Sănătatea este o alegere!

Alegerea sănătăţii începe cu mai multă mişcare

Pentru a rămâne sănătoşi este absolut necesar să ne folosim  picioarele, mâinile şi muşchii, este nevoie pur şi simplu să ostenim fizic şi să transpirăm. Odihna prea multă, chiar dacă ţi-o permiţi, nu te conduce înspre sănătate ci mai degrabă înspre boală. Aşa că alege să îţi faci singur/ singură curăţenie prin casă decât să chemi ajutoare. Alege să mergi pe jos, să lucrezi în grădină (dacă ai), să faci drumeţii. Orice mişcare naturală înseamnă sănătate. Mişcarea care te menţine sănătos nu are nevoie de o sala de fitness.

cabinet-bontida-1

Alegerea sănătăţii presupune să ai pacea sufletului,

Sănătatea este acceptarea vieţii aşa cum este, printr-o atitudine de înţelegere a celorlalţi, prin obişnuinţa de a ierta mereu.

Mâniile, certurile, supărările, îngrijorările, nerăbdarea, auto-îndreptăţirea, plictiseala, nemulţumirile, invidia, resentimentele, neiertarea şi multe alte sentimente negative sunt răspunzătoare de marea majoritate a bolilor noastre. Se estimează că aceste emoţii negative pot produce peste 60% din bolile de care suferim. Aşa că încearcă  să alegi întotdeauna pacea sufletească. Pacea sufletului este o alegere care presupune cel mai adesea o schimbare de atitudine din partea ta.
Alegerea sănătăţii presupune a plăti preţul la început.

De exemplu, mie mi-ar place să pot mânca mai mult, în special mai multă ciocolată şi prăjituri, mi-ar place să stau seara până târziu să citesc, mi-ar place să evit efortul fizic. Ştiu că pentru aceste plăceri voi plăti mai târziu un preţ care va însemna obezitate, hiperlipidemie, insomii, boli de inimă (mai ales că am antecedente familiale, multe din rudele mele fiind cardiace). Aşa că mă lupt şi eu să mă disciplinez, pentru că mi se pare mai avantajos să plătesc preţul la început, şi chiar dacă greşesc adesea, încerc să revin la ceea ce ştiu că sunt principii sănătoase.
Alegerea sănătăţii presupune a conta mai degrabă pe un stil de viaţă sănătos decât pe pastile. Într-o lucrare de pionerat Dr. Dean Ornish M.D a făcut un studiu în zona San Francisco şi a arătat că boala cardiacă poate fi reversibilă până la 82% într-un an printr-o combinaţie de dietă vegetariană cu conţinut scăzut în grăsime, exerciţiu fizic moderat, reducerea stresului şi întreruperea fumatului (Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 )
Sunt atâtea lucruri pe care nu le putem alege. Nu putem alege familia în care ne naştem şi părinţii pe care ni i-a dat Dumnezeu. Ei ne-au crescut aşa cum au ştiut, după principii mai sănătoase sau mai puţin sănătoase, dar acum, când suntem independenţi, putem alege.
Majoritatea bolilor, în special cele moderne (bolile cardio-vasculare, obezitatea, diabetul, cancerul), sunt datorate stilului de viaţă. Iar stilul de viaţă este un lucru pe care avem posibilitatea să-l alegem. Unii merg înainte cu ceea ce au fost obişnuiţi în familiile din care provin chiar dacă acolo se trăia nesănătos. Pe alţii nu-i interesează problema spunând că sunt tineri şi au vreme sa se gâdească la aceste lucruri mai târziu, uitând că tinereţea nu este decât o etapă temporară şi scurtă a vieţii noastre.
Un lucru important ar fi de reţinut: Toţi oamenii ar alege corect dacă nu ar fi de plătit un preţ. Pentru sănătate preţul se plăteşte la început. Nu ne putem bucura de sănătatea fără acest preţ.
Cei care nu vor să plătească preţul aleg boala.Iar dacă alegem boala este destul de injust să condamnăm toţi factorii externi: pe producătorii de alimente, pe medici, spitale, farmacii, considerându-i răspunzători de bolile noastre sau să ne plângem prea mult către Dumnezeu şi către semeni. Ce putem face este să ne schimbăm atitudinea. Întotdeauna mai există o speranţă.

(Fragment din cartea finalizată recent ” SĂNĂTATE IEFTINĂ sau BOALĂ SCUMPĂ- O CHESIUNE DE ALEGERE”, carte ce urmează a fi publicată în curând)

3 thoughts on “Sănătatea este o alegere!

  1. Buna ziua,am avut de curand o problema cu un diagnostic pus gresit de catre o doamna doctor din tara si avand ocazia sa aflu o a doua parere din strainate,am intampinat o serie de probleme legate de acte si traduceri medicale care mi-au provocat o intarziere destul de mare. Stiind ca pentru unele persoane timpul inseamna viata,va recomand cu incredere : http://www.traduceremedicala.ro/ .

    Like

  2. As mai introduce fata de cele scrise in articol antrenamentul energetic pe langa cel fizic. Daca incepi inca de cand mai ai “material” poti ajunge in varsta cronologic, dar cu aspect si resurse ale unei varste mai mici biologic vorbind.
    Am scris aici https://reikido.ro/#1521362575334-466dff2d-f63d pe larg la ce se poate face in aceasta privinta.
    In tot site-ul https://reikido.ro/ am scris mult mai multe detalii, tehnice multe din ele, despre cum se poate face antrenamentul energetic.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.