Multimea bolilor de azi sunt boli autoprocovate

BOALA SAU SANATATEA = ALEGERE

În majoritatea cazurilor direcţia înspre sănătate sau boală este alegerea fiecăruia. Ar fi logic, deci, ca oamenii să aleagă sănătatea. Şi totuşi numărulul în creştere cu fiecare an a  diverselor îmbolnăviri arată că oamenii aleg direcţia bolii. Te-ai întreba de ce?  Răspunsul ar fi că orice alegere presupune un preţ. Foarte mulţi amână să plătească preţul, adică disciplină, renunţare, simplitate, decizii bazate pe informaţii corecte. Pentru sănătate preţul trebuie plătit acum iar rezultatele se văd  abia peste ani. Pentru calea bolii nu este de plătit nici un preţ, se poate trăi cum îţi place, şi,  pentru că nu se văd imediat consecinţele dezastruoase, oamenii se complac în alegeri greşite, aleg calea bolii.

Cea mai mare greşeală în domeniul sănătăţii este să credem că putem trăi cum ne place, pentru că  stiinţa medicală, calitatea aparaturii din spitale şi calificarea medicilor au crescut şi  ne vor salva de orice neplăceri. Dumnezeu când a creat omul i-a stabilit şi nişte legi de „funcţionare” sănătoasă şi corectă. Ignorarea acestor legi nu poate aduce decât stricăciune în viaţa oamenilor „…aşa că nu puteţi face tot ce voiţi” (Galateni 5-17)

Pentru toate alegerile greşite, pentru toată indiferenţa, ignoranţa, pentru toate abuzurile se plăteşte un preţ. Adesea preţul este foarte mare şi poate fi plătit destul de timpuriu în viaţă.

Alegerile greşite te pot transforma într-un asistat social

Iată mai jos un exemplu din miile de suferinzi ce puteau foarte bine rămâne sănătoşi doar dacă alegeau corect:

            C.M. este un bărbat de 49 de ani, 1,70m şi 105 kg,  fost fumător pe o perioadă de 20 ani, sedentar şi a prestat o muncă destul de solicitantă psihic. Diagnosticul este relativ acelaşi pentru persoane cu astfel de caracteristici: Hipertensiune arteriala, Obezitate, Hiperlipidemie, Diabet zaharat tip II, Cardiopatie hipertensivă, Infarct miocardic în antecedente, Stent pe un vas coronarian. Este pensionar de boală şi aproape toata pensia merge pe medicamente. Are o listă cu 8 medicamente, 7 compensate. Cu toată compensarea el mai are mulţi bani de dat la farmacie. Două dintre medicamentele foarte scumpe, compensate jumătate, sunt pentru scăderea grăsimilor din sânge.

            Prognosticul pentru aceste boli nu este prea bun. Se ştie că toate scurtează semnificativ numărul de ani pe care pacientul îi mai are de trăit, plus este scăzută calitatea vieţii. Dar omul putea să nu ajungă aici. El a trăit cum a simţit, a trăit ca să spun aşa, cum i-a plăcut. Adică: 1. A fumat pentru că probabil aşa făceau cei din anturajul său deşi în privinţa fumatului toată lumea este de acord că e foarte nesănătos. 2. S-a simţit (şi se simte încă) bine să mânânce mult, adică cât îi place şi ceea ce îi place, deşi simţea adesea, că ar trebui să reducă porţia sau să pună tacâmurile mai repede jos. 3. S-a simţit confortabil, să umble tot timpul cu maşina, să nu îşi obosească picioarele, să stea tolănit mult timp în faţa televizorului, deşi ştia că ar  trebui să mai umble şi pe jos, că ar trebui să îşi scoată soţia la plimbare, să sape gradina lui sau a părinţilor, să alerge cu copiii în parc, lucru care ar fi ars caloriile pe care le-a ingerat în exces. 4. La servicu era adesea nemulţumit, se supăra pe şef, se contrazicea cu colegii, uneori îi invidia pe alţii, deşi conştiinţa lui îi spunea că multe situaţii tensionate puteau fi evitate, că depindea doar de el să trăiască în armonie cu ceilalţi.

Simt un mare regret pentru aceşti oameni. Acum, la vârsta la care alţii sunt la apogeul carierei şi implicării lor în viaţă, ei au ajuns nişte asistaţi social, neproductivi, trăindu-şi viaţa între cabinetul medical, farmacie, spital şi sanatorii.

            I-am spus acestui om: „ Să ştii că dumneata poţi face cel mai mult pentru sănătatea dumneatale?  Medicul, medicamentele, laboratoarele, spitalele te pot ajuta destul de  puţin. Dumneata poţi cheltui şi statul poate cheltui mulţi bani pentru tratamente, rezultatul va fi foarte neînsemnat. Dar dacă dumneata ţi-ai schimba modul în care trăieşti ai putea face minuni. „ Ce să fac?” m-a întrebat. „Ceea ce îţi spun de fiecare dată: mişcare, mâncare mai puţină şi mai simplă, gândire pozitivă”.  Dar în sinea mea ştiam că este nevoie de mai mult, lucruri pe care nu puteam sau nu aveam timp să le spun în cabinet. De exemplu gândirea pozitivă aş fi înlocuit-o cu gândire sănătoasă, aş fi vrut să îi vorbesc de importanţa dăruiri în slujirea semenilor, de impotanţa celorlalte alegeri corecte, pentru că o parte din aceste boli, legate fiind de alegeri greşite, pot fi în oarecare măsură reversibile. Era mult de discutat de felul în care să facă mişcarea, de felul în care să mănânce.

Cazul de mai sus este un caz  în care omul a făcut destul de multe alegeri greşite în ceea ce priveşte sănătatea lui.  Sunt mulţi care aleg greşit doar în 2-3 direcţii importante, cum ar fi de exemplu să mănânce mult şi să fie sedentari. Aceste lucruri duc la obezitate. Problema este că obezitatea se poate complica cu celelalte boli, cu bolile de inimă, diabetul, bolile articulare, şi aşa mai departe. Sau un altul poate avea doar un singur viciu, fumatul. Ştie că fumatul poate fi rău pentru plămâni. Dar nu ştie că fumatul poate aduce după sine mult mai multe rele care înşiruite pe scurt pot fi:  Impotenţă, Sindrom tabacic fetal, Fragilitate imunitară, Infertilitate, Bronşită, Gripă, Riduri, Emfizem pulmonar, Carii, Declinul inteligenţei, Ateroscleroză, Gingivită, Cancer, Infarct, Halenă, Cancer bronho-pulmonar, Cancer de piele, Alte cancere. Multe din bolile enunţate mai sus se complică una pe alta. Şi fecare combinată cu persistenţa într-un stil de viaţă greşit complică şi mai mult lucrurile. Fiecare viciu, patimă, alegere greşită deschide  drumul spre ceva rău, iar răul respectiv spre alte rele.

3 thoughts on “Multimea bolilor de azi sunt boli autoprocovate

  1. Sunt exact in situatia persoanei despre care ati comentat mai sus, cu citeva diferente:
    1)- Nu am un stent pe vreun vas.
    2)- Nu am tensiune.
    In rest am tot ce are si pacientul dv.Am colesterolul mare, dar trigliceridele sunt dublu chiar triplu mai mari ,peste normal (430) Doresc neintirziat sa-mi schimb viata. Vad ca ati dat o sansa la o viata mai lunga pacientului dv.,si as dori sa profit si eu de aceasta ocazie pe care vad ca am dreptul doar odata in viata. Beau cafea, dar din cite am citit in revista “Strigatul de la miezul noptii” pare sa fie chiar buna. Nu stiu ce sa mai cred, dar un lucru este cert: Vreau sa-mi schimb neintirziat stilul de viata.
    Ati mai amintit de gindirea pozitiva pe care dv. a-ti fi inlocuit-o cu gindirea sanatoasa, pusa in slujba semenilor. Acest lucru il fac. Am format un grup de slujire in penetenciare si ne bucuram ca putem sa face lucrul acesta. Uneori ma intristez de ce vad acolo, dar ma bucur de unii dintre ei ca asculta Cuvintul. Va multumesc pentru comentariu.

    Like

  2. U rmaresc cu interes articolele dvs.care sunt benefice sanatatii noastre .
    Multa binecuvantare si cat mai multe articole de acest gen.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.