Alimente ce vindecă constipaţia la copiii mici

Deşi constipaţia provoacă adesea mult stres părinţilor, nişte mici schimbări în alimentaţie, plus mai multă activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos, pot vindeca aceste probleme.Trei lucruri esenţiale trebuiesc reţinute. Şi anume că o constipaţie rebelă nu se vindecă fără:

 • Lichide suficiente
 • Alimente bogate in fibre
 • Activitate fizică

Ca regulă generală, trebuie reţinut, că alimentele rafinate sau procesate industrial au foarte puţine fibre şi multe calorii, ele favorizând constipaţia la copiii mici, iar la adulţi favorizează creşterea în greutate.

Prima schimbare ar fi trecerea, cel puţin pentru o perioadă, de la o alimentaţie prea săţioasă, bazată pe carne, la o alimentaţie preponderent vegetariană, cu supe şi ciorbe în fiecare zi, la care adăugăm aproximativ 500 grame lapte/iaurturi şi o cantitate redusă de carne albă. Pentru a vindeca o constipaţie rebelă a copilului mic, ar trebui ca, pentru o perioadă, să se renunţe la carnea roşie (adică carnea de porc, vită, miel, oaie, iepure)

Redau mai jos 12 dintre cele mai utile alimente în constipaţia copilului:

 1. Apa, supele, ciorbele
 2. Prunele
 3. Fasolea
 4.  Mazărea
 5.  Cartofii dulci
 6. Ovazul
 7. Brocolii şi conopida
 8. Pâinea integrală
 9. Spanacul
 10. Perele, portocalele, caisele, piersicile, kiwi
 11. Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura, cocazea, căpşunii
 12. Varza murată
 13. Semintele de in

Să luăm pe rând aceste alimente. Voi lăsa apa la urmă, pentru că doresc să insist despre importanţa ei.

Plums with prunes — Stock PhotoRed beans — Stock PhotoPreserved peas in crystal bowl — Stock Photo

1.Prunele sunt considerate a fi pe primul loc în tratarea constipaţiei, putând face minuni în acest sens, deoarece au multe fibre care ajută la formarea şi la progresia bolului fecal prin intestine. Au şi un efect laxativ uşor. Prunele mai sunt şi o bogată sursă de multivitamine şi minerale. Se pot consuma crude sau uscate. Cele uscate se lasă la înmuiat peste noapte şi  dimineaţa se zdrobesc cu blenderul, facându-se un suc care se dă copilului.

2.Fasolea este un aliment preţios. Pe lângă că este foarte bogată în antioxidanţi, conţine multe fibre atât solubile cât şi insolubile (care contribuie la formarea bolului fecal), preum şi cantităţi însemnate de potasiu şi magneziu, minerale care ajută digestia.

3.Mazăre verde sau congelată este la fel ca şi fasoalea, foarte bogată în fibre.  Se poate prepara simplu doar  fiartă și condimentată. Sau se poate face un pireu de mazăre.

4. Cartofii dulci, spre deosebire de ceilalți cartofi, conţine multe fibre şi previne constipaţia. Mai conţine multă vitamina C calciu, fier şi proteine, deci favorizează o bună creştere a copilului.

Raw sweet potatoes — Stock Photo

5.Ovăzul sub formă de făină sau fulgi este o hrană comună  este un aliment excelent pentru copiii cu episoade recurente de constipație. Ovăzul  furnizează fibrele foarte necesare pentru împiedicarea  întăririi scaunului.

6.Broccoli şi conopida reprezintă o hrană minunată pentru copii deoarece pe lângă fibre conţin şi multe proteine care favorizează creştera şi dezvoltarea copiilor.

Fresh vegetables in a wooden box — Stock Photo

 

7.Pâinea integrală. Spre deosebire de pâinea albă, este mult mai bogată în fibre şi astfel previne constipaţia.

Whole-grain bread and cereals — Stock Photo

 

8.Spanacul, consumat proaspat sau gătit, previne sau tratează constipaţia

Young spinach — Stock Photo

 

9.Perele, portocalele, caisele, piersicile, kiwi, sunt bogate în fibre și vitamina C . Ajută la digestia adecvată și atenuarea constipației.

Wooden table full fresh fruit baskets — Stock Photo

10.Fructele de padure: afinele, zmeura, cocazea, căpşunii sunt bogate în fibre şi sărace în calorii, deci nu produc repede saţietate şi astfel nu detremină copilul să refuze mâncarea gătită. Collection of wild berries with leaves — Stock Photo

11. Semintele de in conţin un aport important de fibre.  Seminţele de in conţin o substanţă numită mucilagiu. Mucilagiul provine din fibre solubile. Imediat ce o sămânță de in ia contact cu apa, acest mucilagiu este eliberat. Lichidul se îngroașă, devenind vâscos. O lingură cu seminţe de in se lasă la înmuia seara, înainte de culare, iar dimineaţa bea apa în care au stat acestea împreună cu seminţele. Seminţele vor elibera mucilagiul imediat ce ajung în zona apoasă a intestinului.

12. Varza murată, combate constipatia și restabileste microflora intestinală şi reglează Fresh pickled cabbage - traditional polish sauerkraut — Stock Phototractul digestiv, ajutand la eliminarea rezidurilor, ajutând la digestie mai ales atunci când se consumă alimente grele. Pe lângă aceasta varza murată combate oboseala, menține sănătatea părului și a unghiilor, datorită conținutului de vitamina B12, încetinește procesul de îmbătrănire, protejează sistemul nervos și împiedică pierderile de memorie.

13. Apa. În afara acestor alimente bogate în fibre, în alimentația copilului mic apa este de o importanţă vitală. Apa in organismul adultilor constituie 60% din totalul greutatii, iar in cazul copiilor mici  75% din masa corporala. Copiii mici se pot deshidrata foarte uşor, ei pot uita să bea apă, iar deshidratatrea se poate manifesta prin oboseală, ameţeli, subfebrilitate, constipaţie şi infecţii urinare. Copilul trebuie să fie învăţat să bea apă, iar exemplul părinţilor este foarte important. Nu îl obişnui cu sucuri şi băuturi de fructe îmbuteliate, ele sunt foarte dăunătoare, deoarece sunt bogate in calorii nesănătoase, conţin aditivi, conservaţi, cofeină şi în plus pot crea dependenţă.

Dacă copilul refuză să bea suficienă apă atunci suplimentează apa cu supe de carne, suc de fructe proaspăt stoarse, legume si fructe bogate in apa (castraveti, rosii, pepene) sau lapte.

Conform Institutului American de Medicina, copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani au nevoie de 1.3l apa zilnic.

Citeşte aici despre alimentele care favorizează constipaţia, alimente pe care ar trebui să le eviţi daca copilul tău are tendinţa de a fi constipat

One thought on “Alimente ce vindecă constipaţia la copiii mici

 1. Pingback: Alimente ce favorizează constipaţia la copiii mici | Sănătate fără doctori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.