SOMNIFERELE SI ANXIOLITICELE -ATENTIE LA RSICURI!

Astăzi se consumă în mod exagerat somnifere şi tranchilizante.

dementia-3732120_1920

Pentru că tot mai mulţi oameni sunt victimele vieţii moderne, o viaţă plină de aglomeraţie, de zgomot, de stres intelectual pentru unii, de frustrare,  insucces sau sărăcie pentru alţii. Viaţa “modernă” a adus şi multă nefericire în cămine prin erodarea valorilor familiei, cu creşterea numărului de divorţuri, adulter, certuri şi multă suferinţă pentru copii.  Iar foştii soţi, foştii părinţi, vor rămâne pentru totdeauna nemulţumiţi şi în veşnică căutare a unei fericiri iluzorii.

Pentru nemulţumire, frustrare, îngrijorare, depresie, teama, insomnie, oamenii aleargă la farmacii, după pilula care să îi facă să uite sau să adoarmă. Însă pacea sufletului şi liniştea după care tânjesc nu se află în tabletele care se vând în farmacii.

Pastilele pot amorţi puţin neliniştile sufletului, pot produce un somn forţat (după care te scoli buimăcit) dar nu rezolvă problemele de fond. În plus ele pot produce dependenţă psihică sau/ fizică. Mai nou se consideră ca demenţa Alzheimer are ca şi cauză excesul de somnifere şi tranchilizante din clasa benzodiazepinelor,  după cum anunţă rezultatele unui studiu recent, publicat în British Medical Journal.

Studiul a fost efectuat de cercetători canadieni şi francezi pe un esantion de 1796 de persoane diagnosticate cu  demenţa Alzheimer, cărora le-au fost analizate dosarele medicale. După ce au comparat dosarele pacienţilor cu cele ale unor persoane sănătoase, savanţii au descoperit că aceste tranchilizante minore cresc cu până la 51% riscul de Alzheimer dupa doar trei luni de la prima administrare.

Tranchilzante şi somnifere din clasa benzodiazepinelor care te pot face nebun la bătrîneţe: Diazepam, Nitrazepam, Alprazolam (cu denumirea comerciala de Xanax sau Frontin) , Medazepam (cu denumirea comercială de Rudotel), Clonazepamul (cu denumirea comercială de Rivotril), Clordiazepoxid (cu denumira comercială de Napoton), Bromazepam  (cu denumirea comercială de Calmepam)

Dacă vreţi totuşi să apelaţi la somnifere folosiţi alternativa unor somnifere care nu afectează creierul. Vezi aici: somnifere fără reţetă

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

10 thoughts on “SOMNIFERELE SI ANXIOLITICELE -ATENTIE LA RSICURI!

 1. Acest articol descrie o problema si o non-solutie:
  “Pastilele pot amorţi puţin neliniştile sufletului, pot produce un somn forţat (după care te scoli buimăcit)”
  Ce putem face in cazul unei insomnii ocazionale conforma articolului:
  http://medguru.ro/stil-de-viata-sanatos/stil-de-viata-echilibrat/cum-sa-depasiti-insomnia/
  Trezirea “buimacita” este de preferat sau trebuie urmat un tratament care sa atenueze oboseala si a nu permite cronicizarea insomniei ?
  Ce tratament poate fi urmat exceptand medicamentele de care spuneti ca sunt nocive (ceaiuri, alte medicamente etc.)?
  Multumesc !

  Like

  • Mihaela C. Adevarata solutie pentru insomnii si depresii nu sta in folosirea tranchilizantelor. Trebuie rezolvate mai intai starile conflictuale si nemultumirile din viata noastra. De cele mai multe ori acest lucru depinde de noi. Nu invinui pe nimeni, nu da vina pe imprejurari. Schimba tot ce poti, iar ce nu poti schimba, accepta. Daca se intampla sa nu poti dormi, nu este o tragedie. O noapte sau doua de nesomn nu ne omoara. Putem folosi acest timp citind o carte buna, putem sa meditam si sa ne rugam. Iar in urmatoarele nopti, somnul o sa vina

   Like

 2. In sfarsit intalnesc un articol bun care mai spune si efectele negative ale somniferelor si anxioliticelor, pana acum doctorii se fereau sa spu efectele negative pe care le pot avea, dar se pare ca unii care au folosit aceste pastile au avut de suferit. Foarte multi pacientii care au fost tratati cu astfel de pstile au ajuns in pragul nebuniei, tocmai din cauza faptului ca s-a tinut neaparat sa nu se spuna adevarul.

  Like

 3. Incercati va rog – cei ce aveti insomnie–cititi Biblia si somnul vine -garantez. Acolo ne spune -daca avem probleme cum se rezolva– fara anxiolitice si somnifere .– Incercati sa va tineti ocupat timpul cu -munca, sport citit, convorbiri intre prieteni. -Si mai ales cu gindul la Dumnezeu,, care poarta de grija” E mult timp de cind nu am mai scris pe postul dumneavoastra– va dorim multa sanatate si fericire –and blessimg from God

  Like

 4. Pingback: Somnifere fără reţetă | Sănătate fără doctori

 5. Pingback: Somnifere fara reteta | Sănătate fără doctori

 6. Pingback: Insomnia cronica rebela- cum scapi de dependenta de somnifere | Sanatate fara doctori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.