O tableta pe zi


” O tabletă pe zi”  este o altfel de tabletă, nu este o substanţă chimică, o putem lua în fiecare zi, şi nu ne costa nimic, decât puţină disciplină. Numele ei este tabletă de stil de viaţă.

Tableta de azi 13 iunie 2012

 

 Nu exagera cu preocuparea pentru sănătate!

Cei ce exagerează cu interesul pentru propria persoană devin oameni bolnavi. Prea multe analize, prea multă „căutare” la doctori, prea multe discuţii despre sănătatea ta cu cei din jur nu sunt sănătoase. În plus prea multe discuţii despre sănătatea sau boala ta îi va îndeparta pe oameni de tine, iar această respingere îţi va accentua impresia că eşti bolnav. Trăieşte decent, simplu, iubitor, fă mişcare şi mănâncă sănătos, uită de tine şi dăruieşte-te înspre alţii şi în rest lasă sănătatea în mâna Domnului. Este greşit să-ţi cauţi boli închipuite prin  laboratoare sau prin multe vizite la doctor.

Tableta de azi 13 ianuarie 2012

O tabletă pentru tineri: Curajul de a spune NU

 

Există un cuvânt pe care, adesea, tineri nu au curajul să îl spună. Acest cuvânt simplu este NU! Nu obiceiurilor proaste, nu presiunii grupului, nu comportamentelor iresponsabiele.  Dorinţa tânărului este aceea de a fi acceptat cu orice preţ de către grup sau „ gaşcă” şi de aceea îi vine foarte greu să spună NU!

Pentru a spune DA nu este nevoie de curaj, pe când pentru NU este nevoie de mult curaj.  Dar cu cât copiii devin mai curajoşi din punct de vedere etic, cu cât gândesc mai limpede,  cu cât sunt mai integrii moral cu atât viaţa lor va avea mai mult sens, şi vor fi capabili să exercite o influenţă pozitivă asupra lumii în care trăiesc, vor reuşi mai bine în viaţă.

 Dacă tinerii noştri vor fi înconjuraţi de iubirea părinţilor, iubire care nu tolerează indiciplina ci povăţuieşte în dragoste ei se vor înarma mai uşor cu  valori puternice şi sănătoase şi vor avea curajul de a spune NU, atunci când trebuie.

Si reversul este valabil: Cu cât sunt mai puţin integrii şi gândesc mai puţin cu atât vor putea fi mai puternic influenţaţi de elemente proaste care abia aşteaptă să devoreze suflete şi minţi tinere. Şi acest lucru este foarte valabil în zilele noastre.

 

Tableta de azi 8 ianuarie 2011


Să îmbătrânim frumos  şi demn!

La fel  ca perindarea anotimpurilor se perindă şi etapele vieţii noastre. Adulţii îmbătrânesc, dar şi tinerii îmbătrânesc, iar copilul de azi poate fi considerat tatăl bătrânului de mâine. Premisele unei îmbătrâniri frumoase şi demne se pune foarte de timpuriu. De exemplu, bazele unor oase sănătoase, lipsite de osteoporoză la bătrâneţe se pun încă din copilărie. Bazele sănătăţii fizice, mintale şi spirituale ale bătrânului se pun din tinereţe. Există un minunat citat biblic, o rugăciune dintr-un psalm care spune: Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele ca să căpătăm o inimă înţeleaptă . Există o imensă profunzime în acest verset biblic. Pe marginea acestui citat se poate discuta mult, el este o invitaţie la meditaţie.

Anii vieţii noastre se ridică la şaptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari la optzeci de ani; şi lucrul cu care se mândreşte omul în timpul lor nu este decât trudă şi durere, căci trece iute şi noi zburăm. Dar cine ia seama la tăria mâniei Tale, şi la urgia Ta aşa cum se cuvine să se teamă de Tine. Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele ca să căpătăm o inimă înţeleaptă”. (Ps. 90:10-12) Să ne numărăm bine zilele! Cineva le-a numărat. Viaţa este într-adevăr scurtă. Dacă am trăi 80 de ani, zilele vieţii ar fi sub 30.000. A le număra bine cred că înseamnă şi să ne gândim la scopul ei:

Scopul creştinului ar trebui să fie acela de a se desăvârşi ca om şi de a-l cunoaşte pe Dumnezeu. Apostolul Ioan defineşte viaţa veşnică drept cunoaşterea lui Dumnezeu: “Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine , singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu”.

Tableta de azi, 6 ianuarie 2011

Plăteşte la început!

Sănătatea presupune întotdeauna un preţ. Dacă plătim la început, preţul este mai mic, dar după aceea el poate ajunge enorm de costisitor. Dacă eşti dispus să spui de la început NU comportamentelor dăunătoare, exceselor (de mâncare, de băutură, de distracţie), indiferenţei, lenei, lipsei de informare, aceasta înseamnă că plăteşti  preţul la început şi apoi te bucuri de o viaţă sănătoasă şi armonioasă. Din păcate numărul tot mai crescut al bolnavilor din ziua de azi arată că oamenii nu sunt dispuşi să plătească preţul timpuriu al unor alegeri corecte, dar îl plătesc mai apoi cu vârf şi îndesat prin povara unor suferinţe ce puteau fi evitate, îl plătesc adesea prin curmarea prematură a vieţii lor.

Date ştiinţifice confirmă că alegerile pe care le facem şi deciizile pe care le luăm oră de oră, zi de zi, an de an, determină în mare măsură starea sănătăţii noastre, bolile de care suferim şi deseori chiar momentul în care vom muri. De aceea alege să plăteşti preţul la început! Merită!

Tableta de azi, 30 decembrie 2010

Miscarea si exercitiul fizic

 Pentru a ne bucura de sanatate suntem nevoiti  sa punem in miscare in fiecare zi,  picioarele, mainile, muschii, articulatiile, plamanii, mintea… Este vorba de acea „sudoare a fruntii” absolut necesara pentru buna functionare organismului. Chiar daca ne-am permite sa ne odihnim tot timpul, nu putem, pentru ca,  fara miscare consecintele nu intarzie sa apara: obezitatea, diabetul, osteoporoza, artrozele, dislipidemiile, bolile de inima, fiind doar cateva dintre ele. Pentru acest lucru nu este nevoie de o sala de fitnees. Miscarea trebuie sa fie un lucru natural, pe care sa il facem permanent, cu orice ocazie. De exemplu ne putem sa ne propunem sa:

 • incepem fiecare zi cu 10-15 minute de gimnastica
 • reducem mersul cu masina si sa mergem pe jos oriunde putem
 • lasam masina mai departe de locul in care avem de ajuns
 • urcam intotdeauna pe jos nu cu liftul sau scarile rulante
 • facem cat mai multe plimbari pe saptamana
 • practicam gradinaritul sau alta activitate fizica
 • ne facem singuri curatenie prin casa, curte, anexe

Miscarea este mai buna decat vitaminele, suplimentele alimentare sau nu stiu ce practici de infrumusetare:

 • mentine tonusul general al organismului
 • ajuta la mentinerea sau reducerea greutatii
 • imbunatateste activitatea inimii, prevenind bolile cardio-vasculare
 • imbunatateste starea articulatiilor
 • ajuta la mentinerea flexibilitatii, pe masura ce imbatranim
 • mentine densitatea masei osoase,
 • previne osteoporoza  
 • imbunatateste starea de spirit
 • previne anxietatea si depresia 
 • reduce stresul   
 • invioreaza organismul in general, imbunatateste memoria

Tableta de azi 29 decembrie 2010

DIOXINA un toxic pe care îl putem evita

1. Nu introduceti recipienti de plastic in cuptorul cu microunde.
2. Nu congelaţi apa in sticle de plastic
3. Nu folositi in microunde recipiente cu capace de plastic                                                                                                                                                  4. Folosiţi pentru cuptorul cu microunde doar vase din sticlă sau ceramică

Prin încălzire în vase de plastic a mâncării la microunde sau congelare a apei în sticle de plastic se poate elibera din acest plastic, dioxina. Dioxina este o substanţă cancerigenă, extrem de toxică.
  Mâncarea încălzită la microunde, mai ales cea care conţine grăsime face să se elibereze dioxina, substană pe care noi o ingerăm.

Ce este Dioxina?
Dioxina este o substană foarte toxică  ce rezulta neintenţionat la fabricarea PVC utilizand clorul şi din fabricarea pesticidelor. Ea se poate dizolva în grăsimi.
Dioxina se mai gaseste şi in semintele râncede ( stricate ), spre exemplu nucile / arahidele / alunele (şi aletele din familia lor) care au fost ţinute în pungi sau recipiente din platic şi au râncezit.
Dioxina este cauzatoare de cancer ?
Raspunsul este DA.

Alte probleme de sănătate produse de dioxină:
– inabilitatea de a duce o sarcina pana la capat
– scaderea fertilitatii
– reduce concentratia spermei
– slabirea sistemului imunitar
– deranjamente ale pielii
– scaderea concentratiei de testosteron in sange
si multe altele.

Concluzie: Să fim atenţi în ce recipiente ne încălzim mâncarea la microunde!

Tableta de azi, 20 decembrie 2010

Sfaturi practice pentru prevenirea supragreutăţii

            -Cumpără-ţi un cântar de baie ( investiţie ieftină şi foarte utilă). Cântăreşte-te regulat pentru a nu fi surprins de acumularea a prea multe kilograme în plus.

            -Dă jos rapid kilogramele când ele sunt numai 2-3 în plus. Câteva kilograme în plus se rezolvă mai uşor şi cu un efort minim. Când se vor acumula mai multe va fi mai greu să slăbeşti.

            -Dacă ai tendinţa de a te îngrăşa, hotărăşte-te să faci mici schimbări în obiceiurile culinare: mănîncă un fruct în locul unei prăjituri, un iaurt gol în locul unui sandviş, un  suc de roşi sau de morcovi în locul tocănii cu smântână de la cină.  Nu înghiţii mâncarea rămasă în cratiţă sau în farfuriile copiilor tăi, pentru a face economie. Nu ai şansa de a te îmbogăţii în acest fel, ci doar pe cea de a te îngrăsa. Nu face excese nici într-o ocazie! Încearcă să mănânci puţin, sau deloc, seara.

-Nu trebuie să te ridici de la masă cu senzaţia că am “burta plină”, ci cu o uşoară senzaţie de foame, senzaţie care va dispare în scurt timp. Făcând acest lucru regulat, se va elimina  greutatea suplimentară fără prea mari suferinţe.

– Este recomandat să ne obişnuim să mâncăm  puţin, eliminînd pâinea, grăsimile şi dulciurile. Regimurile de foame nu sunt indicate pentru a slăbi. Nu reduceţi numărul meselor ci reduceţi cantitatea de alimente la fiecare masă. Majoritatea persoanelor cu ulcere şi gastrite se recrutează din rândul celor care mănâncă doar o masă, două pe zi. Pentru un adult cel mai raţional, este regimul de 3 – 4 mese: masa de dimineaţă, o gustare la serviciu, masa de prânz şi masa de seară.

-Pentru cei care pot, este recomandat ca, o zi pe săptămână, sa facă o cură de legume şi fructe sau o zi de post (negru).  Este o metodă eficientă pentru a prevenii sau a înlătura supragreutatea.

-Evitaţi sedentarismul, una dintre cauzele cele mai frecvente ale obezităţii. Dacă aveţi o muncă sedentară mergeţi cât mai mult pe jos sau cu bicicleta. Programaţi-vă zilnic un regim de exerciţii fizice de cel puţin 10 –15 minute iar o dată de două ori pe săptămână alergaţi.

-Nu insistaţi să vă vedeţi copii graşi. Le ve-ţi determina acea obezitate hiperplazică (prin creşterea numărului de celule grase) având  mari necazuri cu menţinerea greutăţii în perioada de adult.

Tableta de azi 19 decembrie 2010

Dacă se găsesc în jurul nostru fiinţe pe care le iubim cu adevărat atunci este absolut necesar să le administrăm această tabletă numită apreciere şi încurajare. Forţa vindecătoare a acestei tablete este uluitoare. Este ca o ploaie în deşert! Nu este o problemă dacă o administrăm de cât mai multe ori pe zi.

O ploaie în deşert

Există un deşert mai uscat decât Sahara. Este sufletul omului privat de cuvintele de apreciere. Sunt soţi care tânjesc după aprecierea soţiilor care se dovedesc scumpe la apreciere şi darnice la critici; Sunt soţiile pe care un “te iubesc” al unor soţi “muţi” le-ar face fericite toată ziua; Sunt copiii care tânjesc după cuvinte de laudă din partea părinţilor dar care nu primesc decât reproşuri; Sunt subalternii care doresc recunoşterea meritelor lor dar care sunt trataţi cu indiferenţă sau superioritate.  Aprecierea, recunoaşterea şi lauda sunt aşteptate ca o ploaie în deşert şi la fel ca aceasta fac minuni: îi ajută pe ceilaţi să îşi consolideze imaginea despre sine, să dea tot ce e mai bun în ei, să îşi dezvolte potenţialul maxim. Lauda oferă cea mai bună motivaţie pentru dezvoltarea performanţelor.

Nu uita:

1.Laudă cel puţin cu frecvenţa cu care critici

2. Este mai important să lăudăm faptele şi nu persoana

3. Foloseşte mai des cuvântul “mulţumesc”

4. Zâmbeşte mai des

5.Dacă vrei să te iubească cineva evidenţiază-i părţile pozitive şi ignoră-le pe cele negative. Fă la fel dacă iubeşti pe cineva

SCURT CURS DE MANAGEMENT

-Cele mai importante 6 cuvinte: “Admit că am comis o greşală”.

-Cele mai importante 5 cuvinte: “Sunt foarte mândru de voi”.

-Cele mai importante 4 cuvinte: “Care este părerea voastră?”

-Cele mai importante 3 cuvinte: “Dacă sunteţi amabil…”

-Cele mai importante 2 cuvinte: “Vă mulţumesc!”

-Cel mai important cuvânt: “Noi”

-Cel mai puţin important cuvânt: “Eu”

 

Tableta de azi 18 decembrie 2010

ZÂMBETUL

            Este o pastilă  extrem de eficientă! Are frumuseţea, căldura şi efectul unei raze de soare.  Cu puterea lui magică  poate însenina ziua oricui, oferindu-i elan şi încredere. Topeşte ghiaţa îndârjirii oricărui interlocutor. Nu costă nimic dar  valoarea zâmbetului este nepreţuită.

Atâtea lucruri costă şi nu ni le putem permite. Dar un zâmbet? De ce nu ne permitem mai des un zâmbet? Răsplata dăruirii lui întrece imaginaţia noastră. Oferă în dar, acest dar, care vine dintr-o inimă bună şi vei avea o inimă şi mai bună iar sănătatea ta va deveni înfloritoare. Toată lumea are nevoie de efectul binefecător al unei priviri plăcute, zâmbitoare.

De ce nu ştiu românii să zâmbească?

                Comunismul a ucis zâmbetul. L-a ucis făcându-i pe oameni să se teamă unii de alţii. L-a ucis făcându-i pe oameni să-l respingă pe Dumnezeu. Comunismul a căzut dar a rămas rutina. Oamenilor parcă le este imposibil să zâmbească. Unii invocă sărăcia. Alţi sunt reci şi ursuzi crezând că în felul acesta îşi evidenţiază importanţa funcţiei, funcţie oferită de societate, plătită din banii contribuabililor pentru a-i servii cum pot mai bine pe aceşti contribuabili. Oare de ce cred unii oamenii că este mai convingătoare o vorbă răstită decât un argument cald, însoţit de zâmbet? Pentru că trăiesc în rutină, această viaţă de mâna doua, refuzând să dăruiască şi să se bucure de răsplata dăruirii. Pentru că oamenii refuză să vină înspre Dumnezeu care schimbă caractere, făcându-ne mai nobili şi mai buni. Credinţa creştină ne învaţă dăruirea. Iar zâmbetul este un dar care nu costă. Însă efetul lui binefăcător face minuni şi se va întoarce în final asupra celui ce îl dăruie. 

Nu uita:

-Copii au nevoie de zâmbet încurajator

-Soţia (soţul) are nevoie de zâmbet iubitor

-Clienţii au nevoie de zâmbet înţelegător

-Toţi avem nevoie de zâmbet. Dăruindu-l vom face ca lumea să devină mai bună şi mai frumoasă. Iar noi vom fi mai sănătoşi.

17 decembrie 2010

O inimă iertătoare

O mulţime de oameni poartă o povară uriaşă de resentimente, atitudine critică, lipsă de iertare, ură, gânduri de răzbunare, sentimente care le produc boli necruţătoare. Ei nu ştiu sau nu vor să ierte. Şi totuşi ” Îmi pare rău” şi ” Te iert” sunt două expresii fără de care nu putem trăi. În orice caz nu putem trăi sănătos. După expresia „Te iubesc” de ele au nevoie oamenii cel mai mult, pentru că toţi ne rănim sau ne jignim unii pe alţii. O facem pentru că suntem neatenţi sau insensibili, altădată egoişti sau stupizi şi nu de puţine ori toate acestea la un loc. Dar nu există speranţă pentru sănătatea noastră, pentru relaţia de cuplu sau pentru orice relaţie, dacă nu oferim, nu cerem şi nu acceptăm iertarea.

A ierta nu este uşor. A ierta costă şi doare, mai ales când cel ce a greşit nu merită, sau când ne este frică că nu va aprecia gestul sau îl va înţelege greşit. A ierta, este, pe lângă  un act de generozitate şi un act de curaj. Dar a trăi cu povara neiertării, a resentimentelor şi a gândurilor de răzbunare este şi mai greu. Neiertarea îmbolnăveşte şi înnrobeşte pe cel care nu vrea să ierte, necruţătoarele boli cardio-vasculare îşi vor arăta destul de timpuriu colţii în viaţa lui (ei).

Iertarea în schimb  îţi vindecă sufletul şi trupul în acelaşi timp. Ea înseamnă libertate şi eliberare pentru două persoane: a celui care ţi-a greşit de pedeapsa greşelii, şi a ta de povara neiertării. 

De aceea oferă iertarea imediat, ofer-o gratuit, ştiind că şi ţie ţi se iartă mereu. Ai putea spune: „Ceea ce ai făcut m-a rănit, dar te-am iertat. Nu îţi voi mai aminti de acest lucru şi în cât de curând timp va fi posibil, voi uita ce ai făcut.” Pentru că iertarea presupune şi uitare. Aceasta este adevărata iertare!

Consuma tableta iertării in fiecare zi!

 

 

Reclame
8 comentarii

8 gânduri despre „O tableta pe zi

  • Bună Simona,
   Mă bucur că ai intrat şi citeşti pe blogul meu. Pentru noi ca familie a fost o mare pierdere plecarea voastră din ţară atât de departe. Mi-a părut atât de rău că aţi plecat. Am pierdut în voi nişte prieteni buni, cu o inimă mare şi simţitoare. Eram pe aceeaşi „lungime de undă” în conversaţiile noastre.
   Doresc şi eu ca Dumnezeu să vă binecuvinteze acolo.

   Apreciază

 1. Numai cuvinte la superlativ pentru acest blog.Pot spune cu mare usurinta ,,iarta-ma ” recunosc la fel cand sunt vinovata. Numai ca eu am iertat fara sa m i se cera doar ca eu am vrut sa ma eliberez de ,,toxine” imi faceu rau. Dar interpretarea si ca s-a repetat si mai grav,,,ce ma inveti ? Sa dau ignor probabil. Hmm cu uitatul e mai greu, asa ar trebui, dar daca plaga nu s-a cicatrizat ,,,inca mai dureaza. Multumesc mult!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s