FUGI DE OBEZITATE!

De ce oare m-am îngrăşat? Nu mănânc prea mult, în ori ce caz nu mănânc mai mult ca alţii. Chiar fac foame uneori. Cred că am probleme cu „glanda”.

Oameni grasi si oameni slabi
Astfel de afirmaţii şi justificări le fac tot mai mulţi şi mai mulţi oameni, femei şi bărbaţi, copii şi tineri. Aspectul şi dimensiunea oamenilor pe care îi vedem azi pe străzi diferă foarte mult de cel pe care îl vedeai în urmă cu 30 de ani. În vremea tinereţii mele obezitatea era un lucru foarte rar. Diferenţele dintre atunci şi acum nu se pot justifica, dând vina pe o anumită „glandă” care în zilele noastre ar fi mai dereglată decât în deceniile trecute. Fenomenul trebuie căutat în atitudinea oamenilor, care se lasă manipulaţi să cumpere, să guste, să consume tot ceea ce oferă cu multă insistenţă societatea de consum a zilelor noastre. Fie că este vorba de mâncare, băutură, distracţie, internet, TV, oamenii încearcă să apuce cât mai mult din toate, crezând că în felul acesta vor fi mai fericiţi. Şi mulţi sunt aşa de ocupaţi încercând să apuce din tot ceea ce oferă uriaşul bâlci al deşărtăciunilor încât nu mai au timp sau energie să se gândească la ei înşişi, să arunce o privire înspre interiorul lor, şi să înţeleagă că viaţa este mai presus decât mâncare şi băutură iar sensul vieţii şi adevărata fericire nu vine de la ele.
Obezitatea este o chestiune de atitudine. Atitudinea creştină ne îndeamnă la cumpătare şi înfrânare. Dumnezeu nu ne-a creat ca să trăim pentru a mânca, ci ne oferă hrană pentru a trăi, pentru a o consuma cu chibzuinţă, fără lăcomie şi fără abuz.
Astăzi foarte multă lume are acces la mâncăruri la care în secolele trecute aveau acces doar împăraţii: tot felul de delicatese, de produse de patiserie, sucuri, sosuri, preparate din carne. Şi totuşi, încă din veacurile străvechi Dumnezeu ne-a avertizat, că astfel de hrană este o hrană înşelătoare: „Dacă stai la masă cu unul din cei mari, ia seama ce ai dinainte: pune-ţi un cuţit în gât dacă eşti prea lacom. Nu pofti mâncarurile lui alese că sunt o hrană înşelătoare”(Prov. 23: 1-3)

Sunt o mulţime de alimente înşelătoare, de care organismul nostru nu are nevoie, dar pe care le consumăm şi devenim obezi cum ar fi zahărul şi grăsimea animală. Dacă le-am scoate doar pe acestea 2 definitiv, din hrana zilnică, numărul obezilor ar scădea drastic.

Obezitatea nu este doar o problemă de estetică. Omul obez are parte de multă suferinţă, obezitatea fiind rădăcina celor mai frecvente, mai costisitoare si mai invalidante boli: HTA, bolile de inimă, diabetul, artroze, boli digestive, diverse cancere, etc.

Fugi de obezitate si alege simplitatea în alimentaţia ta.  Contrar convingerii populare, alimentele care te menţin slab nu sunt scumpe, sunt chiar alimente pe care şi le permite si omul sărac.

Voi reveni…

3 thoughts on “FUGI DE OBEZITATE!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.