katie nici nu trebuia pusi la crestini ca asa cum scria cineva au trait in curvie 9 anii/si astia pastorii ii lauda de flori in loc sa spuna ca nu e bine ca o mireasa sa nu fie fecioara./mai bine o nunta saraca si cinstita/ca DOMNULUI astfel de lucruri ii plac.astia printi nu sau dus nici in honymoon.ca daca au petrecut noaptea impreuna la ce sa se duca nu?
    Ar fi bine sa se predice cum sa fie o mireasa,fecioara cinstita si patul sa fie curat/ca pe DUMNEZEU nu il cinta parada.DOMNUL sa scoata oamenii destoinici pentru lucrarea LUI sfinta si curata si sa nu se uite la fata omului /GOD BLESS YOU ALL

    Like

  9. Multumesc foarte mult pentru acest articol. A fost o mare incurajare pt mine. Ne pregatim de nunta si mare mirare e in jur pentru ca ne consumam timp sa facem cu mainile si imaginatia noastra multe lucruri simple dar personalizate, incercand sa evitam ‘artificialul’ oferit de industria de profil. Mare mirare ca nu mergem la un anume restaurant, nu aducem anume firma de decoratiuni, nu urmam anumite ‘standarde’ Dar avem si bucuria ca sunt cativa prieteni entuziasmati de ideile noastre, gata sa puna suflet impreuna cu noi. Si pana la urma asta ne-am dorit, sa insufletim comunitatea si spiritul participativ. Cat despre muzica….ma bucur ca nu sunt singura care gandesc asa….si ma bucur sa aflu ca nu e ciudat sa-mi doresc o nunta linistita la care oamenii sa se auda unii pe altii si de la care sa nu plece cu o imensa durere decap si un gol in suflet . Numai binecuvantari.

    Like

    • Gabriela,
      Gandesti “revolutionar”, dorind sa fii tu insuti (voi insiva) la nunta voastra. Tinerilor din ziua de azi, desi nu ar recunoaste, le place sa se conformeze tuturor tiparelor care li se afiseaza in fata, de catre spiritul vremii. Iar spiritul vremii actuale da importanta aparentelor. Promoveaza falsul. Promoveaza imaginea. Iar afaceristii implicati in nunti, exploateaza acest lucru, desi (cunosc bine situatia), majoritatea tinerilor nu isi permit cheltuielile inutile pe care la fac cu propria nunta. Cu toate acestea este posibil sa ne intoarcem la simplu, frumos si adevarat. Daca crezi ca iti pot fi de ajutor cu ceva iti stau la dispozitie

      Like

  10. Pingback: Nuntă cu bujori – Gradina cu bujori

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.