Medicina de familie


Aş dori cel mai mult sa previn bolile decât să le tratez. Aş dori ca pacienţii să înţeleagă că păstrarea sănătăţii este mai ieftină decât tratarea bolilor. Aş dori ca oamenii să îşi dea seama că BOALA sau SĂNĂTATEA sunt de cele mai multe ori o chestiune de alegere.

Pe vremea când medicina îmi era dragă

Era pe vremea lui Ceausescu.  Directorul de spital la care era arondată circa la care imi începeam activitatea,  m-a dus prima dată la primarul comunei (om cu 7 clase) şi a spus: „Să o supravegheaţi pe tovarăşa doctor şi să îi urmariţi prezenţa”. Era in timpul partidului unic. Ne temeam atunci şi să vorbim. Dar am reusit să fiu medic. Am reusit (ca medic singur) intr-o comună de aproape 4000 de locuitori, să cunosc pe o bună parte dintre ei.  Era timp sa-i vizitez acasă. La cabinet erau 20-30 de consultaţii pe zi. Eram o constincioasă şi scriam totul în fişele bolnavilor, gravidelor şi sugarilor. Dar nu era presiune. Nu era mult de scris. Copiilor le aduceam lunar medicamente pe condică, de la farmacia din oras. Reteţa pentru adulţi era simplă si ieftină. Oamenii trăiau şi ei simplu şi sănătos. Nu erau obezi, o treime, ca acum (această obezitate, rădăcina celor mai frecvente boli). Nu erau rafturi pline în supermarketuri cu alimente, sucuri, dulciuri şi iaurturi vopsite, otrăvite cu aditivi, tone de margarină cu compozitia plasticului topit, mezeluri, şuncă şi pateu făcute din şorici topit, etc.

Problema cea mai mare a vremurilor de acum este inocularea idei ca pastila rezolva totul, toate bolile produse de un trai iresponsabil, produse de ignorantă, de lene. Suntem martorii unei politici a „drepturilor”  ” Tu ai dreptul…” se sugerează, dar cineva, adesea medicul de familie, vrea sa iţi refuze aceste drepturi. Ai dreptul sa te numesti handicapat, ai dreptul sa te pensionezi inainte de vreme. Avem atâţia oameni cu dreptul de pensie,  ca s-a depăsit numarul celor din câmpul muncii. Nu se insistă de loc pe responsabilitate. Bolnavul nu este responsabil ca şi-a indus boala, ba mai mult are dreptul sa aibă totul gratis.

Eram atât de fericită la revolutie! Cine ar fi crezut atunci că voi privi cu nostalgie în urmă, considerând acele vremuri idilice. Iar ideea cu ” alimentatia rationala” nu o mai consider atât de aberantă. Era aberant că ţi se impunea. Acum când omul poate alege, alege adesea un stil de alimentaţie care îl îmbolnăveşte, care îl face să ducă o viaţă chinuită. Nimeni nu are timp destul ca să îi explice.

Sunt atât mulţi bolnavi astăzi. Cred că s-au triplat. Dar mai bolnavi dacât toti, sunt bolnavii de putere, acei care in numele puterii şi pentru a-şi păstra puterea, tratează cu o neglijenţă inadmisibilă, terfelesc o profesiune de onoare, aceea a medicului de familie, căruia nu-i mai permite sa aibă timp pentru pacientul lui. Legatura dintre pacient şi medicul de familie ar trebui să aibă la bază comunicarea şi un fel de legatură sufletească care să asigure încrederea necesară pentru a-ţi accepta sfaturile. Dar relaţia devine tot mai alienată prin transformarea medicului de familie într-un robot, o masină de scris, care nu mai are timp de sentimente, de compasiune. Dar scrie într-o nebunie pastile, trimite la laborator. Am transformat medicina într-o medicină a aparatelor de investigat, a laboratorului, a scrisului de reţete. Se vehiculează idea ca pastila poate rezolva totul. Tratăm prea mult simptome, prea mult boli ce rezultă dintr-un stil de viaţă greşit. Omul este responsabilizat prea puţin. I se spune doar că are drepturi. Mai ales în campania electorală.

Cel mai trist totuşi, este ca noi, atâţia medici nu facem cunoscut acest lucru, nu îl strigăm în gura mare, nu ne opunem mai dârz.  Nu cerem  timp pentru bolnav. Iar de un an încoace am acceptat, presaţi de autorităţi să facem consultaţii medicale „la normă”, când de fapt rolul medicului de familie este de a fi  disponibil pentru oamenii comunităţii asigurându-le în primul rând prevenţie şi consiliere pentru un stil de viaţă sănătos.

Maria Goron

Reclame
10 comentarii

10 gânduri despre „Medicina de familie

 1. A ramas in urma vremea lui Ceausescu; iar noi am ajuns urma civilizatiei; asta se vede in medicina; dar se mai poate practica azi medicina aevarata?
  Am o prietena medic de familie; inca nu are pacientii si cabinetul ei(are doar 34 de ani,eu desi ii pot fi mama, e totusi prietena mea).
  Ca sa-si cumpere cabinet cu tot cu pacienti, ii trebuie o suma enorma, 20.000E, dar nu-i are; asa ca deocamdata lucreaza la Hospis; ca sa poata trai.
  A luat examenele cu note mari, a facut si Eco ca specializare, nu poate face medicina.
  Ani grei de scoala, studii dupa studii, si nu ai buucria de a ajuta oamenii.
  Am lucrat ca asistenta, dar acum mi-e groaza sa ma duc sa-mi fac o radiogarfie la spital, niste conditii inumane; ma chinuie o coxartroza, dar as vrea sa stiu sigur diagnosticul, pentru ca la un moment dat mi-a facut bine artrostopul Hial; nu stiu ce sa fac, daca sa continui cu el, sau cu artrostop rapid, nestiind daca numai cartilajul are nevoie de tratament sau si sinoviala.
  Mi-e urit sa vad spitalul acela ; am fost multe luni la o sora f.grav bolnava, si desi au avut mare grija de ea, pt.ca lucrase ca si asistenta, nu -i puteau imbunatati conditiile deeja existente, faianata cazuta in saloane, peretii scorojiti, grupurile sanitare cu lipsa capacului la WC.

  Apreciază

 2. Articolul este foarte interesant. Medicina din Romania pare a urma modul în care noi practicăm medicina aici in USA. Dacă n-ar exista alcoolul, tutunul, obezii (in Rom o treime, aici în America peste 50%), poluția, stresul, mâncarea fast-food, etc… sunt convins că am avea cam pe jumătate numărul pacienților înternați în spitale.

  Domnul să vă binecuvânteze!
  dr Prunean

  Apreciat de 1 persoană

  • Domnule doctor Prunean, nu-i aşa că este ciudat, că deşi majoritatea medicilor, dar şi a pacienţilor stiu ca stilul de viata gresit determină mai mult de jumătate dintre bolile de care suferim nu se vorbeste suficient de mult de acest lucru? De exemplu nu se spune ca mâncând prea mult ne mâncâm sănătatea. Ai uneori impresia că guvernanţilor le convine să existe cât mai multe boli şi bolnavi.

   Apreciat de 1 persoană

   • Buna ziua d-na dr. Maria Goron!
    Am toata admiratia pentru curajul si sinceritatea dvs. in cele scrise aici. Sunt plecata de multi ani din tara si ma doare de cate ori vizitez Romania, la vederea celor ce se intampla acolo. Cine credeti ca ar trebui sa faca educatia maselor in privinta nutritiei corecte? Cine ar avea responsabilitatea sa educe populatia in ceea ce priveste prevenirea bolilor care ar costa mult mai putin societatea din toate punctele de vedere? Este societatea medicala romaneasca pregatita sa faca o diferenta in acest sens?

    Apreciază

    • Buna ziua doamna Otilia. Bolile omului au multe cauze dar alimentaţia incorectă, în special excesul de mâncare, este rădăcina celor mai frecvente şi mai costisitoare boli. Acestea sunt bolile cardio-vasculare, diabetul, boli digestive, diverse cancere. Evident că informaţia despre un stil de viaţă sănătos trebuie să o facă medicul, dar el are nevoie de sprijininul sistemului de guvernământ. Guvernul însă, sufocă medicul, cel puţin pe medicul de familie, cu enorm de multă birocraţie şi acestuia îi rămâne foarte puţin timp de dicuţie cu pacinetul. Pe de altă parte eu cred că există un interes politic să existe mulţi bonlavi. În felul acesta industria farmaceutică funcţionează, această industrie care vehiculează sume uriaşe de bani, bani care, probabil, sprijinesc şi campanii electorale sau alte interese politice. Pe de altă parte şi SUA sau alte ţări dezvoltate au foarte mulţi obezi, dovadă că nici în tările mai dezvoltate nu există o educaţie eficientă în privinţa unei nutriţii corecte. Şi la urma urmei informaţii sunt destule, dar, este responsabilitatea omului să facă ceea ce este sănătos şi corect. Din nefericire mulţi oameni aleg să trăiască nesănătos. Acest lucru este tot atât de grav ca acela de a alege mod păcătos de viaţă.

     Apreciază

 3. Datorita faptului ca au inceput sa apara din ce in ce mai multe magazine online care ofera consumabile medicale si produse parafarmaceutice simnt nevoia sa impartasesc cu voi sentimentul de bucurie pe care il simnt datorita faptului ca insfarsit am gasit si eu un magazin virtual de acest gen cu adevarat serios si care dispune de o gama variata de produse parafarmaceutice si consumabile medicale de calitate,iar echipa acestui site este cu adevarat devotata si interesata de parerile clientilor eu am fost foarte multumit de serviciile oferite de ei,daca sunt persoane care au nevoie de consumabile medicale sau produse parafarmaceutice recomand cu multa placere compania Parafarmamed site-ul oficial este acesta
  http://parafarmamed.ro
  PS: Foarte interesant acest articol !

  Apreciat de 1 persoană

 4. Cu ceva ani am descoperit cartile unor doctori: Loff, Thiery Janssen. LE-am citit si am inteles ce imbolnaveste azi pe romani: televizorul ( sendarism, agresivitate, mancat prea mult, barfa si invidie etc).

  In rest, nu as vrea sa mai traiesc ca pe timpul lui Ceausescu – as fi moarta de mult… am trecut prin cateva momente in viata cand un bronhodilatator a facut diferenta intre a respira (si stop), antibiotice ( si nu penicilina V – atat se gasea in copilarie in satul ala…), si absorbante in loc de vata si feshe de carpe de bumbac, cum am fost nevoita sa folosesc.

  Apreciază

 5. Excelent. Asa este. Iar eu inca ma gandesc ca ma voi intoarce acasa sa fiu medic la țară. Mă tem ca nici țara nu mai este asa cum era. Totuși, cred că este mai bine decât in occident, chiar dacă și banii sunt mult mai puțini.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s