Lipsa de iertare produce boli grave!

Într-o zi  o pacientă îngrijorata se plângea in cabinetul meu de dureri articulare. Durerile articulare sunt foarte frecvente după o anumită vârstă şi, în general, nu produc îngrijorări deosebite pacienţilor dar am văzut că această femeie era foarte temătoare.

Mi-e frică să nu am boala vecinei mele şi să ajung şi eu la anchiloză. Mâinile i s-au sucit, picioarele o dor şi nu mai poate umbla decât cu mare dificultate.

Am asigurat-o că nu are această boală numită poliartrită reumatoidă, ci doar o artroză simplă. I-am spus că poliartrita reumatoidă poate duce la anchiloze, dar nu în toate cazurile şi că psihicul are o influenţă deosebită asupra evoluţiei bolii. Emoţiile negative, nemulţumirile, conflictele şi stresurile putând agrava mult boala.

Dacă mă gândesc, să ştiţi ca vă dau dreptate. Într-adevăr vecina mea a avut un mare necaz.  A fost părăsită de soţ la 50 de ani. De atunci au început toate problemele.

Spusele ei erau încă o confirmare a faptului că anumite boli sunt declanşate sau agravate de emoţiile negative. Mi-am imaginat cum acea femeie  a adunat în sufletul ei rănit resentimente, mânie, revoltă, iar apoi nu a putut să ierte şi să uite. Iar neiertarea i-a produs mai mult rău decât i-a provocat soţul ei părăsind-o.

Uneori ofensele sunt atât de mari încât  pare aproape imposibil să iertăm. Cum să iertăm asemenea umilinţe şi respingeri? Şi totuşi prin puterea lui Isus putem!

Cei mai mulţi dintre noi, însă, nu avem de iertat lucruri atât de grave. Avem însă de-a face în fiecare zi cu greşeli mărunte şi fleacuri cum ar fi contrazicerile, cuvintele obraznice, observaţiile usturătoare, glume la adresa noastră şi alte fleacuri care ne stau în gât şi pe care totuşi nu le iertăm luni sau ani de zile.

Esenţa creştinismul este iertare. Vieţile noastre pot deveni mizerabile dacă nu vrem să iertăm. Neiertarea produce o otravă care va ucide existenţa bucuriei şi păcii din viaţa noastră.

Iar capacitatea de a ierta influenţează atât calitatea vieţii pe care o ducem pe pământ cât şi locul unde ne vom petrece veşnicia.

Cum poate fi influenţată viaţa nostră pământescă de neiertare? Neiertarea este sursa unui lung şir de emoţii negative: nemulţumirea, ciuda, amărăciunea, ranchiuna, emoţii care acţionează direct asupra trupului producând în special boli de inimă, hipertensiune arterială şi boli digestive cum ar fi ulcerele, colitele. Emoţiile negative acţionează  prin mai multe mecanisme, unul dintre ele fiind şi eliberarea de hormoni în exces, în special cortizonul prin care practic este afectat fiecare organ din organism. Astfel boli cum ar fi exema, astmul bronşic, artritele, diabetul, etc, sunt declanşate sau agravate de emoţii negative.

Faimosul psiholog John Hunter era conştient de efectele nocive ale urii şi neiertării asupra asupra inimii sale. De aceea a declarat: “Primul ticălos care mă va face să mă mânii, mă va ucide” După câtva timp cu prilejul unui congres medical, un orator a făcut nişte afirmaţii jignitoare la adresa lui. Acesta  s-a înfuriat, a sărit în picioare şi a început să-şi atace dur adversarul. Furia a declanşat o asemena contracţie a vaselor sanguine ale inimii sale că a decedat pe loc.

Dacă nu ne impunem să iertăm ofensele şi dacă ne urâm duşmanii le dăm putere asupra noastră: asuprea somnului, asupra poftei de mâncare, asupra tensiunii arterial,  asupra sănătăţii, asupra fericirii noastre, supra vieţii veşnice.

Le-am crea duşmanilor o mare bucurie dacă ar  ştii că au o asemneau putere asupra noastră. Resentimentele, ciuda şi duşmănia noastră nu îi afectează de loc, în schimb ne transformă proprile zile şi nopţi într-un coşmar, ne îmbolnăvesc trupul, ne strică relaţia cu Dumnezeu. Merită să iertăm şi să uitam orice ofensă!

9 thoughts on “Lipsa de iertare produce boli grave!

 1. Cum de puteti amesteca stiinta-medicina – cu religia!
  Va deplang pacientii.

  Incalcati juramantul lui Hipocrate

  Ipocriţi şi Hipocrate

  S-au jurat,cupiditate
  Veghetori de sănătate
  Jurământ cu strâmbătate
  Ipocriţi şi Hipocrate!

  Apărută peste noapte
  Armată de ipocriţi
  Au uitat de Hipocrate
  Jecmănesc pe necăjiţi.

  Au amante şi castele
  Învârt bani pe care-i spală
  Fac afaceri cu perdele
  Nu le pasă de morală!

  *
  Armatele de erudiţi
  Îşi bat joc de Hipocrate
  Sunt bogaţi şi fericiţii
  Ipocriţi cu Hipocrate.

  Pe uşa unui spital
  Stă scris ce-a decis dolarul:
  Mort pentru eternitat-.
  Prea slăvitul Hipocrate.

  NewYork
  August, 2010

  Like

  • Domnule Virgil Ciuca daca dumneata iti doresti un medic fara credinta si fara constiinta morala insuflata de Dumnezeu, nu cred ca e o problema, sunt destui astfel de medici. Gaseste-i si spune-le sa te trateze asa cum vrei dumneata, considerand-te doar un trup, fara suflet, fara emotii, fara sentimente…

   Like

  • DRAGULE FARA DUMNEZEU NIMIC NU E!!! DACA UN MEDIC NU LUCREAZA CU DUMNEZEU NU ESTE MEDIC ESTE CASAP SAU MEDIC PORECLIT !!! TOTUL VINE DE LA DUMNEZEU::PRICEPEREA LUI ,TOT CE EL FACE PTR. A VINDECA PACIENTUL , VINE DE LA DUMNEZEU BUNUL !! MA DOCUMENTEAZA -TE, SAU MERGI LA SF. BISERICA ASTFEL O SA INVETI MULTE ,CUM FOARTE MULTE AM INVATAT SI EU!! DOAMNE AJUTA !!!

   Like

   • Daca printre ,,indicatiile ,,medicului s-ar strecura si picaturi de genul,vezi ce gindesti deoarece gindul e acela care te poate imbolnavi,dar si vindeca,ar fi de mare ajutor pacientului,chiar daca acesta nu stie prea multe despre legea atractiei.Va intelege insa mai devreme sau mai tirziu ca gindurile sint adevarate seminte in mintea noastra si ca miine vom culege exact ce semanam azi.Cu alte cuvinte omul e capabil sa -si creeze singur viata,viitorul de miine cu sau fara probleme de sanatate prin ceea ce face ,prin ceea ce gindeste ,si prin credinta lui.

    Like

 2. Medicina se poate amesteca foarte bine cu credinta fiinca ,prin credinta poti ajungi sa te insonatoshezi atit fizic,pshihic chit si spiritual!!Este trist chind credinta se amesteca cu dorintele firii fiinca apostolul Pavel prin scrisoarea sa din galateni ce ne explica?Sa meditam asupra versetelor expuse in Galateni 5 cu 16 la 26 si pe urma sa analizam ce se intimpla la foarte multi in jurul nostru care pretind ca au Duhul Sfint si de fapt ei traiesc prin puterea firii si fac si faptele firii!!!!

  Like

 3. Doamna doctor Maria Goron, chiar am dorit sa dau peste un asemenea tema care sa vina de la un specialist, si eu am experimentat acest lucru in viata mea, aveti perfecta dreptate in ceea ce ma priveste iertarea, cred ca sunt pe un drum destul de bun, nu chiar perfect dar inca sunt in mana Mesterului care ma formeaza, taie ce este rau si ajuta sa se vindece unde este inca de vindecat. Eu personal am ajuns la o concluzie, nimeni nu poate sa fie perfect si cu atat mai putin sa fie asa cum vreau eu sa fie, pentru ca sa nu gasesc sau sa nu vad in celalalt de langa mine defectul am hotarat ca sa port cu mine o “oglinda”, atunci cand vreau sa-l critic pe cineva care nu “calca” asa cum calc eu mai intai ma uit in oglinda si ma intreb, oare in ochii lui Dumnezeu cum se vad “pasii” mei? De cand am luat aceasta metoda mi-a venit in suflet o pace, o pace care ma ridica de multe ori aproape cer, acolo unde deja se simte un “miros” de Dumnezeu.
  Vreau inca o precizare si va rog sa ma iertati pentru scrisul meu, cuvinte incorecte, insa nu mai este mult pana cand vom vorbi o singura limba, pe limba cerului.
  Pacea si iertarea nu ne scapa in totdeauna de o boala sau de o suferinta, asa cum pe Pavel Dumnezeu nu a binevoit sal scape de acel tapus, asa am si eu “tepusul” meu, o durere de cap, care de multi ani ma tine treaz ca sa nu uit ca inca sunt in viata, doctorii mi-au spus ca sunt niste migrene care vin si se duc, i-am spus si lui Tata insa raspunsul nu l-am primit inca sau este undeva pe o pagina in Cartea Lui cu Scrisori? se poate sa fie, insa stiu in cine ma incred si stiu ca El este Acela care tine in socoteala chiar firele de par, cu atat mai mult El imi cunoaste si durerea de cap.
  Doresc ca Domnul sa va foloseasca spre slava Lui, sa puteti vinde suferintele atat fizice cat cele spirituale, va doresc un an plin de bucurii ceresti si viata eterna cu Domnul.

  Like

  • Sanyi, nu întotdeauna ne vindecăm de boli prin medicamete, credinţă sau printr-un stil de viată corect. Trebuie să acceptăm că noi toţi, în scurt timp, îmbătrânim, ne îmbolnăvim, ne degradăm, murim. Viaţa este o experienţă scurtă, scopul ei fiind să îl cunoaştem pe Dumnezeu, Creatorul şi pe Domnul Isus Hristos. Suferinţele au adesea scopul de a ne desăvârşi pentru a fi vrednici de viaţa eternă, unde nu va mai exista durere. Indiferent cât de sănătoşi am fi, fără Dumnezeu nu-i găsim vieţii un sens, dar cu Dumnezeu, chiar şi în boală avem bucuria de a şti pentru ce trăim. Oamenii sunt adesea supăraţi pentru boala şi necazurile care bântuie prin lume şi se întreabă de rostul bolilor. Uneori nu avem ce face legat de boală decât să o acceptăm. Eliminarea autocompătimirii şi acceptarea situaţiei atunci când nu mai putem face nimic poate să ducă la vindecarea sufletului şi aceasta implicit să aibă un efect benefic şi asupra trupului. „Biblia şi simţul realităţii pe care îl avem sunt de acord că temelia vieţii umane este tragică, nu raţională… nimic nu este simplu sub cer înafară de relaţia omului cu Dumnezeu pe temeiul răscumpărării; iată de ce apostolul Pavel spune: „Dar mă tem ca…tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la simplitatea care este în Hristos” ( (2 Cor.11:3 trad. din engleză) (Oswald Chambers, Încercat pentru a lupta mai bine). Mulţumim Domnului cât timp suntem sănătoşi. Creştinul doreşte să fie sănătos pentru ar proslăvi pe Dumnezeu prin viaţa lui. Dar uneori voia lui Dumnezeu este ca El sa fie proslavit prin boala noastra.

   Like

 4. Interesanta afirmare apare in comentariu;”Creştinul doreşte să fie sănătos pentru ar proslăvi pe Dumnezeu prin viaţa lui. Dar uneori voia lui Dumnezeu este ca El sa fie proslavit prin boala noastra.”Si totusi realitatea oare care este?Chind persoana umana este sanatoasa si ii merge bine ;ce se intimpla ?Si l-a ce se ajunge?Doar sa rasforim paginile istoriei si sa meditam asupra celor scrise!!!Chind omul ajunge in probleme ,necaz si boala ,atunci ce se intimpla?Si l-a ce se ajunge?Din experiente si din cele intimplate vedem ca fiecare tinde spre inchinare indiferent de persoana si de credinta!!!Impactul cu impasul pe fiecare i-l expune la implorare si astfel vedem multe ritualuri si multe dorinte de inchinare!!!Si totushi sa nu uitam de indemnul apostolului Pavel din 1 corinteni 8 ;”5Căci chiar dacă ar fi aşa numiţi ,,dumnezei“, fie în cer, fie pe pămînt (cum şi sînt în adevăr mulţi ,,dumnezei“ şi mulţi ,,domni“),

  6totuş pentru noi nu este decît un singur Dumnezeu: Tatăl, dela care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sînt toate lucrurile şi prin El şi noi.

  7Dar nu toţi au cunoştinţa aceasta.”….Asadar sa nu ne miram de tot ce se intimpla si se vede in jurul nostru…

  Like

 5. Lipsa iertarii in biserica duce la necomunicare ….si la blocarea articulatiilor .Probabil asa s-a ajuns la rigidite si formalism.
  Solutia ar fi sa citim scriptura pentru a ne hrani in mod real nu pentru a ni se aprinde un bec pentru predica urmatoare.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.