Naşterea la domiciliu se poate “întâmpla” şi în Romania (I)

Naşterea la domiciliu se poate „întâmpla” şi în Romania

Naşterea acasă – o opţiune pentru firesc

          Naştere la domiciliu!  În România acest lucru sună şocant şi este imediat asociat cu lipsa de educaţie, sau sărăcie. Când aud de femei care nasc la domiciliu, medicii sunt intrigaţi, iar lumea nemedicală este uimită. Se întâmplă acesta pentru că fenomenul este asociat cu mediul rural, cu ignoranţa, cu nepăsarea mamelor. Şi totuşi concepţia că naşterea trebuie să aibă loc numai în spital este doar o paradigmă românească, comunistă sau est-europeană, paradigmă căreia, se pare, i-a venit rândul să fie schimbată. Pentru că în lumea civilizată, în ţările cu cele mai bune, mai sănătoase şi mai moderne sisteme de sănătate naşterea la domiciliu nu numai ca nu a fost abandonată, ci a fost întotdeauna susţinută de politicile guvernamentale, costurile moaşei pentru urmărirea gravidei şi asistenţa naşterii la domiciliu fiind suportată de sistemul de sănătate. Iar de câţiva ani încoace, în ţări dezvoltate economic, precum Marea Britanie, Olanda, SUA, Canada, Australia,  femei obişnuite dar şi femei moderne, educate, intelectuale cu un statut social strălucit, precum multe persoane celebre optează tot mai mult pentru naşterea în ambientul propriului lor cămin, optează pentru o alternativă naturală a naşterii. Iată ce spune în parlamentul Angliei o înaltă personalitate din lumea medicală:

          „Domnii mei, eu am avut doi copii născuţi la domiciliu. De fapt ar trebui să spun că soţia mea i-a avut, dar şi eu am fost un spectator entuziast. Guvernul vrea să se asigure că, în cazul în care este adecvat clinic, în cazul în care o femeie doreşte să aibă o naştere acasă ea ar trebui să primească tot  sprijinul necesar din partea Serviciul de Sănătate. La urma urmei alegerea trebuie să aparţină femeii” (Lord Hunt of Kings Heath, Subsecretar Departamentul pentru Sănătate 1999-2003 şi Ministru de Stat pentru Caliatate, Departamentul de Sănătate 2006-07 în Marea Britanie)

            Se poate întâmpla şi în România

În urmă cu 2-3 ani auzisem că în SUA li se permite femeilor să nască la domiciliu şi că destul de multe femei optează pentru naşterea în propriul lor cămin. M-am gândit imediat ce extraordinar este acest lucru, să poţi alege să acţionezi natural şi firesc. Mă gândeam cu tristeţe că la noi este utopic să te gândeşti la aşa ceva. Ştiam că există o rigiditate în a menţine o stare de lucruri cu care comunismul ne-a obişnuit, acel comunism care ne-a indus ideea că sarcina ar fi un fel de boală, că tot ce ţine de sarcină şi naştere trebuie rezolvat doar în spital. Interesant este că această mentalitate nu numai că s-a menţinut în Romania, dar, cumva s-a şi dezvoltat după 1989. Dacă până spre 1989  mai existau maternităţi în dispensare şi în micile spitale rurale, locuri mai apropiate de familie şi de femeia însărcinată, astăzi tot procesul naşterii este extrem de îndepărtat de firesc, extrem de limitat la instituţii de profil.  Este încurajat excesul de vizite medicale, de analize, de intervenţii şi de proceduri medicale, apoi de cezariene şi acolo unde nu prea ar fi cazul. Trebuie să recunoaştem: această stare firească din viaţa unei femei s-a medicalizat peste măsură.

Când am auzit recent prin mass-media că şi la noi în ţară femeile îşi doresc această libertate de a decide pentru locul în care să îşi aducă pe lume copiii, că militează pentru libertate, nu puteam decât să le felicit în gând şi mă şi hotărâsem să le susţin, având în vedere că am şi eu două fiice (una casătorită), care poate vor naşte copii. Cu riscul de a fi judecată de colegii de breaslă mai conservatori, în ceea ce mă priveşte, trec de partea mamelor, considerând că ele au nevoie de libertatea de a decide. Felicit asociaţia Mame Pentru Mame, formată din tinere femei culte, inteligente şi pline de hotărâre, apreciez pe fondatoarea ei, Ana Măiţă, pentru curajul de a fi fost prima mamă ce a acţionat în libertate deschizând astfel un drum nou şi altor viitoare mame. Aceste femei au  schimbat o paradigmă înţepenită în rutină, oferind o alta nouă, frumoasă, modernă (de fapt postmodernă după cum spun ele, pentru că în urmă cu câteva decenii era modern să naşti în spital). Ele au generat discuţii şi comentarii în mass-media, pe multe site-uri şi forumuri unde tinere femei din ţară şi străinătate împărtăşesc opinii şi experienţe, se sfătuiesc reciproc, şi în mod hotărât îşi doresc libertatea de a decide.

Occidentul ajută mamele să vadă că există alternative la naştere

Iată ce spune Amada, o româncă stabilită în Olanda o ţară în care naşterile la domiciliu ajung până la 30%:  

Eu locuiesc acum în Olanda. Aici multe femei preferă să nască acasă. Supravegheate  de personal calificat, adică de moaşe. Este ceva perfect legal şi obişnuit. Sau, cum am auzit de la colegi de muncă ai soţului (caz concret, deci), se mai întâmplă uneori la a 2-a, a3-a naştere ca moaşa să ajungă după ce s-a produs evenimentul, iar tăticul să fi fost cel care a ajutat la venirea pe lume a bebeluşului. Am fost şi eu intrigată la început: cum adică să naşti acasă? Da, se poate naşte acasă dacă sarcina a decurs fiziologic, dacă nu sunt factori de risc. Moaşa este aceeaşi care s supravegheat gravida pe perioada sarcinii. Şi, spun olandezii, în cazul în care apar complicaţii, în cel mai scurt timp (minute) pacienta ajunge la spital.

O prietenă româncă care a născut primul copil într-un spital în Romania, iar pe al doilea acasă, în Olanda, spune că ar naşte oricând acasă. Mai ales că, atunci când a născut într-un spital în Romania, deşi se „achitase” conştiincios şi fusese „atentă” cu toată lumea, a rămas singură toată noaptea în salon, a avut o hemoragie masivă şi era să moară, fiindcă nimeni nu a mai verificat să vadă ce face şi nu a auzit strigătele ei disperate.

Iar despre infecţii şi sterilizare…eu am venit acasă după naştere (în spital, în Romania) cu o micoză foarte urâtă, un „bonus”, probabil.

Personal nu cred că aş naşte acasă, în primul rând fiindcă prima naştere a fost prin cezariană, dar nu văd nimic rău în dorinţa unor femei de a naşte acasă. Vezi: http://www.parinti.com/DiscutiafemeilorcarespunDApentrunastereaacasa-t-28778.html

Această discuţie este o minunată pledorie pentru libertatea de a opta pentru o naştere naturală şi punctează şi căile spre a o realiza: Cadru legal, sprijinul statului, moaşe bine pregătite care colaborează perfect cu spitalul în caz de necesitate.

Urmează: De ar alege femeile să nască la domicilu; Impedimente; Naşterea la domiciliu în ţările democrate

22 thoughts on “Naşterea la domiciliu se poate “întâmpla” şi în Romania (I)

  1. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (17.01.2011) « România Evanghelică

    • Parerea mea e ca sunt doua lucruri foarte importante care trebuie luate in calcul si anume securitatea medicala si cea economica. Dupa cum puteti observa, respectul care este de fapt motivul principal pentru care cineva ar alege sa nasca acasa in orasele civilizate din Romania, nu intra la socoteala aici. Cand pui in balanta, vezi ce iese. Si trebuie sa tii cont ca prea putini sunt multumiti, chiar dintre cei care au dat bani in stanga si-n dreapta fara sa faca economie. De ce?! De ce am vazut oameni care au nascut la stat si au platit cat la privat?! Si mai ales, sunt nedumerit, de ce oamenii care au fost la privat, au fost lipsiti de respectul pe care l-au cautat acolo?! Oare respectul si curatenia sunt cele mai scumpe?

      Like

  2. Mii de ani femeile au nascut acasa, pe camp sau stiu eu pe unde le-au apucat durerile si totusi omenirea a supravietuit. De-a lungul istoriei s-au nascut oameni frumosi, sanatosi si credinciosi, oameni importanti prin care Dumnezeu a lucrat lucrari minunate. Toti acesti oameni nu s-au nascut intr-a sala de spital sterilizata. Insusi Domnul Isus , Mantuitorul lumii s-a nascut intr-un grajd si pentru aia , a fost cel mai sanatos om de pe pamant.
    Femeile au datoria sa se roage la Dumnezeu pentru sarcina pe care o poarta in pantece si sa se increada in El din toata inima.

    Like

  3. Dle Remus, cum ramane cu rata mortalitatii infantile, care a scazut prodigios de cand increderii in Dumnezeu i s-a alaturat si increderea in medicina. Ar trebi desigur sa putem opta pentru nasterea la domiciuliu, dar argumentul cum ca femeile nasteau dintotdeauna acasa si pe camp este irelevant si chiar enervant, daca ma intrebati pe mine.

    Like

    • Dupa cum spunea cineva pe aici, in Romania se naste in spitale [intr-o majoritate covarsitoare].
      “Aproape jumatate dintre aceste decese au loc din cauza anomaliilor congenitale si afectiunilor aparute pe perioada perinatala, mai exact 48 la suta, in timp ce 30 la suta, din cauza bolilor aparatului respirator, bolilor infectionase si parazitare. Specialistii si medicii precizeaza insa ca saracia, dublata de scaderea accesului la educatie, de starea infrastructurii, lipsa dotarilor medicale, dar si de lipsa medicilor de familie in rural, contribuie de asemenea la mentinerea unei rate importante in ceea ce priveste mortalitatea infantila.”

      Destul de vechi articolul, dar iata:
      http://www.9am.ro/top/Social/203480/De-ce-mor-copiii-in-Romania.html

      Iacata cauzele mortalitatii infantile… Cred ca nasterea acasa sporeste confortul emotional al mamei si al copilului [fara deplasari, doctori si asistente frustrate, copil hranit cu lapte praf, etc etc]. In rest nici o diferenta fata de nasterea la spital. Poate doar, mai putina mizerie, ca deh, omul isi mai face curat in casa, dar la spital… :))

      De retinut ca ma refer exact la ce s-a spus in articol: o sarcina care nu comporta probleme si o moasa bine instruita care urmareste sarcina si cunoaste istoricul.

      Like

      • cred ca nu mai e nimic de zis, ati rezumat perfect:) eu mai am o luna si nasc al doilea copil, vroiam sa nasc acasa dar intre timp au aparut mici complicatii deci cu groaza voi naste in spital(si nu voi “plati” nici doctorul, nici asistentele!!!). la primul copil am suferit enorm, am trecut printr-o trauma ale carei unde abia la a doua sarcina le-am inteles…asa cum ziceau mai multe “femei intelepte”: exista o diferenta intre durere si suferinta. succes altor gravide si mame de pe aici 😀 p.s. eu nu ma las, macar travaliul o sa il duc acasica, la caldurica

        Like

    • Iata un articol si mai interesant:
      “Decesele in spitale si maternitati detin insa suprematia (de la 68.9% in 1990, la 74.3% in 2004, respectiv 73.6% in 2006) cu mentiunea ca decesele in maternitate si spital sunt in crestere fata de procentele atinse in 2005.”
      Sursa: http://www.romedic.ro/anpdc-romania-printre-recordmenele-europene-la-mortalitate-infantila-0N4346

      Aceste lucruri se intampla in Romania, nu in tari vest europene unde creste numarul parintilor care opteaza pentru nasterea la domiciliu.

      Like

    • Da, femeile chiar asta faceau, nasteau acasa. Si nu, nu era o nebunie din partea lor. Dar lumea de azi “ne-a invatat”, sau mai bine zis, ne-a spalat creierul sa credem ca da, vai, e abominabil sa nasti acasa si nu la spital. Motivele si argumentele sunt multe… Ehe…suntem intr-o lume care “crede ca sta bine”, mergem inspre progres. Slava Tatalui pentru ca ni l.a dat pe Isus.

      Like

    • Elena, argumentul tau este corect dpdv medical. Dar esti sigura ca datele statistice au o eroare acceptabila? Ar tine ea cont ca raportarea anumitor diagnostice este favorizata de sistem pe criterii economice si de politici de performanta non-sanitare? Este ridicol sa ne intoarcem sa nastem in iesle, dar trebuie sa ne si adaptam la conditiile de mediu, sa ne informam si sa alegem ceea ce consideram ca este mai bine. Ca medici, avem datoria sa informam si sa facem recomandari pe criterii bine definite si documentate (in scris), sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa-i fie bine pacientului, sa spunem cand nu stim si sa indrumam pacientul catre cineva care stie, toate acestea FARA A-I INFLUIENTA DECIZIA. Mai avem mult pana sa ajungem acolo. Deocamdata putem recomanda radiografie dentara pentru toate plombele, pasamite pentru ca “doar asa putem garanta calitatea actului medical”… Nu mai zic, ca zic degeaba..

      Like

  4. Felicitari pentru postare! Este exceptionala! Si nu te supara din cauza unor pareri diferite fiindca nu toata lumea este pregatita sa vada viata cu alti ochi si din pacate sufera consecintele. De aceea o mare parte din populatia lumii este asa cum este.

    Like

    • Ai dreptate Ligia. Tot mai multi oameni din ziua de azi nu isi mai conduc singuri viata ( singuri si cu ajutorul lui Dumnezeu), ci traiesc manipulati si ghidati, in special de media. Viata, gandirea si actiunea omului este tinuta tot mai mult sub control, unii se inregimenteaza mai mult decat este necesar, considerandu-si propria sanatate ( care ar trebui sa depinda de stilul de viata) un artefact medical, dependenta pastile si de medici. Niciodata omul nu a fost mai manipulat ca in ziua de azi si niciodata nu a fost mai singur, mai alienat. Niciodata nu s-au cheltuit mai multi bani pentru sanatate si niciodata nu fost mai mult bolnavi ca astazi. Ca medic, stiu ce vorbesc.

      Like

  5. Felicitari pentru articol, excelent scris! Imi doresc si in Romania posibilitatea nasterii acasa cu o moasa.

    Am avut norocul sa le cunosc pe Ana Maita si Ditta Depner (de la Mame pentru Mame) cand eram gravida si am invatat enorm de la ele. Am nascut natural, in apa, dar intro clinica privata. Fiind prima nastere a fost teama de necunoscut si de a nu pati ceva eu sau copilul, precum si o teama de “microbi” in cazul in care as fi nascut acasa. Si totusi, spitalul nu este un mediu steril, propice pentru un nou-nascut sanatos. Acum sper la o nastere lotus, acasa, alaturi de sotul si copilul meu.

    Like

    • Ce ma fac daca nu am bani de privat si mi-e sila de spital? am nascut in spital si jur ca nu mai vreau sa repet experienta! ma doare ca traiesc de pe o zi pe alta, literally, desi nu sunt din vreun sat de betivi si ignoranti ci din bucuresti…cu facultate de arta “de elita” terminata si…nu mai zic mai departe. nu cred ca in romania se poate naste acasa inca.mara, tu ai nascut in apa asa cum mi-am dorit si eu la prima sarcina. nu ai fost nevoita sa te duci la spital. majoritatea sunt nevoite sa nasca la spital pentru ca e mai ieftin. ah, apropos, si eu m-am intors cuceva din spital…infectie stafilo pe fundulet. bine ca copilul nu a luat nimic….dar pe langa stafilococ m-am intors cu o trauma, nu are rost sa ma apuc aici sa scriu. pe de alta parte, trebuie sa recunosc, am avut noroc ca am fost la spital. placenta era lipita si am avut hemoragie si complicatii. cica nu s-ar fi vazut pe ecografie. daca eram acasa o mierleam. acum nu sunt insarcinata dar imi doresc asta si inghit in sec si plang pe masura ce imi vad primul copil crescand fara frati. nu spitalul este impedimentul major ci…ce fac pe urma?alte femei care poate au posibilitati materiale ii avorteaza. eu imi doresc si…inghit in sec. nu stiu daca am fost coerenta, e tarziu. revin la ce am scris mai sus. momentan, chiar daca ar deveni legal, nu se poate naste acasa. trebuie sa fie moase ok, sa fie un sistem ok…

      Like

  6. Sunt o proaspata mămică care si-a dorit pentru ea si pentru copilul ei o naștere naturală fără nici un fel de intervenție medicală, in condițiile in care sarcina a decurs normal, fără complicatii.
    A trebuit sa duc munca de convingere cu doctorul tot timpul astfel încât sa îmi accepte dorința. Iar cand in final am mers sa nasc tot a încercat sa îmi dea tot felul de injectii care i-ar fi ușurat lui munca (a se citi, petrecut mai puțin timp pe lângă mine in travaliu).
    Așa ca, nasterea acasă este o inițiativa pe care o susțin, ca drept al meu.

    Like

    • Mai avem pana sa intelegem pe deplin faptul ca omul cu discernamant are dreptul sa aleaga LIBER (chiar daca e cam dus cu.. MISA) dupa ce l-am informat pe masura puterilor noastre si ppe masura capacitatii lui de intelegere – asta spune deontologia..
      Astfel se manifesta respectul fata de om, nu prin a hotara in locul lui. Pana si Dumnezeu cica ne-a iubit intr-atat incat i-a lasat omului libertatea de a alege “CE”. Mai avem…

      Like

  7. Ca persoanna care a nascut de curand acasa va felicit pentru articol. In Romania exista cateva moase si doua care asista si acasa daca sunt contactate din timp ca sa aiba timp sa monitorizeze si sarcina. Nasterea se planifica impreuna cu parintii, se stabilesc inclusiv detalii privind transportarea rapida la cea mai apropiata maternitate in caz ca moasa observa probleme. In Bucuresti la Naste cum simti se pot afla mai multe detalii si da, si la mame pentru mame. Eu am tinut legatura cu ambele.

    Like

  8. Si pe mine ma intereseaza nasterea la domiciliu. Imi doresc sa nasc asistata de o moasa. Nu sunt din Bucuresti, ci din Arges, Calinesti. As dori sa aflu unde anume pot solicita ajutorul unei moase? Exista vreo adresa sau nr de telefon? Va multumesc.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.