Frica

S-a estimat că un număr de 4-6% dintre oameni suferă de nevroza anxioasă (frică) şi că aproape ficare individ a experimentat un atac de frică sau panică. În zilele noastre frica este foarte mult accentuată de mass-media. Boli foarte rare sunt prezentate ca şi cum ar fi ceva comun, sunt prezentate calamităţi, accidente, hoţii, violenţe, crize economice, şomajul în creştere, probleme financiare etc.  Cu tot progresul economic al vremurilor actuale, viitorul pare atât de nesigur pentru multă lume. Multora le este frică de viitor şi le este frică de diverse boli. Deşi nu au bolile de care se tem ei suferă ca şi cum le-ar avea. Sunt foarte preocupaţi de bolile lor închipuite, fac multe controale, fără rost, cheltuie bani prin multe cabinete, uneori li se spune că ar avea ceva şi până la urmă chiar fac boala/bolile respective. Este aşa numita somatizare.Fear — Stock Photo

Un creştin nu ar trebui să se teamă. Adevăratele nenorociri apar ca urmare a abdicării de la învăţăturile Sfintei Scripturi. Frică ar trebui să ne fie de un stil de viaţă imoral, de ură, de mândrie, de autocompătimire, de dorinţa de răzbunare, de o inimă răutăcioasă şi insensibilă, de abuzul de alcool, de promiscuitate sexuală, de abuz alimemtar, de tutun, de droguri, de sedentarism, de lene. În rest, să folosim iubirea ca antidot împotriva fricii. După cum spune apostolul Pavel, « în dragoste nu este frică ». Abdicarea de la legea iubirii la care ne îndeamnă credinţa creştină este cauza celor mai multe dezordini în viaţă.

Ca medic de familie, văd mereu oameni îngrijoraţi, trişti şi depresivi, oameni care nu pot să doarmă, care se tem de o mulţime de rele, de boli grave şi de cancer, care se tem de ziua de mâine în general. Aceşti oameni ar trebui să ştie că nu trupul, ci sufletul lor este bolnav. Tabletele care se vând în farmacii nu pot oferi pacea spune Dr. S. I. McMillen, autorul cărţii « Boli evitabile ». Aceşti oameni au nevoie de mai mult decât de somnifere. Ei au nevoie de regăsirea păcii lângă Dumnezeu. Există medici români care descriu în mod magistral vindecarea sufletului prin credinţă. Unul dintre aceşti medici este prof. Adrian Restian cel care a pus bazele medicinii de familie în România. Principiile terapiei prin credinţă sunt: credinţa, nădejdea, iubirea, milostenia, rugăciunea, meditaţia, mărturisirea şi postul. Fiecare din aceste principii este aprofundat şi descris pe larg în  « Bazele medicinii de familie ». În acest fel de terapie conlucrarea dintre medic şi preot este deosebit de benefică.

One thought on “Frica

  1. Unul din marile „blesteme” al omenirii este trăirea „în gânduri”. De fapt, asta au dorit mâncând din pomul cunoștinței, să poată gândi, discerne, decide. Cel mai mare „cauzator” al fricilor este trăirea în trecut și trăirea în viitor. Oamenii care reușesc să trăiască aici și acum nu pot fi fricoși, nu prea au cum. De aceea Mântuitorul spunea „ajunge zilei necazul ei”. Noi, prin trăire în trecut și viitor, aducem necazurile altor zile și depășim limitele. Normal că cedăm și ne temem.

    Dumnezeu, în înțelepciunea Sa, a îngăduit să trăim doar astăzi, pe ieri nu îl putem întoarce iar mâine nu e al nostru. Să trăim deci în ascultare, astăzi și ne vor dispărea fricile „ca prin minune”.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.