DACĂ AI FĂCUT CUIVA VREUN BINE, OCOLEŞTE-L…

 “Dacălipsa de recunostinta ai făcut cuiva vreun bine, ocoleşte-l ca pe un câine turbat. Te va muşca.” Este un proverb turcesc pe care l-am găsit într-o altă istorioară scrisă de Richard Wurmbrand. Autorul continuă cu remarca: „Secole de experientă sunt concentrate în aceste cuvinte simple”.  Deci comportamentul oamenilor este acelaşi de secole şi totuşi rămâi descumpănit când te loveşti de el.

Nu am nici un duşman ( aşa cred), nu duşmănesc pe nimeni, nu m-a “muşcat” (în mod semnificativ) nimeni. Dar am fost “încolţită” de persoane cărora le-am făcut într-un fel sau altul vreun bine (material, timp investit, sfaturi ce au schimbat lucrurile in bine…)

A fost o implicare în  vieţile celor ce au contat pentru mine, dar mâna întinsă pentru ajutor şi implicarea nu au fost niciodată pentru vreo recunoştinţă. Nu mă interesa nici într-un fel recunoştinţa,  motivaţia acţiunilor mele fiind cu totul alta decât recunştinţa, care, oricum, stiam că  nu există. Acelaşi Richard Wurmbrad ilustrează grăitor: Se spune că odată Dumnezeu a invitat toate virtuţile la o petrecere.  Acestea s-au salutat şi s-au îmbrăţişat, căci erau foarte bune prietene unele cu altele. Doar două nu vorbeau între ele. Dumnezeu le întrebă: „Nu vă cunoaşteţi?” Ele spuseră: „ Nu ne-am întâlnit niciodată.” Numele lor erau BINEFACERE şi RECUNOŞTINŢĂ.

Nu te aştepţi niciodată la recunoştinţă când faci vreun bine, dar când eşti muşcat, când pe nedrept eşti învinuit că aştepţi recunoştinţa te întrebi: „De ce atâta înverşunare?” Istorioara lui Wurmbrand mi-a dat un răspuns: „Aşa a fost de secole…”

Imagine preluata de pe: http://www.deviantart.com

47 thoughts on “DACĂ AI FĂCUT CUIVA VREUN BINE, OCOLEŞTE-L…

    • Am citit cele doua articole. Ai perfecta dreptate. Doresc acum sa te intreb ceva in legatura cu o afirmatie de pe blogul tau. Ce ai vrut sa spui prin: “Bucura-te de prietenii tai , de colegii tai , de vecinii tai, de neamurile tale (dar nu prea tare 😉 si nu crede zicala “sangele in apa nu se face”

      Like

      • Am intalnit multe persoane care s-au lasat sau au fost batjocorite de asa zisele neamuri si in discutii aminteau “sangele in apa nu se face ” adica tot fiul meu ramane sau neamul meu, fie bun, fie rau …
        Sa iti dau un exemplu :
        Fiul unei cunostinte mereu profita de mama lui “jupuind-o ” de bani.Saraca muncea in Austria multe ore numai sa isi poata ajuta fiul in Romania…Acesta tot mai multe pretentii avea si chiar a inscenat un accident de masina si il punea pe prietenul lui sa o sune pe mama lui .Acesta se dadea ca e domnul avocat si ca mai are nevoie de bani ….etc. Mama a fost inselata si tot ea zicea : ce sa-i fac eu, e fiul meu sangele in apa nu se face …Multi sunt si au fost inselati de neamuri si in multe cazuri au fost pacaliti de aceasta vorba ” sangele in apa nu se face ”
        Sper ca ai inteles daca nu imi voi lua timp sa detaliez totul intr-un articol 🙂

        Like

        • Cred ca am inteles! Este trist ca multi se bazeaza pe acest ” sangele apa nu se face” pentru a abuza, a fi lipsiti de consideratie si pentru a rani pe cei apropiati, crezand ca daca sunt din acelasi sange isi pot permite. Dar pana la urma cred ca sangele apa se poate face. Si pot sa devina altii mai din acelasi sange…

          Like

  1. Imi place .Si eu am lacrimi daruite de cei carora le-am intins o mana sau chiar pe ambele . Trist si adevarat uneori . Nu asteptati recunostinta -doar daruiti darul vostru si plecati din drumul lor . Eu asa cred ca este cel mai bine .

    Like

    • Exact cum spuneti dumneavoastra TREZIRE DIVINA, cred ca trebuie procedat. Sa daruiesti cand si cat poti si apoi sa te retragi. Imi plac mult remarcile si indemnurile dumneavostra pline de intelepciune!

      Like

  2. Si in Scriptura se voreste de asa ceva :
    David zisese: “In zadar am pazit tot ce are omul acesta in pustiu, de nu s-a luat nimic din tot ce are, caci mi-a intors rau pentru bine. (1Sam.25:21)
    Imi intorc rau pentru bine: mi-au lasat sufletul pustiu. (Ps.35:12)
    Ei imi intorc rau pentru bine, imi sunt potrivnici, pentru ca eu urmaresc binele. (Ps.38:20)
    Ei imi intorc rau pentru bine, si ura, pentru dragostea mea. (Ps.109:5)
    Celui ce intoarce rau pentru bine, nu-i va parasi raul casa. – (Prov.17:13)
    dar mie i-mi place cel mai mult versetul 7 din Psalmul 11
    7. Caci Domnul este drept, iubeste dreptatea, si cei neprihaniti privesc fata Lui.

    Like

  3. Cel mai simplu ,fa binele si nu te astepta la bine (cel putin din partea oamenilor) …
    E un mare adevar ,am invatat pe pielea mea ,dar intr-o zi m-am lecuit singur,de atunci nu mai astept binele pe care il merit ci rasplata pe care nu o merit..
    Crestinul adevarat nici nu se gandeste la recompensa in urma binelui ,ci la rasplatirea data de Domnul…

    Liked by 1 person

  4. Pentru toti aceeia care asteptati un bine si nu vine in urma binelui facut,m-am gandit sa va fac o supriza si sa va recompensez cu o zi ,o zi a voastra,”A CELOR NEBAGATI IN SEAMA”http://strainisicalatori.wordpress.com/2013/04/07/ziua-celor-nebagati-in-seama/

    Like

      • Si daca nu te-ai dat la o parte din fata celui care i-ai facut bine,daca nu treci pe celalalt trotuar , iti va veni o ploaie de pietre ori o ploaie de binecuvantari din partea celui ce i-ai facut bine…

        Like

    • Acesti oameni care nu au nici cel mai elementar bun simt,atunci ,cind in clipele disperate ale vietii lor, le intinzi o mina de ajutor,ii ajuti sa se ridice din deznadejdea sa…iar peste un timp destul de scurt,nu te mai vad,nu te mai cunoasc si mai mult ,iti pot face si mult rau si astfel cum i-am putea numi??!!oameni in nici-un caz………..

      Like

  5. Da, are sens ceea ce spuneti si face legatura cu proverbul romanesc ,, Cainele pe care nu-l lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”. Este dureros ca am am intalnit persoane distruse pentru ca au facut sau au dorit sa faca bine semenilor. Nu este de mirare atata timp cat nu avem ca model personajul Isus din Biblie. Ma bucur si mi-a placut ce am vazut pe acest blog. Sa fiti binecuvantata pentru a fi lumina in acest mare intuneric. Gigi

    Liked by 1 person

  6. Pingback: 4 postări în Top 10 WP (07.04.2013) | Romania Evanghelica

  7. Este mult adevar in proverb si in comentarii dar ce bine ca noua ni se cere sa iubim iar a iubi inseamna sa continui sa faci bine chiar (sau mai ales atunci) si când primesti “muscături” in schimb, altfel nu ne deosebim de păgâni. ( Mat5.47)
    Un om rău te muşcă pentru că aceasta este natura lui, un frate o face din greşală ; pe care poţi să te superi ? Din greşeli trebuie să învăţăm şi cine este fără greşală?
    Şi totuşi greu lucru să iubeşti … numai cel născut din Dumnezeu poate.

    +

    Like

    • Ar fi bine sa discernem problema — daca un necredincios, caruia I-ai facut bine si te musca –arata-i mai departe ca in tine traieste Christos ,ca el sa vada in tine Calea ,Adevarul si Viata.- Dar daca un crestin( un intors la Domnul) greseste fara voia lui -iarta-l si iubeste-l ca pe fratele tau. Dar daca o face cu premeditare (repetat) din ura , gelozie etc. ?????? atunci trebuie aplicat titlul postarii.

      Like

      • Aveti dreptate. G.G. a amestecat lucrurile. Articolul nu se refera la atitudinea noastra fata de cei care ne gresesc. Cunostem cu toti care este conduita crestina in astfel de cazuri si ne straduim sa o aplicam. Aceasta postare si comentariile legate de ea arata ca multi din care fac o binefacere sunt “muscati”. Ca in general, un om pe care il ajuti, te va musca. Concluzia, aceeasi de secole, este ca pentru a evita muscatura trebuie sa te dai la o parte.

        Like

      • ai pus punctul pe “i” ! Corect si ca o completare sau concluzie : cel ce este “nascut din nou” nu poate sa aiba o asemnea incalitate ! Deci , pentru toti cei care am facut sau am administrat la altii vaccin(rau in doza mica-mare, nu , !sic!) astazi inca nu a apus soarele peste …. haideti sa trecem la Pocainta ca sa avem parte de cer ! cu dragosete un injectat !

        Like

      • ai pus punctul pe “i” ! Corect si ca o completare sau concluzie : cel ce este “nascut din nou” nu poate sa aiba o asemnea incalitate ! Deci , pentru toti cei care am facut sau am administrat la altii vaccin(rau in doza mica-mare, nu , !sic!) astazi inca nu a apus soarele peste …. haideti sa trecem la Pocainta ca sa avem parte de cer ! cu dragosete un injectat !

        Like

  8. Cand ai un prieten, nu e nevoie sa vina sa-ti ceara ajutorul – se presupune ca-l cunosti si stii ce probleme are.
    Da, exista multi oameni care nu cer ajutor si nu vorbesc despre problemele pe care le au.
    In general prefer sa ajut oameni necunoscuti sau cu care n-o sa ma mai intalnesc. Imi place sa fiu generos, sa ajut cu mai mult decat crede el/ea ca are nevoie.
    Ajutorul voluntar si dezinteresat este cel mai sanatos, zic eu.

    Liked by 1 person

    • Frumos spus. Cand il ai pe Dumnezeu in inima, cand te simti binecuvantat de El, exista un imbold de a darui mai departe. Si nu e nevoie sa daruiesti sau sa te daruiesti numai celor apropiati sau cunoscuti.

      Like

      • Mi-a spus odata cineva sa nu iti para rau de binele pe care l-ai facut caci Domnul iti va rasplatii inima ta buna dar sa ai grija cand faci un bine sa te astepti la un rau. Si chiar asa a fost atunci caci chiar persoana care am scos-o din groapa ne-a facut rau dar numai cat a ingaduit Domnul. Am vazut protectia si interventia Domnului dar si rautatea pe fata a acelei persoane.
        Am zis atunci Doamne iarta-ma dar parca ar fi indracit…Si azi ne rugam pentru el si ii dorim tot binele din lume….
        Noi sa facem binele oridecateori avem ocazia si sa nu ne gandim la rasplata caci toata sunt sub ochii Domnului si nimic nu e ascuns de El….
        Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Christos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. Efeseni 2:10

        Like

  9. In viata, cele mai multe oportunitati le-am primit in urma unor binefaceri facute necunoscutilor intalniti in diferite situatii.
    Se spune ca “cerurile se deschid” atunci cand simti empatie pentru cineva. Cand te pui in locul celui aflat in nevoie, nu e nevoie sa-ti “calculezi” riscurile. Nu conteaza cat ai de pierdut atunci cand vrei sa ajuti pe cineva. In viata te vei afla (probabil) in ambele ipostaze: de om ajutat si de om care ajuta.
    Exista si situatii cand ajutand pe altii te ajuti chiar pe tine. O sa va dau doua exemple personale:
    In trecut era foarte greu pentru mine sa raman cu prea multi bani in buzunare. Asa ca am gasit o solutie, desi putin cam ciudata: sa-i ofer imprumut prietenilor si rudelor (fara dobanda). Doar asa puteam ramane cu bani si sa nu-i cheltuiesc pe toti. Ajutand pe altii, ma ajutam pe mine…
    Cand am fost indragostit de o fata, am cautat orice ocazii ca sa merg la ea acasa in vizita. Pentru ca ai ei ma primeau doar in bucatarie si vizitele nu puteau sa fie prea lungi, mi-am batut capul sa gasesc o solutie…
    Cum acasa tv-ul din camera merge non stop, am decis ca trebuie sa schimb acest obicei. Asa ca am facut tv-ul cadou prietenei mele. I-am spus ca un tv in bucatarie i-ar ajuta pe toti din familie sa petreaca mai mult timp impreuna.
    Asa ca, avand un tv in bucatarie, puteam sa-mi prelungesc vizitele la prietena mea. 🙂
    Pentru ca nu sunt crestin (pocait), vreau sa va dau un exemplu de ajutor primit din partea unui pocait.
    Candva am avut mare nevoie de ajutor si l-am primit din partea unui crestin care mi-a dat banii de zeciuala. Mi-a spus ca nu trebuie sa-i dau inapoi, dar n-am putut sa concep asta si i-am inapoiat dupa ce mi-am rezolvat problema. Pentru mine, o astfel de persoana este un inger pe pamant.

    Like

      • Nu m-am casatorit, asteapta sa ma pocaiesc… Asta e un lucru ciudat pentru mine, sunt atatia baieti pocaiti acolo (la biserica). Asa sunt femeile, vor mereu ca sa-i schimbe pe barbati, nu? 🙂

        Like

        • Opinii diferite asupra valorilor morale si a perceptelor religioase pot insemna dezastru pentru o casnicie si ar fi nasabuinta ca fata sa faca compromisuri aici. Ea nu vrea sa iti schimbi religia de dragul schimbarii. Doreste doar sa se casatoreasca cu un baiat de aceeasi credinta cu a ei. Asa este corect si bine pentru amandoi. Apropo, din ce oras esti, Marius?

          Like

            • Intrebam asa de curiozitate. Intr-adevar sunt multi pocaiti in Sibiu. Daca tu astepti prea mult este posibil ca fata sa fie luata de altcineva de la biserica. Daca o iubesti cu adevarat trebuie sa te decizi mai repede daca adopti credinta ei sau nu. Dar trebuie sa faci acest lucru numai din convingere.

              Like

              • Da, amandoi ne-am blocat in aceasta relatie. Nu ma voi pocai, iar ea nu se poate casatori cu mine.
                E curios cum credinta (sau biserica?) pune obstacole in acest sens. Oricum, sunt convins ca societatea are nevoie de diversitate. Nu-mi imaginez o lume doar cu pocaiti sau una doar cu (ne)pocaiti.
                O alta “problema” e ca fetei nu-i plac baietii de la biserica. Dar pe de alta parte vrea sa ma pocaiesc, adica sa fiu ca ei.
                M-as bucura sa gaseasca un baiat cu care sa fie fericita. In rest, lumea e complicata. 🙂
                Cred ca ne-am indepartat putin de la subiectul postarii.

                Like

            • Hi !! Marius- God bless you my brother, I am from Sibiu , too. Fratele meu dupa cum vad nu o prea iubesti pe fata aia -pocaita- daca o iubeai serios, sareai si in foc pentru ea — culmea ea vrea sa te fereasca de foc ( nu cel obisnuit ci cel vesnic) poate din acest motiv te mai asteapta inca. Oricum, e decizia ta. Un discipol intraba pe maestrul lui — Inteleptule am gasit o fata frumoasa si bogata –ce zici, sa ma casatoresc cu ea ??? fiule, ori te casatoresti cu,ea , ori cu alta, dupa vreo 10 ani, tot o sa-ti para rau . morala ??? oricit de,, perfecta” ar fi o persoana — daca cauti noduri in papura vei gasi sigur — pentruca doar Dumnezeirea e perfect . I-ti doresc success in viata!!!

              Like

              • @mike Ma cunosti personal de stii cat de mult o iubesc pe fata? Cunosti toata situatia?
                Oricum, multumesc pentru sfaturi.

                Like

                • Hi!! Marius– sper ca nu te-ai suparat pe mine — dar fraza ta din postare- on April -22-2013, –,, m-as bucura sa gaseasca un baiat cu care sa fie fericita” – duce la o astfel de gindire. God bless you brother– afla ca nici eu nu sunt ,,pocait” dar am credinta in DUMNEZEU, jertfa Domnului Isus si mingaierea Duhului Sfint.. pocainta doar cu eticheta, nu face doi bani pentru mine— cea din inima curate conteaza.

                  Like

  10. NELU CU SFATURI;{MII}PRIVET CATRE TOT POPORUL VREU SA ADUC LA CUNOSTINTA CA DUMNEZEU EXISTA ;SI PUTERE LUI EXISTA ;DA VAROG IN ATENTIA OMENILOR CARE VA INCOJORA SA NU LUATI ALTE CARARI SA NU MINTI PE APROAPELE TA ,CACI SE SPUNE CA CEL CE ISI IUBESTE APROAPELE IN VA IUBI SI PE EL’;EBINE CA VA BUCURATI DE DUMNEZEU SI CA IL IUBITI ;CEIA CE SIMTE UN CREDINCIOS NU POTI SA GASESTI RASPUNS SA VORBESTI FELDE FEL DE BRASOAVE ,DOMNE IRTAMA PEMINE, CACI NUI VOIA ,MEA ,DORESC SE INTERESEZE DE CREDINTA SA CONTROLEZE CUM E CU DUMNEZEU SI CUMAI FARA DE DUMNEZEU; DAR VA VENI VREME SA VADA TOT POPORUL CA CU CREDINTA E MAI BINE ;IARTama DOAMNE PE MINE61117732

    Like

  11. Pingback: Este gresit sa-ti oferi ajutorul fara a fi cerut? | Sanatate si credinta

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.