Insomnia cronica rebela- cum scapi de dependenta de somnifere

“Atat somnul, cat si insomnia, atunci cand sunt in exces, sunt rele”- Hipocrate

Dependenta de somnifere este o problema destul de serioasa. Somniferele, aceste ajutatoare ale somnului, folosite de multa lume, prezinta destul de multe riscuri. Unul dintre riscuri este dependenta.

Exista multe tipuri de somnifere, cele naturale fiind destul de inofensive. Dintre somniferele de sinteza, sunt 2 clase de medicamente care reprezinta riscul cel mai mare, atunci cand sunt folosite mai mult de 3-4 saptamani. Una dintre aceste clase sunt benzodiazepinele, cu denumiri cum ar fi, Alprazolam (Xanax), Diazepam, Bromazepam, Anxiar, Clonazepam, iar cealalta clasa face parte din categoria Zopiclon, Zolpidem (cu denumirile comerciale de Imovane si Stilnox). Primul grup necesita reteta speciala (acea reteta verde) iar al doilea grup necesita reteta simpla. Dependenta se instaleaza, in general, dupa folosirea lor, mai mult de 4 saptamani. Spun, in general, deoarece dependenta, cel putin in cazul benzodiazepinelor, se poate instala si la cateva zile de utilizare.

            Dependenta inseamna ca este nevoie de doze tot mai mari pentru a obtine acelasi efect, imposibilitatea de a mai dormi fara aceste pastile, iar la intreruperea lor brusca pot apare semne de sevraj: ameteli, anxietate, depresie, confuzie, transpiratii, palpitatii, etc.

Folosirea pe termen lung a benzodiazepinelor te predispun unor probleme destul de mari. Vezi aici:

Cum sa scapi de dependenta de somnifere

            Daca folosesti de mai mult timp acest fel de tablete de dormit va fi o problema sa scapi de dependenta, dar, cu rabdare, se poate. Iata cateva lucruri  pe care poti sa le faci, cu rezultate foarte bune:

-Cu 2 ore inainte de culcare,  care nu trebuie sa fie mai tarziu de ora 22, nu mai urmari filme sau alte programe la televizor, pe tableta sau pe telefon. Ajuta insa sa citesti o carte, sa bei un ceai din plante linistitoare: tei, sunatoare, musetel, salvie, lavanda. Ceaiul poate fi dintr-o singura planta sau din mai multe, in combinatie. Indulceste-l cu miere de albine.

– Este foarte benefic, cand stingi lumina, sa iti pui pe telefon o muzica alfa, linistitoare, data la minim (in care sa nu existe reclame). Gasesti acest gen de muzica pe you tube. Lasa-te invaluit de acesta muzica, fara sa iti propui sa dormi. Vei avea surprinderea sa vezi ca aceasta muzica te va adormi.

-Lucreaza la reducerea treptata a dozelor de somnifere. Redu la inceput la 1/3, apoi la ½ din ceea ce ai luat pana acum

-Incearca schita: O seara Benzodiazepine, seara urmatoare Zopiclon sau Zolpidem, fa acest lucru in 3-4 zile, apoi incearca sa nu iei nimic, chiar daca ai o noapte in care nu dormi deloc. Nu iti spune ca trebuie sa dormi. Spune mai degraba: “Nu se intampla nimic daca nu dorm in noaptea aceasta.” Poti sa vezi ca se poate intampla miracolul, chiar sa adormi, tocmai pentru ca nu ai tinut neaparat sa dormi. Seara urmatoare, daca nu adormi pana la ora 24, poti lua, totusi, ½ tableta de Imovane sau Stilnox. Nu ar trebui mai tarziu, pentru ca dupa ce iei astfel de tablete ai nevoie de 6-8 ore de stat in pat. Daca iti propui ca nu vrei sa iei nimic si te prinde ora 3-4 dimineata, poti lua  o doza mica dintr-o benzodiazepina. Mai mica decat obisnuiai sa iei pana acum.

– Incearca apoi 2-3 zile fara somnifere, intercalate de o seara cu somnifer. In functie de cum te simti mareste numarul serilor fara somnifer si ia somnifer doar ocazional.

Imaginea de la Pixbay

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.